Zanzibár+Tanzánia szafari

Zanzibar_1Zanzibár Tanzániához tartozó szigetcsoport Afrika keleti partjainál, mely két szigetből áll (Unguja és Pemba). Unguját szokták Zanzibárként emlegetni, ez a kettő és néhány kis sziget együtt alkotja az úgynevezett “Fűszerszigeteket”. Teljes területe egy kisebb magyarországi megye felével egyezik meg, kb. 1.600 négyzetkilométer, lakossága kb. 1 millió fő. A Zanzibár szó valószínűleg a perzsa nyelvből származik, mert Zangi-bar annyit jelent: „a feketék partja”. Zanzibár gazdasága főleg a fűszertermelésére és a turizmusra épül.

Most itt az alkalom, hogy személyesen is megtapasztaljuk, milyen az, amikor a levegő telítve van a sok-sok egzotikus fűszer illatával. Egyszerre bódító, forró és lüktető. Szerecsendiót, borsot, fahéjat, vaníliát és gyömbért szárítanak a tikkasztó napon, e sokféle illat keveréke lélegzetelállító. A színekről nem is beszélve. De mind közül a szegfűszeg a legdominánsabb. Nem véletlenül, ugyanis itt  termesztik a világ szegfűszeg-szükségletének 80 százalékát! A sziget partjainak mentén érintetlen, csodálatos strandokat találhatunk, elzárva a zsibongó emberek hadától.

S hogy egy teljesen másmilyen kalandban is részünk legyen, a túra második felében ellátogatunk Tanzánia egyik gyönyörű nemzeti parkjába, ahol jeep- és folyami szafarin kutatjuk fel Afrika csodálatos állatvilágát.

Csak néhány Zanzibár szárazföldi látnivalói közül:

Stone Town: Az Unguja szigeten fekvő Zanzibár város régi központja és idegenforgalmi attrakciója „Mji Mkomwe” (óváros), amit sokan az angol nevén ismernek (Stone Town = Kőváros). Ez a mesebeli hely az UNESCO Világörökség része, ahol megelevenedik a történelem. Megtekinthetjük többek között a Csodák Házát, a Múzeum Palotát (a nép palotája), Dr. Livingstone Házát, az Arab erődöt, valamint Zanzibár nyüzsgő piacát is. Az óváros valóban lenyűgöző kanyargós sikátoraival, díszesen faragott ajtóival, két katedrálisával és megszámlálhatatlan mecsetével.

Fűszerpark: Európai ember nap mint nap használja azokat a fűszereket, Zanzibar_fuszertura_2melyeket itt termesztenek, de hatalmas meglepetés éri, amikor természetes állapotában láthatja ezeketa növényeket. Egy hatalmas fűszerfarmon vezetett túrán mutatják meg nekünk a trópus gyümölcseinek es fűszereinek fáit és cserjéit. Szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, bors, és számos más egyéb fűszernövényt szagolhatunk és foghatunk meg. A túra végén természetesen végigkóstoljuk a szezonális gyümölcsöket is! 🙂

Jozani erdő: Egy erdőtúrat teszünk Zanzibár legnagyobb esőerdejében. Itt megmutatják mindazokat az erdei gyógynövényeket amelyeket a mai napig használnak a falubeliek. Itt él Zanzibár leghíresebb állatfaja, a karcsúmajmok közé tartozó zanzibári vöröskolobusz (Piliocolobus kirkii). A valóban karcsú, légtornász majmokat általában nem kell keresni, mert elég közel jönnek, és hagyják magukat fényképezni, habár teljesen vadon élnek. A túra végén egy különleges tengeri élőhelyre egy mangrove erdőbe megyünk. Bár száraz lábbal tudunk végigsétálni a fantasztikus formájú, gyökerű fák között, ez mégiscsak egy tengeri élettér, mert dagálykor a fák derékig a sós tengervízben állnak, és a gyökerek között medúzák, rákok, kisebb-nagyobb tengeri halak, sőt akár cápák is úszkálhatnak.

Zanzibar_Prison_Island_oriasteknos_1Red_colobus_Jozani_Forest_2

 

 

 

 

 

 

 

Börtön-sziget és az óriásteknősök: A sziget Stone Town-nal szemben van alig félóras hajóútra. Megtekintjük a sziget nevét adó börtönt, melyet 1893-ban építettek. További érdekessége a helynek, hogy otthont ad a Seychelles-szigetekről betelepített aldabrai óriásteknősöknek (Geochelone gigantea). Közvetlen közelről csodálhatjuk meg, sőt meg is simogathatjuk ezeket, a néha több száz éves és több száz kilós matuzsálemeket.

Szigettúra: Kisbusszal lehet körbemenni a szigeten a legészakibb ponttól a legdélebbig. Útba ejtünk majdnem minden olyan látnivalót, ami nincs benne a többi programban. Megnézzük a legnagyobb tengeri teknős-rezervátumot, a többszáz éves kézi hajóépitést, egy ősrégi rabszolgabarlangot, ahol egy szakaszt a bátrabbak végig is mászhatnak. Tovább utazva egy trópusi lepkeközpontot, hüllőközpontot, egy szintén többszáz éves perzsa fürdőt és egy tengeri moszat tenyésztő telepet nézünk meg.  Délben egy kis faluban állunk meg egy helyi családnal ebédelni.

Zanzibar_5Zanzibár víz-alatti látnivalói

Merülések: A két fősziget mellett számos kisebb szigetecske húzódik meg. Ezek egyikén alakították ki 1994-ben Tanzánia első tengeri nemzeti parkját, a Chumbe-sziget Tengeri Rezervátumot. A mindösszesen 16 hektáros szigeten nyitották meg a Korall parkot is. Ebben a látogatók palackos merüléseken ismerhetik meg a sziget körül húzódó korallszirtek élővilágát. A zátonyon megtalálható az Indiai-óceánban élő kőkorall fajok kilenctizede, a zátony környékén pedig mintegy 400 halfaj él.

Pod of striped dolphinsDelfinles: A sziget legdélibb pontján (Kizimkazi halászfaluban) szállunk hajóra, ahol rövid utazás után delfincsapatok ugrándoznak majd körülöttünk. Nagyon korai indulással lehet csak a pihenő delfineket elcsípni ebben az öbölben. Aki akar szabadtüdős felszereléssel be is tud ugrani közéjük, de kísérőknek a hajóról nézve is lenyűgöző a látvány. Nem etetett, hanem teljesen vad egyedekről van szó, így a kommunikáció és a játék időtartama főleg attól függ, hogy mennyire tartjuk tiszteletben a delfineket. Felejthetetlen élmény természetes közegükben találkozni ezekkel az intelligens tengeri emlősökkel! 🙂

Tanzániai szafari

Túránk második felében repülővel ellátogatunk az afrikai kontinensre, ahol Tanzánia egyik legszebb, de a turistaáradattól megkímélt óriási nemzeti parkjában (Selous National Park) fogunk szafarizni. A 3 nap/2 éj időtartamú szafarin lehetőségünk lesz jeep-szafarira és csónakon folyami szafarira is. Ezáltal nemcsak a szavanna, hanem a folyó és annak környékének élővilágát is felfedezhetjük. Aki  természetes életterében szeretné megfigyelni Afrika legkülönlegesebb állatait (elefántok, orrszarvúk, zsiráfok, kafferbivalyok, oroszlánok, zebrák, antilopok, vízilovak, krokodilok…), az nem fog csalódni a túrában!

A szafarik után a nemzeti parkban 5*-os szálláson pihenhetjük ki fáradalmainkat.

Utazás

 • Közvetlen repülőjárattal a szigetre – nincs kompozás.
 • Szafari helyszínére repülővel jutunk el.

MerülésekZanzibar_Langilangi_bungallows_2

 • 4 nap hajós merülésen összesen 8 merülést csinálunk majd Zanzibár legszebb korallszirtjein.
 • A 4 napos búvárcsomag tartalmazza a teljes felszerelést is, tehát aki nem akarja cipelni a sajátját, nem kell hoznia! 🙂
 • A merülések Kezdő és Haladó búvároknak egyaránt nagy élményt nyújtanak.

Szállás:

 • A gyönyörű helyen fekvő, tengerparti LangiLangi Beach Resort-ban 9nap/8 éjszakát töltünk majd.
 • Zanzibar_Langilangi_bungallows_3Az elhelyezés kétágyas, kertre néző szobákban van.
 • Nagyon kényelmes lesz majd, mert az úszómedencés szálloda csak 3-4 perces sétára fekszik a búvárközponttól!

Ár:

 • Búvár: 3.600 USD
 • Kísérő: 3.200 USD
 • Gyerekár (6-12 év): 2.800 USD

A túra ára magában foglalja:

 • Nemzetközi repülőjegy + reptéri illeték
 • Transzfer a repülőtérről a szállodába és vissza
 • Zanzibar_79 nap/8 éjszaka szállás Zanzibáron
 • Reggeli a szálláson
 • 8 hajós merülés
 • Belépőjegy a Mnemba Víz-alatti Nemzeti Parkba
 • Teljes felszerelés bérlés (helyi bázistól)
 • Merülésvezetés
 • 3 nap/2 éj szafari Tanzániában (reggeli) ellátással.
 • Repülőjegy + transzferek a tanzániai szafarihoz

Külön fizetendő (helyben)

 • Vízum (50 USD)
 • Fakultatív kirándulások: egész napos 150 USD / félnapos 80 USD
 • Reggelin kívüli étkezés (kb. 20 USD/fő/nap)

Zanzibar_6Advanced vizsgára lehetőség van!

Indulás előtt egy ismerkedési estét szervezünk, ahol találkozhattok a túrán résztvevőkkel, és megbeszéljük a túrával kapcsolatos legfontosabb információkat.

Fizetési határidők:

 • Előleg: 1.000 USD – amíg van hely.
 • Maradék összeg: szeptember 20-ig.

Élménydús merüléseket kívánunk Zanzibáron!

Időpontok és szabad helyek száma itt.