A Felkelő Nap Országa – Japán (1. túra)

Japánt látni olyan érzéssel tölt el, mintha egy másik bolygóra érkeztél volna! Az idelátogató turista a távolkelet egzotikumát, a hihetetlenül szervezett hipermodern világot, az ősi és a mai kultúra máig együtt élő kettőségét, a gésák és szamurájok ősi hagyományait, a étkek páratlan eleganciáját keresi, és nem is csalódik ebben akár a nagyvárosokat, akár a vidéki falvakat járja. A világ számos pontján lehet csodálatos, felejthetetlen dolgokat látni, de Japánban minden utcasarkon ilyenbe botlunk. Egyszóval Japán kihagyhatatlan!

“Merülés + Kultúra” túránkon természetesen merülünk Japán egyik legdélebbi szigetének (Ishigaki-nak) trópusi korallszirtjein, de emellett kiemelt figyelmet (és időt) szentelünk a modern világvárosnak, Tokiónak, és az ősi Japán értékeket máig megőrző Kiotónak. Megkeressük a legszebb természeti, vallási és építészeti látnivalókat, megmutatjuk Japán különleges arcát (pl. sumo birkózás, hagyományos japán fürdők, japánkertek…), gasztronómiai élményeket gyűjtünk, utazunk a legendás shinkansen-nel, csak hogy néhány dolgot említsünk a kínálatból. Túránkon a merülés mellett a japán kultúra rendkívül hangsúlyos szerepet kap, emiatt ez a túra nemcsak búvároknak, hanem kísérőknek is felejthetetlen élményt nyújt!

Víz-alatti látnivalók (Ishigaki-sziget és környéke)

Sokan nem tudják, de Japán legdélebbi szigetein pálmafák, fehér homokos tengerpartok, meleg víz és trópusi korallszirtek várják a búvárokat. Komoly méretű az idelátogató belföldi turizmus, és manapság már a nyugati búvárok is kezdik felfedezni Japán víz-alatti látnivalóit. Merülési helyszínünk, Ishigaki-szigete, Tokiótól délnyugatra, csaknem 2.000 km-re fekszik a Kelet-kínai-tenger és a Filippino-tenger határvonalán. Ishigakin és a környező kisebb-nagyobb paradicsomi szigetek partjai mentén olyan rejtett csodák várnak ránk, mint például a Kabira Manta Point óriás ördögrájái, vagy a partmenti korallszirteken élő színes halak, rákok, csigák, teknősök, cápák, angyalráják. A szirtek számos kisebb-nagyobb, sejtelmes fénnyel megvilágított barlangot, üreget, víz-alatti kanyont is rejtenek, ahol nappal megbújva várnak a sötétség vadászai, hogy eljöjjön az éjszaka. Az élővilág színes, a látótávolság kitűnő, a víz meleg, a szervezés japán precizitású, mi kell még egy jó merüléshez? Csak annyi, hogy gyere a Neptunnal merülni Japánba! Búvárbázisunk által készített kis ízelítő videót itt nézhetsz meg.

A hipermodern Japán (Tokió és környéke)

A Felkelő Nap Országának fővárosa, és egyben legfontosabb közlekedési, hírközlési, politikai, gazdasági és kulturális központja Tokió. A külvárosokkal együtt, csaknem 30 millió ember él itt! Annak ellenére, hogy a világ egyik legnagyobb és legnépesebb városa, Tokió tiszta, biztonságos és jó levegőjű. Beláthatatlan mennyiségű érdekességet tartogat számunkra ez a metropolisz, így az érkezéssel együtt négy napot leszünk itt. Két teljes napot töltünk el azzal, hogy bejárjuk a város hipermodern városközpontjának, valamint legérdekesebb kerületeinek látnivalóit. Emellett egynapos kirándulás keretében Tokió környékének csodáit látogatjuk meg. Felsorolni is nehéz, hogy mi minden vár ránk ebben a világvárosban, így csak ízelítőül kínálunk néhány programot a sok közül. A kulturális értékek közül például a híres Asakusa-szentély, mely Tokió legrégebbi (645-ben épült) és legjelentősebb buddhista temploma melletti shinto szentély; az Edo-múzeum (Tokió 1590-es alapításkori neve Edo volt), ahol az előcsarnokba lépve, mintha egy szamuráj-dráma díszletébe csöppennénk, mert elképesztően lebilincselő látványvilággal mutatják be a város történelmi és építészeti hagyományait. A természeti csodák közül meglátogatjuk például a festményszerűen szép, 1700-ban épült Rikugien-kertet, ami Tokió legszebb kertje; és természetesen kihagyhatatlan a Császári-palota kertjének (Kokyo Gaien) azon része, amely halandók számára is látogatható. A városi látványosságok közül többek között elmegyünk Tokyo Skytree-be, mely a maga 634 méterével a világ legmagasabb szabadon álló tornya; meglátogatjuk a város legforgalmasabb bevásárló és éjszakai szórakoztató negyedét a Shibuya-t, valamint a bizarr ruházatú lakosaival meghökkentő Harajuku városrészt. Természetesen nem hagyjuk ki a megdöbbentően bonyolult és pontos városi tömegközlekedést, a világhírű tokiói halpiacot, a remek susi-bárokat és a különleges hangulatú teázókat és kávézókat sem. Tokióból egynapos kirándulás keretében utazunk el Enoshima-szigetre, ahol a kulturális értékeken (Nagy Buddha, Hasedera-templom) kívül a gyönyörű Iwaya-sárkánybarlangot is megnézzük, s fáradt tagjainkat egy japán-fürdőben pihentetjük, kilátással a Fujira! Japánban még az utazás is élményt nyújt, mert Tokióból Kiotóba a szupergyors (320 km/óra sebességű) shinkansen vasúttal utazunk majd, mely másodperc(!) pontossággal indul és érkezik!

Az ősi japán kultúra (Kiotó és környéke)

Az ország kulturális és művészeti központja, egy igazi élő múzeum, a hagyományos Japán jelképe Kiotó. A második világháborúban elkerülték az amerikai bombázások, így az egykori főváros máig rengeteg emléket őriz Japán elegáns szellemi és építészeti örökségéből. Kiotóban 17 (!), a Világörökség részét képező nevezetesség található. Bár a város mára egy sokmilliós metropolisszá nőtte ki magát, ahol a modern épületek határozzák meg a városképet, számos olyan egyedülálló látnivaló rejtőzik benne, melyet nem szabad kihagynunk. Kiotóban és a környékén három napot töltünk majd el. A teljesség igénye nélkül sorolnánk fel néhány látnivalót. Kiotó kulturális értékei közül például: Yasaka jinja (Jaszaka-szentély), mely az egyik legszebb 17. századi sintoista szentély, melyet éjszaka lampionok ezreivel világítanak ki. Mellette található Gion gésanegyed, melyben még manapság is látható néha, ahogyan gésák és maikók kis csoportjai sietnek a teaházakba, hogy el ne késsenek a fogadásokról, amelyekre meghívták őket. Kiyomizudera (a Tiszta Víz Temploma), mely öregebb, mint maga a város, hiszen több mint ezer évig a japán buddhista hosszó szekta temploma volt. Főcsarnokának egy része és nagy verandája egy szakadék fölé nyúlik ki, melyről gyönyörű kilátás nyílik Kiotóra, alatta pedig vízesés zubog, amelynek szent vizét gyógyhatásúnak tartják (erről kapta a templom is a nevét). A páratlan szépségű tóparti Kinkakuji (Aranytemplom), melyet aranyfüsttel borítottak, így vakítóan csillog a napfényben. Három szintje három korszakot idéz, az első a palota-stílust, a második a szamuráj-házak stílusát, a harmadik pedig a zen templom-stílust. Kiotó környékének látnivalói közül például: Fushimi Inari-nagyszentély, melynek imacsarnokához vezető út 10.000 (tízezer!), cinóbervörösre festett torii, vagyis szentélykapu alatt vezet el, utóbbiak páratlanul festői kontrasztot alkotnak a föléjük nyúló japán cédrusok zöldjével. Kihagyhatatlanok ősi Nara történelmi műemlékei melyek az UNESCO Világörökségének részét képezik. Itt található a világ legnagyobb bronz Buddha szobrának helyet adó Todaiji-templom, amelynek kertjében szabadon élhetnek a szikaszarvasok, melyeket a sintó hitvilágban az istenek „szócsövének” tartanak. S, hogy az építészeten kívül egy páratlan természeti látványosságot is említsünk, ellátogatunk majd az Arashiyama bambuszerdőbe is.

Természeti szépségek

Az őszi lombok színpompája. Túránkat nem véletlenül időzítettük október végére. Ez az időszak Japánban, amikor ideálisak a víz-alatti viszonyok (meleg víz, jó látótávolság), és a japán juhar levelei lenyűgözően szép vörös színűre változnak. Az ősz, a vörösen izzó juharfáival (japánul Momiji), az egyik legszebb időszak Japánban. A japán emberek máig fennmaradt természet-tisztelete, csodálata és belső elmélyülésre való igénye alakította ki sok évszázad során a híres japánkerteket. Ezekben sétálva még egy, a mindennapokban rohanó európai embert is megérint a kő, a víz és a növények szigorú szabályokhoz kötött, mégis egyedi, páratlan hangulata. A japánkert egyszerre gyönyörködtet és gondolkodtat el. A japánkertek tavaiban mindig találhatunk színes halakat, melyek annyira szelídek, hogy az ember kezéből veszik el a táplálékot. Ezek a koipontyok, melyeket a japánok sok évszázad alatt nemesítettek ki a nálunk is honos pontyból. Mivel a koi szó azonos alakú egy szeretetet, vonzódást kifejező japán szóval, a koiponty a szeretet és a barátság jelképe Japánban. Különböző színváltozatai (melyeknek saját nevük is van) nagy értéket képviselhetnek. Különösen kedvelt például a tejfehér testű, fején csak egy vörös, lehetőleg kör alakú foltot viselő tancho kohaku koi, mert ez a japán zászlóra hasonlít. Túránk során természetesen nem hagyhatjuk ki a bambuszerdőket sem. A bambusz gyönyörű és egyben rendkívül ellenálló törzsű növény, így szépsége és hasznossága miatt gyakran ültetik. Kiotói látogatásunk során elmegyünk a páratlan Arashiyama-bambuszerdőbe is, ahol combvastagságú, 15 méteres bambuszok között sétálhatunk. Az égig érő növények között keskeny sugarakban világít be a nap, miközben a szél hatására a rugalmas törzsek páratlan tánccal köszöntenek bennünket. Japánban járva természetesen látni kell az ország legmagasabb hegyét (3.716 m), Japán jelképét, a szent Fuji hegyet is. Mivel a hegyet szinte állandóan felhők borítják, szerencse kell hozzá, hogy teljes szépségében lássuk, de erre többször lesz lehetőségünk, egyrészt amikor Tokió környékén kirándulunk, másrészt amikor a shinkansennel Kiotóba suhanunk.

Gasztronómiai kalandok

Hagyományos japán ételek: A világon talán a japán szigeteken találjuk meg a legváltozatosabb, legegészségesebb és legesztétikusabb konyhaművészetet. Szigetenként és évszakonként is változik az asztalra kerülő étel, ezért sok japán csak azért utazik az országon belül, hogy más ízeket kóstoljon meg. A nagyvárosokban számtalan jobbnál jobb étteremre bukkanhatunk, de a hagyományos japán ételeket kínáló helyeket mindig narancsvörös lampionnal jelzik. Gasztronómiai kalandozásra nyitott túrarésztvevőinkkel ellátogatunk majd ilyen különleges helyekre is. Ha valaki egyedi környezetben szeretné napi kávéját meginni, akkor Tokiónál keresve sem találhat jobb helyet. Itt találhatjuk ugyanis a világ legfurcsább kávézóit, vannak, melyekben élő baglyok ülnek a vendégek mellett, másokban meghökkentően színes belső dizájnú helyiségben anime-szereplők szolgálnak ki. Természetesen Japánban járva kihagyhatatlan egy igazi japán teaszertartás, melynek szigorú szabályokhoz kötött rituáléja esztétikai élvezetet is nyújt az ízletes zöld tea mellett. Mi is el fogunk menni egy ilyen helyre, hogy lássuk, mennyivel mélyebb a teázás élménye, ha megadjuk a módját.

Különleges élmények

Kapszula Hotel (Tokió): A furcsa tapasztalatok begyűjtésétől nem riadó (egyszerűbben bevállalós) és nem klausztrofóbiás emberek egy éjszakára ki tudják próbálni a világ egyik legbizarrabb szállását, a kapszulahotelt. Egy kicsit olyan, mintha egy óriási méhkaptárban laknánk. A ”szoba” annyira kicsiny, hogy a poggyászunk nem fér el benne, így azt a normál hotelünkben hagyjuk, és egy éjszakára bevonulunk puritán szállásunkra. A program fakultatív, természetesen arra az éjszakára is mindenkinek megvan a normál szállása.

Sumo birkózás (Tokió): A szumó egy igazi japán küzdősport, melynek eredete az írott történelem kezdete előtti időkbe vezethető vissza. Kevés közös vonása van a hagyományos birkózással, eredete és a használt technikák alapján talán a cselgáncshoz és az aikidóhoz áll legközelebb. A küzdelmek során két óriás termetű „rikisi” csap össze egy kör alakú küzdőtéren (dohjó). A cél az, hogy vagy kiszorítsák az ellenfelet a körből, vagy arra kényszerítsék, hogy a talpán kívül valamelyik másik testrésze is hozzáérjen a földhöz. A japánok harcművészetnek és nemzeti sportjuknak tekintik, és úgy tartják, hogy a szamurájok hagyományai a szumóban élnek tovább. Nem meglepő, hogy mind a mai napig nagyon sok szertartás és rituálé kapcsolódik hozzá, mint például a küzdelmek előtti sószórás, amely a sintó vallásban a megtisztulás jelképe vagy a rituális tánc. A kéthavonta megrendezendő tornák mindig más városokban vannak, ezért mi egy szúmó edzőtermet látogatunk meg, ahol bepillantást nyerhetünk eme különös, ízig-vérig japán sportba.

Japán-fürdő (Enoshima-sziget / Tokió): A hagyományos japán forró vizű fürdő, az onsen, látogatása számos olyan elvárást támaszt, melyről érdemes tudnunk. Az első az, hogy a fürdőben meztelenül kell lenni, emiatt külön női és külön férfi részek vannak. A második, hogy sokkal melegebb a víz, mint amihez mi itthon hozzá vagyunk szokva. A harmadik, hogy a legtöbb onsenbe nem engednek be tetovált személyt. Ennek az az oka, hogy a tetoválások a yakuza-ra, vagyis a japán maffiára emlékeztetnek, így ellenérzéseket keltenek a japánokban. A kisebbeket persze eltakarhatjuk sebtapasszal, de ha nagyobb mintával rendelkezünk, inkább hagyjuk ki az onsent. A fentiek miatt mi Enoshima-szigeten egy olyan gyógyvizű fürdőt választottunk melynél a fenti előírások nem kötelezőek, fürdőruhát illik használni, így a fürdés is koedukált. Ha valaki szeretné kipróbálni az igazi onsent, akkor fakultatív programként arra is lesz lehetősége.

Földrengésre felkészítés (Tokió): Japán földrengésveszélyes hely, mert a Csendes-óceánt körülvevő, úgynevezett „Tűzgyűrű” peremén fekszik. Itt az óceáni tektonikus lemezek a szárazföldet hordozó kéreglemezek alá csúsznak, és egy-egy ilyen elmozdulásnál földrengést váltanak ki. Kisebb erejű rengések havi gyakoriságúak, emiatt a helyiek megtanultak ezzel együtt élni. Már az óvodákban oktatják, hogy miképpen kell viselkedni ilyen helyzetben. Tokióban el fogunk menni egy oktatóközpontba, ahol a helyi katasztrófavédelem tart felkészítő oktatásokat főleg külföldieknek (mert a helyiek ezt már az anyatejjel szívják magukba) egy mozgó berendezett szoba segítségével. Nemcsak érdekes, de nagyon hasznos is a program, így a túra részét képezi.

Shinkansen (Tokió-Kiotó): Japán nemzeti büszkesége a nagysebességű vasúthálózat, melyen több mint 300 km/óra sebességű, földrengés és tájfunbiztos vonatok közlekednek. A tesztek során a vonatok sebessége a hagyományos vasúti kocsiknál 443 km/óra, a mágnesvasút vasúti kocsijainál pedig 580 km/óra volt, de a sebességet korlátozták a zajterhelés miatt. Az alagutakból kilépő vonatok ugyanis robbanásszerű zajt okoznak, mely a környéken élők számára rendkívül megterhelő. Tokióból Kiotóba, valamint kiotói programunk végeztével vissza Tokióba, ezzel a szuperexpresszel fogunk majd utazni! A shinkansenre három dolog jellemző: gyorsaság, tisztaság, pontosság.

Utazás:

Budapest – Dubai – Tokió – Ishigaki – Tokió – Dubai – Budapest (Emirates + belső járatként Nippon Airways)

 • 2018. október 13-27.

Programterv: A túra 15 nap/14 éjszakát foglal magában:

 • 4 nap Tokió – első nap érkezés és esti városnézés + 3 teljes napos program (Tokió és környéke)
 • 5 nap Ishigaki-szigeten – 1 utazós nap + 3 teljes nap búvárkodás + 1 pihenőnap
 • 1 nap Ishigaki – Tokió repülés + 1 este Tokióban szabad programmal
 • 3 nap Kiotó és környéke
 • 1 nap Kiotó – Tokió shinkansen utazás + búcsú városnézés + indulás haza

A túra ára magában foglalja:

 • Repülőjegyek (nemzetközi és belföldi járat is)
 • Reptéri illetékek
 • Transzfer a repülőtérről a szállodákba és vissza (van ahol tömegközlekedéssel, van ahol bérelt busszal)
 • Szállás: 3*-os hotelek 2 ágyas szobáiban
 • Ellátás: reggeli a szállodákban + merült napokon ebéd is
 • Merülés: 3 nap – 8 hajós merülés
 • Palack + ólom
 • Merülésvezetés
 • Belépőjegyek a szárazföldi programoknál
 • Belépőjegy a szumó edzésre
 • Földrengés-szimulációs gyakorlat költsége
 • Helyi utazások költsége (a látnivalók elhelyezkedése és a városok adottságai határozzák meg, hogy mikor csináljuk tömegközlekedéssel és mikor bérelt buszokkal a túráinkat).
 • Shinkansen jegyek (Tokió-Kiotó-Tokió)
 • Magyar nyelvű, profi idegenvezetés Tokióban és Kiotóban
 • Japán mobil simkártya a biztosabb kapcsolattartásért (min. 3G-t tudó, kártyafüggetlen telefon kell hozzá)

Külön fizetendő:

 • Felszerelés bérlés
 • Reggelin kívüli étkezések (kivéve a búvárnapokat, mert ott ebéd is van a hajón).
 • Fakultatív programok (pl. kapszulahotel, tradicionális japán fürdő)

Búvárbiztosítás kötelező.

Indulás előtt egy ismerkedési estét szervezünk, ahol találkozhattok a túrán résztvevőkkel. Itt egy előadást is tartunk, ahol a túrával kapcsolatos legfontosabb információkat beszéljük meg, valamint megismerkedhettek Japán víz-alatti élővilágával, Tokió, Kiotó, Nara látnivalóival, természeti és kulturális értékeivel. Reméljük, együtt lehetünk részesei ennek a varázslatos túrának!

Ár:

 • Búvár:
 • Kísérő:

Fizetési határidők:

 • Előleg: 20 %március 01-ig.
 • Maradék összeg: augusztus 01-ig.

Időpontok és szabad helyek száma itt.