Ciprus: Zenobia túra

Szárazföldi látnivalók

Larnaca_Szent_Lazar_templomCiprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, a görög mitológia szerint szerint a sziget körüli tengerben született Afrodité, a szépség és szerelem istennője. A szigeten már az őskorban is éltek emberek és háziállatok, Ciprusról származik a macsak és az ember kapcsolatának egyik első bizonyítéka. Az ókorban előbb a föníciaiak, aztán a görögök, majd a rómaiak vették birtokba a szigetet, és számos emléket hagytak maguk után. Későbbi történelme is viharos volt, melyben éppúgy szerepet kapott Oroszlánszívű Richárd, a Templomos Lovagrend, a bizánciak, az Oszmán Török Birodalom, és Nagy-Britannia is. Ez a változatos történelem építészeti emlékeiben is megmutatkozik.

Ciprus_Zold_VonalA sziget számos szárazföldi és tenger alatti értékkel rendelkezik, ám legismertebb “látnivalója” az úgynevezett “Zöld Vonal” mely kettéosztja a szigetet, egy északi török és egy déli görög részre. A békefenntartó brit kontingens vezetője a sziget térképén zöld filctollal jelölte be a két népcsoportot elválasztó határt, aminek a neve ebből eredően „Zöld Vonal” lett. 1974-ben Törökország katonai akciót hajtott végre, és megszállta a vonaltól északra eső területeket. Ezzel Ciprus egyharmada került megszállás alá, és a “Zöld Vonal” a mai napig átjárhatatlan tűzszüneti vonallá vált.

Zenobia_5Merülések

Ciprus vitathatatlanul leghíresebb roncsa a balszerencsés Zenobia, mely első útján elsüllyedt! Az 1979-ben épült svéd teherkomp első (és egyben utolsó) útja 1980. május 04-én indult, a komp Malmőből a Gibraltári szoroson át Szíriába tartott. Rakománya 104 kamionból állt, melyek között egy Hungarocamion is volt! Athénban a kapitány már jelezte, hogy kormányzási problémák vannak a hajóval, mert a szivattyúk felesleges vizet pumpálnak a hajó kiegyensúlyozásáért felelős ballaszttartályokba. A problémát megoldották, és továbbindultak Ciprusra. Larnakába érve a komp ugyan befutott a kikötőbe, de a szoftverhiba miatti ballasztvízprobléma újra fellépett, Zenobia_2sőt olyan súlyossá vált, hogy a hatóságok kivontatták a kikötőből, hogy ne a kikötőt torlaszolja el az esetleg elsüllyedő hajó. A problémát végül nem sikerült megoldani, így a Zenobia 1980. június 5-én vészesen megdőlt, majd június 7-én hajnalban a kikötőtől két kilométer távolságban horgonyozva elsüllyedt. A katasztrófának áldozatai nem voltak.

A hatalmas, 178 m hosszú, oldalára dőlt hajó a roncsokat szerető búvárok egyik kedvelt merülőhelye. Sőt a Times magazin a világ tíz legjobb roncsa közé sorolta! A Zenobia legmélyebb pontja 42 méter, legsekélyebb része pedig 16 méterre van a felszíntől. A felső rész viszonylag sekély volta miatt kezdő búvárok számára is merülhető, de az igazán érdekes részeket csak tapasztalt, haladó búvárok tudják megmerülni. Zenobia_3Kamionokból álló rakományának jelentős része a helyén van, csak az oldalra dőlés miatt egymásra csúszva, de néhányuk rakománya szétszóródott a homokos tengerfenéken. Nagy élmény rábukkanni a hajdanvolt óriási cég,  a Hungarocamion Rába traktorára.  További érdekesség, hogy az egyik teherautó tojásokat szállított, és megdöbbentő módon ezek egy része még mindig épségben van!

A víz alatt töltött 35 év alatt természetesen remek élővilág alakult ki a roncson, ha valaki már eltelt a hajó látványával, a rejtőzködő tengeri élőlények felfedezése is izgalmas program számára. zenobia_6Kis szerencsével barrakudákkal, fűrészes sügerekkel és tengeri teknőssel is találkozhatunk a Zenobián.

Utazás

Budapest – Larnaka közvetlen WizzAir fapados járattal repülünk. A repülőjegyet mindenki maga veszi meg. A repülési idő 2 óra 50 perc.

Merülések:

 • 4 hajós merülés a Zenobia roncson (2 merülés naponta). Az 5. merülés a csoport igényeitől függ, lehet akár még egyszer a Zenobia, de választhatjuk a közelben rejtőző nagyon szép víz-alatti barlangot is.
 • Min. 40 tengeri merülés és Advanced minősítés kell a túrán való részvételhez.

Ciprus_tengerpartSzállás:

 • Larnakában, tengerparthoz közeli, 3*-os hotel kétágyas szobáiban.

Ár: (kalkulálás alatt)

A túra ára magában foglalja:

 • Transzfer a repülőtérről a szállodába és vissza
 • 5 éjszaka szállás 3* szállodában
 • ciprus-latnivalok_15 hajós merülés (ebből 4 a Zenobián, az ötödik helyszíne választható)
 • Palack (12 liter) + ólom
 • Nitrox töltések (5 db)
 • Merülésvezetés
 • ÖkoDive® merülésekhez gyűjtőháló

Külön fizetendő

 • Repülőjegy + csomagdíj
 • Felszerelés bérlés
 • Leda_mosaic_detailFakultatív szárazföldi program költsége a sziget látnivalóinak megtekintésekor.
 • Étkezések (a szálláson nincs reggeli az árban).

Behatoló roncsmerülő (Wreck Diver) + Nitrox Diver vizsgára lehetőség van!

Fizetési határidők:

 • Foglaló 100 EUR – amíg van hely.
 • Teljes maradék összeg – indulás előtt 60 nappal.

Indulás előtt egy ismerkedési estét szervezünk, ahol találkozhattok a túrán résztvevőkkel, és megbeszéljük a túrával kapcsolatos legfontosabb információkat.

Élménydús merüléseket kívánunk Cipruson!

Időpontok és szabad helyek száma itt.