Időpontok
2024. szeptember 07. – még 6 fő

A föld mélye mellett a folyók, tavak, tengerek, óceánok is rendkívül gazdagok történelmi leletekben.

A hajóroncsokban nem csak a legmélyebb pontjuk érdekel, hanem a történetük is?

Kíváncsi vagy, hogyan kell feltárni egy elsüllyedt várost, és milyen módszerekkel dolgoznak a régészek a víz alatt?

Szeretnéd te is kipróbálni a víz-alatti régészkedést?

Ha igen, akkor gyere el egy Underwater Archeologist tanfolyamra! Mi a MASSA (Maritime Archeology Society South Africa) standardjai szerint tanítunk. Ők pedig tudják, hogy mi a víz-alatti régészkedés, mert dél-afrika partjainál több, mint 1.500 !!! igazolt hajóroncs pihen a hullámsírban. Oktatónk a fokvárosi Maritime Museum  szervezésében végezte el a képzést, és két dél-afrikai hajóroncs régészeti feltárásában vett részt, mint régész-búvár. A kinti tapasztalatai alapján írta meg a tanfolyam anyagául szolgáló tankönyvet, mely segítségével betekintést nyerhetsz a víz-alatti régészet rejtelmeibe.

Izgalmas és lenyűgöző dolog múltunk rejtélyeinek kutatása. A föld mélye mellett a folyók, tavak, tengerek, óceánok is rendkívül gazdagok történelmi leletekben. A hajózás története 5.000 évre nyúlik vissza, hiszen Földünk több, mint 70%-át víz borítja, ennek azonban csak 5%-t sikerült megismernünk eddig. A váratlanul kitörő viharok, megszámlálhatatlan hajót küldtek hullámsírba, magukkal ragadva a fedélzetükön utazókat és felbecsülhetetlen értékű szállítmányukat. Az elmúlt évtizedek alatt kifejlődött új tudományág, a víz-alatti régészet érdeklődésének középpontjában e hajók, elsüllyedt városok emlékeinek, maradványainak régészeti felkutatása áll.

A tanfolyam felépítése:

1. Elméleti oktatás:

3 alkalom alatt megismered a víz-alatti régészet alapjait, a kormeghatározási módszereket, az adatgyűjtés helyes technikáit, a régészeti kutatás eszközeit és módszereit. Továbbá megtanulod a víz-alatti feltáráshoz szükséges speciális búvárismereteket, mint pl. a tájékozódás, keresés, emelőballon használat, legfontosabb csomók és veszélyes tengeri élőlények, stb. Az elméleti oktatás írásbeli vizsgával zárul.

2. Uszodai gyakorlat:

Ideális látótávolságú, hőfokú vízben, kényelmes uszodai körülmények között sajátítod el a régészeti feltárás alapjait, mint pl. leletek felmérése, térképkészítés, nehéz tárgyak emelőballonnal történő felszínre hozatala, stb. Az uszodai felmérés után régészetileg helyes térképet kell készíteni a felmért területről.

3. Nyíltvízi merülések:

Az uszodában tanultakat 1 Dorogon vagy Traunfallon (Ausztria) eltöltött nap alatt ültetjük át a valós életre. A látótávolság és a víz hőfoka modellezi a valós roncsfeltárás körülményeit. Elvégzendő feladatok: emelőballonozás, dekóbója fellövés, leletek felmérése. A nyíltvizi munka után régészetileg helyes térképet kell készíteni a felmért területről.

A tanfolyamon OceanReef víz-alatti kommunikációs rendszert használunk, mely jelentős mértékben megkönnyíti a bonyolult feltárási feladatok sikeres végrehajtását, és felkészít egy igazi régészeti munkában való részvételre.

A tanfolyam ára magában foglalja:

  • 3 elméleti oktatás
  • 1 uszodai foglalkozás
  • 1 nyíltvízi nap Dorogon (Traunfall feláras, részletek itt).
  • Magyar nyelvű tankönyv
  • Palack + ólom
  • Víz-alatti kommunikációs rendszer bérleti díja

A méréshez és térképkészítéshez szükséges speciális eszközöket mi biztosítjuk.

Dél-afrikai víz-alatti régészeti tapasztalatunk garantálja az oktatás hitelességét, és azt, hogy a kurzus sikeres elvégzésével a világ bármely táján hasznos víz-alatti régész-asszisztens válhat belőled.

Jelentkezési feltételek:

  • Advanced minősítés (min. 30 merülés)
  • 1 db digitális igazolványkép

Szükséges felszerelés:

  • Teljes búvárfelszerelés

Ár:

  • 200 EUR + 50 EUR (kártyadíj)
Underwater Archeologist - Víz-alatti régész | Neptun Dive Center
Underwater Archeologist - Víz-alatti régész | Neptun Dive Center
Underwater Archeologist - Víz-alatti régész | Neptun Dive Center
Amennyiben érdekel a tanfolyam, akkor jelentkezz most!