Víz-alatti régész – Underwater Archeologist

A hajóroncsokban nem csak a legmélyebb pontjuk érdekel, hanem a történetük is?

Kíváncsi vagy, hogyan kell feltárni egy elsüllyedt várost, és milyen módszerekkel dolgoznak a régészek a víz alatt?

Szeretnéd te is kipróbálni a víz-alatti régészkedést?

Ha igen, akkor gyere el egy Underwater Archeologist tanfolyamra! Mi a MASSA (Maritime Archeology Society South Africa) standardjai szerint tanítunk. Ők pedig tudják, hogy mi a víz-alatti régészkedés, mert dél-afrika partjainál több, mint 1.500 !!! igazolt hajóroncs pihen a hullámsírban. Oktatónk a fokvárosi Maritime Museum  szervezésében végezte el a képzést, és két dél-afrikai hajóroncs régészeti feltárásában vett részt, mint régész-búvár. A kinti tapasztalatai alapján írta meg a tanfolyam anyagául szolgáló tankönyvet, mely segítségével betekintést nyerhetsz a víz-alatti régészet rejtelmeibe.

Izgalmas és lenyűgöző dolog múltunk rejtélyeinek kutatása. A föld mélye mellett a folyók, tavak, tengerek, óceánok is rendkívül gazdagok történelmi leletekben. A hajózás története 5.000 évre nyúlik vissza, hiszen Földünk több, mint 70%-át víz borítja, ennek azonban csak 5%-t sikerült megismernünk eddig. A váratlanul kitörő viharok, megszámlálhatatlan hajót küldtek hullámsírba, magukkal ragadva a fedélzetükön utazókat és felbecsülhetetlen értékű szállítmányukat. Az elmúlt évtizedek alatt kifejlődött új tudományág, a víz-alatti régészet érdeklődésének középpontjában e hajók, elsüllyedt városok emlékeinek, maradványainak régészeti felkutatása áll.

A tanfolyam felépítése:Neptun BioDive

1. Elméleti oktatás: 3 alkalom alatt megismered a víz-alatti régészet alapjait, a kormeghatározási módszereket, az adatgyűjtés helyes technikáit, a régészeti kutatás eszközeit és módszereit. Továbbá megtanulod a víz-alatti feltáráshoz szükséges speciális búvárismereteket, mint pl. a tájékozódás, keresés, emelőballon használat, legfontosabb csomók és veszélyes tengeri élőlények, stb. Az elméleti oktatás írásbeli vizsgával zárul.

2. Uszodai gyakorlat: ideális látótávolságú, hőfokú vízben, kényelmes uszodai körülmények között sajátítod el a régészeti feltárás alapjait, mint pl. leletek felmérése, térképkészítés, nehéz tárgyak emelőballonnal történő felszínre hozatala, stb. Az uszodai felmérés után régészetileg helyes térképet kell készíteni a felmért területről.

3. Nyíltvízi merülések: az uszodában tanultakat 1 Dorogon vagy Traunfallon (Ausztria) eltöltött nap alatt ültetjük át a valós életre. A látótávolság és a víz hőfoka modellezi a valós roncsfeltárás körülményeit. Elvégzendő feladatok: emelőballonozás, dekóbója fellövés, leletek felmérése. A nyíltvizi munka után régészetileg helyes térképet kell készíteni a felmért területről.Víz-alatti vevőegység

A tanfolyamon OceanReef víz-alatti kommunikációs rendszert használunk, mely jelentős mértékben megkönnyíti a bonyolult feltárási feladatok sikeres végrehajtását, és felkészít egy igazi régészeti munkában való részvételre. A víz-alatti kommunikációs rendszerről bővebben itt olvashatsz.

A tanfolyam ára magában foglalja:

  • 3 elméleti oktatás
  • 1 uszodai foglalkozás
  • 1 nyíltvízi nap Dorogon (Traunfall feláras, részletek itt).
  • magyar nyelvű tankönyv
  • palack + ólom
  • víz-alatti kommunikációs rendszer bérleti díja

A méréshez és térképkészítéshez szükséges speciális eszközöket mi biztosítjuk.

Dél-afrikai víz-alatti régészeti tapasztalatunk garantálja az oktatás hitelességét, és azt, hogy a kurzus sikeres elvégzésével a világ bármely táján hasznos víz-alatti régész-asszisztens válhat belőled.

Jelentkezési feltételek:

  • Advanced minősítés (min. 30 merülés)
  • 1 db igazolványkép

Szükséges felszerelés:

  • teljes búvárfelszerelés

Ár: 150 EUR + 50 EUR (kártyadíj)

Időpont miatt keress minket a neptun@neptun.hu címen.