Málta (Tengeralattjáró túra) + Szicília

Málta a Földközi-tenger egyik gyöngyszeme! Földrajzi helyzeténél fogva a sziget mindig fontos helyet foglalt el az emberiség történelmében. Szerencsére a szárazföld hihetetlen kultúrális értékei mellett a víz-alatti élővilág is lenyűgöző. Egyhetes Merülés + Kultúra túránkon Málta  mindkét arcának látnivalóit meg fogjuk nézni.  A túra külön értéke, hogy lehetőség van egy napra Szicíliába is átlátogatni az ottani történelmi és természeti kincsek miatt. Egy varázslatos  (hajó, repülő, tengeralattjáró) roncsokkal tarkított, több ezer év kultúrájának szárazföldi látnivalót kínáló túrát ajánlunk búvárok és családtagjaik számára. Reméljük, túraajánlatunk elnyeri tetszésedet!

Víz-alatti látnivalók

Málta a Földközi-tenger egyik víz-alatti különlegessége. A roncsok kedvelői számos hajdani hajóval (egy repülőgéppel és egy tengeralattjáróval) találkozhatnak, melyek közül nem egyet szándékosan a búvárok kedvéért süllyesztettek el, és a legtöbbet parti merüléssel is el lehet érni.A tengeri élővilág mediterrán, de a vízhőfok inkább a trópusi tengerekre hasonlít. A mészkő szigetet át meg átlyuggatják az üregek, barlangok, melyek kitűnő rejtekhelyet biztosítanak a kisebb, nagyobb halaknak. Ami az Adrián sajnos elképzelhetetlen, itt majdnem minden merülésen lehet találkozni fűrészes sügerekkel, papagájhallal, murénával és kis szerencsével barrakuda rajjal is. Az élővilág mellett a kék fény minden árnyalatában pompázó üregek, barlangok is gyönyörűek.

Merülések

malta_dive_11A túrán 7 roncsmerülést hajtunk végre Máltán és Gozon, egyre nehezebb (egyre mélyebben fekvő) roncsokkal, hogy befejezésképp egy különlegesen szép állapotban megmaradt tengeralattjárót nézzünk meg. A búvárbázis autóval a szállodához jön reggel, és a 2 merülés után vissza is visz bennünket. Már ezek a helyek is nagyon szépek, de igény esetén némi (helyben fizetendő) felárért olyan különleges dolgokat is megmerülhetünk, mint Gozón a hajdani Azur Window és az Inland Sea (Belső-tenger), vagy egy Jézus szobor 30 m mélyen, esetleg egy tonhal telep, ahol hatalmas hálóketrecekben tenyésztett 200-300 kg-s tonhalakkal lehet együtt merülni!

Tengeralattjáró merülés

Túránk legfontosabb víz-alatti célpontja a tökéletes állapotban megőrződött 2. világháborús brit tengeralattjáró, a HMS Stubborn. Ez a brit építésű tengeralattjáró a Royal Navy S-osztályába tartozott, melynek jellegzetessége, hogy mind a 62 db ide tartozó tesvérhajó “S” betűvel kezdődő nevet kapott (pl. HMS Stonehenge, HMS Storm, HMS Scotsman, HMS Starfish, HMS Seahorse, HMS Shakespeare, stb). Közülük nagyon kevés élte meg a háború végét, de a HMS Stubborn a szerencsések közé tartozott. A 66 m hosszú és 7 m széles, 990 tonnás hajó 49 főnyi legénységgel hajózott. Több sikeres hadibevetésben is részt vett. A háború után (1946 április 30-án) Málta St. Paul’s Bay mellett egy NAVY szonárgyakorlat célpontjaként, szándékosan elsüllyesztették. Ez kivételes szerencse a búvárok számára, mert a hajótest nem sérült, teljesen egyben van, és szerencsés módon a sík aljzaton a hasán fekszik. A merülés a mélysége miatt nehéz, és mindenféleképpen dupla palackkal, vagy mono+stage palackkal és dekózáshoz Nitrox keverékkel oldható meg biztonságosan. A fentiek miatt a túra csak gyakorlott búvároknak ajánlott.

Víz-feletti látnivalók

Málta  legkorábbi történelmi emlékei az egyiptomi piramisoknál is öregebbek (!), hiszen több, mint 7.000 éves hatalmas stjohn_vallettakövekből álló megalitikus “templomokat” látogathat meg az érdeklődő. Afrika és Európa között félúton található sziget az ókorban fontos volt előbb a punok, majd a rómaiak számára. Látványos őskeresztény katakombák maradtak fenn, miután Szent Pál 60-ban hajótörést szenvedett a szigeten, és három hónapig ott is maradt. A rómaiak után az arabok, majd a normann keresztények hódították meg Máltát. A sziget leglátványosabb fejlődését akkor érte el, amikor 1530-ban a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend (azaz a ma ismert Máltai lovagrend) kapta meg birtokául ezt a területet. A lovagrend hihetetlen vagyont halmozott fel, elég csak a valettai Nagymesterek Palotájára, vagy a Szent János társkatedrális káprázatos pompájára gondolni. A lovagrend után Napoleon, majd a britek vették fennhatóság alá a szigetet, mely a 2. világháborúban földrajzi helyzeténél fogva nagyon fontos szerepet játszott. Egyszóval több, mint 7.000 év történelmét tudjuk megnézni egy piciny kis szigeten!megalithic-temples-of-malta harborside_msida_malta

EtnaSzicília: Egynapos (fakultatív) kirádulásra átlátogatunk a közeli Szicíliába is. Fő célpontunk a festői Taormina és az Etna. Az Etna Európa legmagasabb működő vulkánja, jelenlegi magassága 3.329 méter, ami állandóan változik a kitörések miatt. A Hawaii-szigetek vulkánjaihoz hasonlóan az Etna sem pusztító erejéről híres. Aktivitását a hosszú lávafolyamok, magasra törő lávaszökőkutak jellemzik, és ezek számos turistát vonzanak a környékre, mert viszonylag közelről és biztonságban figyelhetik meg a vulkáni jelenségeket. Bár az Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja, a hegy lejtőin és környékén több tízezer ember él, aminek fő oka a bor- és gyümölcstermelésre kiválóan alkalmas, termékeny vulkáni talaj. 2013-ban az UNESCO Világörökség Bizottsága az Etnát természeti világörökségi helyszínné nyilvánította.

Utazás

Wizzair járattal Bp – Málta – Bp. (a repülőjegyet mindenki magának veszi meg).

Ár:

 • Búvár 990 EUR + repülőjegy (melynek ára a foglalás időpontjától és a csomagok súlyától függ.)
 • Kísérő: 750 EUR+ repülőjegy (melynek ára a foglalás időpontjától és a csomagok súlyától függ.)

Az ár magában foglalja:

 • Transzfer a repülőtérről a szállodába és vissza
 • 7 éjszaka szállás 4* szállodában (Hotel Santana)
 • Reggeli a szállodában
 • Búvártranszfer (szálloda –> merülőhely –> szálloda)
 • 7 roncsmerülés (Málta + Gozo)
 • Tengeralattjáró merülés felára + stage palack díja
 • Palack + ólom
 • Merülésvezetés
 • ÖkoDive merülésekhez a gyűjtőháló

malta_dive_10Külön fizetendő:

 • Felszerelés bérlés
 • Nitrox felára
 • Reggelin kívüli étkezés
 • Fakultatív egynapos Szicília túra (transzfer a kikötőbe, kompjegy, szicíliai programok) (140 EUR)
 • Fakultatív gozoi kirándulás 2 merüléssel (a hajdani Azur Window + Inland Sea) (25 EUR)
 • Fakultatív program: Imperial Eagle roncs + Jézus szobor + tonhal farm (60 EUR)
 • Szent János társkatedrális belépő (10 EUR)
 • Taormina görög színház belépő (10 EUR)
 • Etna 2.000 m feletti részére a lanovka és az autós felvitel ára (65 EUR)

Jelentkezési feltételek:

 • Min. Advanced minősítés
 • Deep Diver minősítés
 • Nitrox minősítés
 • Min. 80 merülés
 • Stage palack biztonságos használata
 • Érvényes orvosi igazolás

Fizetési határidő:

 • Előleg: 300 EUR – amíg van hely.
 • Maradék összeg: indulás előtt 60 nappal

Búvárbiztosítás kötelező.

Indulás előtt egy ismerkedési estét szervezünk, ahol találkozhattok a túrán résztvevőkkel, és megbeszéljük a túrával kapcsolatos legfontosabb információkat. Felejthetetlen merüléseket kívánunk Máltán!

Időpontok és szabad helyek száma itt.