Jótanácsok túrákhoz

Néhány jótanács, hogy a merüléseid biztonságosak legyenek:

 

 1. Csak tapasztalatodnak megfelelő merülésre vállalkozz! Kezdő búvárként nem fogsz élvezni egy erős áramlásos, vagy mély merülést, hiába van ott egy rakás pörölyfejű cápa! Szinte észre sem veszed őket, hiszen teljesen leköt, hogy ne szakadj le a csoporttól az áramlás miatt, ne fogyjon el a levegőd a mélység miatt. A jó búvárkodás nem a túlélésről szól, hanem arról, hogy szép dolgokat látsz, élvezni tudod a merülést, és teljesen ki tudsz kapcsolódni a víz alatt! Ne rohanj, a nehezebb merüléseknek is eljön majd az ideje! 50 merülés után a kisujjadból kirázod azt, ami neked, 10 merüléses kezdő búvárként, félelmetes volt.
 2. Soha ne merülj egyedül! Ez a szabály minősítéstől függetlenül mindenkire igaz. Egy Divemaster-nak vagy Instructor-nak éppúgy megvannak a maga korlátai, mint egy kezdő búvárnak. Igaz, hogy sokkal tágabbak ezek a korlátok, de mégis ott vannak.
 3. Ellenőrizd gyakran a nyomásmérődet! A kezdő tanfolyamodon bizonyára nagy gondot fordított az oktatód erre, de tapasztalt búvárként se feledkezz el erről a nagyon egyszerű, de nagyon fontos szabályról! A levegő elfogyást természetesen biztonságosan meg lehet oldani, hiszen ott van a merülőtársad, vagy a búvárvezetőd, aki segít. Csak éppen amatőr hiba.
 4. Használj búvárkomputert! Úgy merülni, hogy nem tudod az adott mélységhez tartozó nodekó (vagy dekóidőket), a mélységet, és a merült időt, óriási felelőtlenség! Ha nincs komputered, akkor bérelj. Hidd el, sokkal biztonságosabbnak érzed a merülést, ha van mire hagyatkoznod. Temészetesen megoldható, hogy a búvárvezető komputere szerint merülj, de ez olyan, mint műszerek nélküli autót vezetni, és abban bízni, hogy a melletted haladó autóban pont akkor forr fel a víz, mint a tiédben!
 5. A lehető leglassabban (max. 10 m/perc) emelkedj fel! Ha van búvárkomputered, akkor az megadja az ideális felemelkedési sebességet. Ha nincs, akkor a kifújt buborékok közül a legkisebb sebességével emelkedj. AZ UTOLSÓ 5 MÉTEREN IS!!! Hiszen ott 50 %-os a nyomásváltozás! És a lassú emelkedésnek pont az a lényege, hogy minél kisebb legyen a nyomáscsökkenés sebessége.
 6. Biztonsági jelzőbóját mindig vigyél magaddal, ha áramlásra lehet számítani! Nem elég, ha a búvárvezetőnél van bója! Sőt az sem elég, ha merülőpáronként van egy bója! Mi van, ha a búvárvezetőd egy kókler, aki hátra sem néz, csak megy előre mint a második ukrán front? Mi van, ha egyenlítési nehézségek miatt elszakad egymástól a merülőpár? A bója nem olyan drága, kis helyen is elfér, nem igényel karbantartást, és lehet, hogy 100 esetből 99-szer nem kell. Abban a maradék 1 esetben viszont számos kellemetlen víz felszínén eltöltött perctől (ne adj isten órától) óv meg téged!
 7. Ne a kártyákat, a merüléseket gyűjtsd! Senki sem lesz jó búvár attól, hogy 100 plasztik kártyája van a víz-alatti kosárfonástól kezdve a hollóröptető merülésig. Ellenben jó búvár lesz, ha van 100 merülése! Nem a búvárminősítés számít, hanem az, hogy az embernek hány merülése van, és azokat hol csinálta meg. Minél több helyen, minél változatosabb körülmények között merülsz annál tapasztaltabb leszel. Simán előfordulhat, hogy egy régi motoros Advanced minősítésű búvár sokkal tapasztaltabb, mint egy kezdő Instructor!
 8. Ne félj a tengeri élőlényektől! Ha te nem bántod őket, ők sem bántanak téged! Ha nem tudod, hogy milyen viselkedésű az az állat, amit találtál, inkább ne molesztáld. Egyrész ezt ő is megköszöni, másrészt elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket. Egy látszólag félelmetes tengeri élőlény is lehet gyáva nyúl, és egy szép csiga is lehet veszélyes!

 

Néhány jótanács, hogy a merüléseid élménydúsak legyenek:

 

 1. Figyelj oda, hogy mit mondanak az eligazításon (Briefing)! Ekkor egy helyismerettel rendelkező merülésvezető, elmondja, hogy milyen lesz a merülési környezet és a látnivalók. Ha tudod, hogy mire számíthatsz, akkor sokkal nyugodtabb lesz a merülésed, és észre is fogod venni a látnivalókat. Ha nem figyelsz oda, akkor a hajóroncson rozsdás vasaknak fogod látni a puskákat és a szirtfalat nézed, miközben a nyílt víz felöli oldalon fel-le korzóznak a cetcápák.
 2. Ne merülj, ha nincs igazán kedved hozzá! Nem baj, ha egy-egy merülést kihagysz. A búvárkodás nem bélyeggyűjtés, nem baj, ha a sorozatból hiányzik egy darab. Sokkal fontosabb, hogy a meglévő darabok (merülések) szépek és élvezetesek legyenek számodra!
 3. Ismerkedj meg a tengerek élővilágával! Hidd el, sokkal több mindent fogsz észrevenni a merülés során, ha tudod mit kell látnod. Sokkal érdekesebbek lesznek az élőlények, ha ismered azokat. Végezz el egy tengerbiológia tanfolyamot, és megváltozik a víz-alatti világ számodra!
 4. Védd a tengerek élővilágát! Az érintetlen szirteket keresi minden búvár, hiszen azok sokkal szebbek. Ha nem bántjuk a tengeri élőlényeket, ha nem gyűjtjük az emléktárgyakat a víz alól és a boltokból, akkor érdemes visszamenni  tíz év múlva is arra a helyre. Fontos megérteni, hogy teljesen mindegy, hogy személyes te hozod e ki azt a csigaházat, sünvázat, vagy koralldarabot, vagy a boltban veszed meg azt. Politikushoz illő magatartás a víz-alatt védeni az élőlényeket, és utána az ajándékboltokban, vagy a reptéren megvenni ugyanazt!