Vörös-tenger: Delfin-szafari

A Magyar Tengerbiológiai Társaság (MTBT) már évek óta szervez  az érdeklődő búvárok számára tengerbiológiai szemléletű túrákat. Ezek célja, hogy elmélyítse az ember és a tengeri élőlények közötti kapcsolatot. Túráinkon nemcsak a különleges merülések, hanem a tengerbiológiai  oktatások (előadások) segítségével próbáljuk bővíteni a tengeri élőlények életével, ökológiájával, etológiájával, és nem utolsósorban természetvédelmével kapcsolatos ismereteket. Célunk, hogy a  tengeri ökoszisztémák alaposabb megismerése segítségével bővítsük azon búvárok körét, akik nem csak elvenni akarnak a tengerektől, hanem adni is szeretnének valamit annak a csodálatos életközösségnek, ahonnan mi magunk is származunk.

Ha szeretnél a Magyar Tengerbiológiai Társaság Egyesület pártoló tagja lenni, kattints ide.

(A Magyar Tengerbiológiai Társaság túráin a merülések biztonságát a Neptun Búvárközpont felügyeli.)

Ezen a Tengerbiológiai szafarin a Vörös-tenger egyiptomi szakaszának északi részét derítjük fel a Magyar Tengerbiológiai Társaság (MTBT) különleges merüléseinek segítségével. Hiába gyönyörűek a koralltengerek, mégis vannak olyan búvárok, akik megunták a szokásos merüléseket, hogy egyszerűen csak elúszunk a kis színes halacskák, meg a korallok mellett. Ezért ez alkalommal egy más túrát kínálunk nektek! Igyekszünk merüléseinket egyszerre az oktatás és szórakozás szolgálatába állítani. A vörös-tenger északi részén természetesen nem hagyhatjuk ki a mindenki által kedvelt palackorrú delfineket és a hajóroncsokat sem. A lenyűgöző merülések mellett lehetőséged nyílik, a 2015-ben elkezdett Healthy Reef Project keretében, az északi rész korallszirtjeinek épségét felmérő kutatásunkban is részt venni.

Hajónk a Miracle-1, melyet nemcsak a felkészült és segítőkész legénysége, valamint párját ritkító konyhája miatt választottunk, hanem azért is, mert merülésvezetői hozzánk hasonlóan szeretik és védik is a víz-alatti élővilágot.

Szafarink kezdő és haladó búvárok számára is élménydús merüléseket nyújt. Reméljük, Tengerbiológiai túránk elnyeri majd tetszésedet, és ajánlani fogod más búvár barátaidnak, ismerőseidnek is!

Látnivalók / Program:

Heteractis_magnifica_3Korallszirtek: Az itteni szirtek olyanok, mint egy-egy óriási akvárium, élőviláguk egyedülállóan változatos és színpompás. Ráják, teknősök, óriás murénák, Napóleon-halak és több száz lenyűgöző kisebb-nagyobb halfaj, tengeri csillagok, csigák, rákok, polipok és kalmárok “várnak” a felfedezésre. A gyönyörű élőhelyeket látva a búvár hajlamos elfeledkezni arról, hogy itt is a természet rideg törvényei uralkodnak, az élőlényeknek túl kell élniük azt a napot is, amikor mi odamegyünk. Ezért nem szabad egy jó fénykép vagy videó kedvéért beleavatkozni a természet normál rendjébe, nem szabad piszkálni, vagy elmozdítani az élőlényeket, mert ezt a pusztulásukat okozhatja. Nappali és éjszakai merülések során csodálkozhatsz rá, hogy a valóság ugyanolyan szép, mint amit a természetfilemkben láttál.

Delfinek: A Vörös-tenger északi részén van olyan hely is, ahol rendszeresen lehet palackorrú delfinekkel találkozni. Egy-egy ilyen találkozás örökre bevésődik az ember emlékezetébe. Bár a cápák is gyönyörű állatok, de teljesen más érzés belenézni egy delfin szemébe, mivel rögtön észreveszed, hogy a delfin “visszanéz”! Felismer, kommunkikálni szeretne veled, és ennek a delfinnyelvnek egyes részeit még a mi emberi fülünk is képes felfogni füttyök, kattogások formájában. Egyszóval palackorrú delfinnel együtt merülni örök élmény! (Mivel ezek a csodálatos állatokat természetes életterükben próbáljuk megfigyelni, a velük való találkozást biztosra ígérni sajnos nem lehet.)

ThistlegormRoncsok: Ha az északi részen járunk, természetesen nem szabad kihagyni a híres és sejtelmes hajóroncsokat se, mint pl. a 2. világháborús Thistlegorm, melyet a világ tíz legjobb roncsa között tartanak számon. Ne feledd, egy hajóroncs nemcsak önmagában szép, hanem különleges élővilággal is bír. A több évtizede víz alatt nyugvó hajók egy-egy kis oázist kínálnak a tengeri élőlényeknek, amelyek azonnal ki is használják a lehetőséget. Megdöbbentő élmény a világháborús sivatagi motorkerékpárokat, mint otthont használó halak, csigák, korallok látványa. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a nagyon látogatott roncsok élővilága megsínyli a búvárok jelenlétét. Túránkon ezt is szeretnénk megmutatni nektek.

Brothers_2008_nov_185Tengerbiológiai merülések: A búvárok gyakran hiszik azt, hogy ugyanazon a helyen merülve, ugyanazokat a dolgokat látják, mint a többiek, de ez korántsincs így. Minél nagyobb tengerbiológiai tudással és tapasztalattal rendelkezik valaki, annál több dolgot fog észrevenni, és annál élvezetesebbé válik a merülése. Mi felkínáljuk neked a lehetőséget, hogy a merülésvezetőd egy tengerbiológus legyen! Ha szeretnéd, hogy a szokásos, magas színvonalú, guide által vezetett merüléseken kívül valami extrában is részed legyen, akkor csatlakozhatsz a Biodive® programhoz. Ezeken a különleges merüléseken speciális víz-alatti rádiókommunikációs rendszert használunk, mely segítségével Dr. Németh Szabolcs Ph.D. tengerbiológus oktatónk közvetlenül a víz alatt magyarázza el neked például, hogy:

 • milyen élőlényre bukkantál rá éppen;Víz-alatti vevőegység
 • az miért viselkedik úgy ahogy;
 • mi az amit nem veszel észre, pedig ott rejtőzik az orrod előtt;
 • mit csipognak neked a delfinek;
 • mennyi idős az a teknős, ami éppen elsuhan melletted;
 • miért olyan morcos az az íjhal, és mit fog csinálni, ha még közelebb mész hozzá;
 • kik rejtőznek a homokban lévő lyukak mélyén;
 • és még számtalan egyéb érdekességet.

A Biodive® programmal célunk az, hogy a későbbiekben ténylegesen hasznosítható tengerbiológiai ismeretekre tegyél szert, ami által sokkal, de sokkal élvezetesebb lesz majd minden tengeri merülésed.

Jelmondatunk: Nincs unalmas merülőhely, csak tudatlan búvár!

Vegyél te is részt a Biodive® programban. Biztosan állíthatjuk, hogy ilyet senki mástól nem tudsz megkapni sem itthon, sem külföldön!

A túrán az érdeklődők számára (merülőhelytől, áramlástól függően) 3-4 Biodive® merülést tudunk biztosítani.

Tengerbiológia oktatás a hajón !!!

Túránk külön értéke, hogy hajón esténként Dr. Németh Szabolcs Ph.D. tengerbiológus érdekes, ám mégis tudományos alaposságú, fényképes, videós előadásai segítségével megismerheted a trópusi korallszirtek lenyűgöző és bonyolult, érzékeny élővilágát. Az előadások természetesen “kérdezz-felelek” párbeszéddel érnek majd véget, ahol felteheted a téged leginkább érdeklő kérdéseidet is.

Biztosak vagyunk benne, hogy mindenki számára érdekes témákat tárgyalunk, és az így megszerzett elméleti tudás segítségével még érdekesebbek lesznek majd a merüléseid

ÖkoDive® merülések: Sajnos egyre több az ember által gyártott szemét a tengerekben. Azok, akik soha nem dugják le a fejüket a víz alá, azt hiszik, hogy a szemét eltűnik, ha bedobják a tengerbe, de mi búvárok tudjuk, hogy korántsincs így. Ha ÖkoDive® szeretnél lenni, nem kell mást tenned, csak felhozni valami szemetet a víz alól, és a tengeri élőlények hálája mellett kapsz tőlünk egy ÖkoDive® pecsétet a merülési naplódba. Tagja leszel az ÖkoDive® Klubnak, és ha összegyűjtöttél 25-50-100 matricát egy-egy ajándékot kapsz tőlünk. Ne feledd, minden merülésed lehet ÖkoDive!

Utazás

Budapest – Hurghada közvetlen charter járattal repülünk. Menetidő kb. 3,5 óra. A hajó Hurgahada-ban vár bennünket és oda is szállít vissza az indulás előtt. A reptérről egyenesen a hajóra megyünk, és a túra befejeztével a hajóról közvetlenül a reptérre utazunk.

Miracle_1Hajó: Miracle-1 (4*)

 • Hosszúság: 32 m, szélesség: 8,3 m
 • Max. 24 fő. 12 db kétágyas kabin saját fürdőszobával és légkondival.
 • Árnyékos fedélzet matracokkal, napozófedélzet, szalon, TV, DVD.
 • 2 db 6 méteres (8 fős) zodiac, 2 kompresszor, 35 db 12 literes alupalack.
 • Ingyenes WiFi.

Merülések:

Napi 3 merülést tervezünk, de az éjszakázó-helytől függően plusz egy éjszakai merülésre is van lehetőség. A merülések vagy a hajóról történnek és oda is megyünk vissza, vagy a merülőhelyre a 2 zodiac visz ki, és hoz vissza.

Étkezések:

 • Napi 3 főétkezés üdítővel + 4 órai tea friss gyümölccsel és édességgel
 • Napi 24 órában korlátlan víz, üdítő, tea, kávé és nápolyi, csoki, chips.

Ár: 1.250 EUR

A túra ára magában foglalja:

 • Repülőjegy: Bp.-Hurghada-Bp.
 • Reptéri illeték
 • Transzfer a repülőtérről a hajóra és vissza
 • 6 éjszaka szállás 4* hajón
 • Teljes ellátás
 • Korlátlan hajós merülés
 • Palack (12 liter) + ólom
 • Merülésvezetés
 • BioDive® program

Külön fizetendő

 • Vízum (25 USD) – repülőtéren fizetendő
 • Nemzeti parki belépők (40 EUR)
 • Felszerelés bérlés
 • Nitrox töltések
 • Alkoholos italok
 • Baksis a hajó személyzetének (40 EUR)

Választható

 • Repülőjegy stornobiztosítás 7.000 Ft (nem kötelező)

Advanced és Nitrox vizsgára lehetőség van!

Fizetési határidők:

 • Foglaló 200 EUR – jelentkezéskor
 • Teljes maradék összeg: indulás előtt 60 nappal.

Indulás előtt egy ismerkedési estét szervezünk, ahol találkozhattok a túrán résztvevőkkel, és megbeszéljük a túrával kapcsolatos legfontosabb információkat.

Élménydús merüléseket kívánunk a Vörös-tengeren!

2021 időpontok és szabad helyek száma itt.

2022 időpontok és szabad helyek száma itt.