Belize és Guatemala két olyan egzotikus ország, melyek önmagukban is megérnek egy-egy túrát, ám mi most egy lélegzetvétellel megtekintjük mind a kettőt! Mi érdekel inkább? Ha a világ második legnagyobb összefüggő korallzátonyának színpompás élete, és pihenés a fehér homokos, pálmafás tengerpartokon, akkor látogasd meg Belizet. Ha a buja trópusi őserdők háborítatlan élővilága, a bennük rejtőző elfeledett csodás maja romvárosokkal, ráadásul vad működő vulkánok megmászása, akkor utazz el Guatemalába. Ha mindkettő, akkor gyere velünk a Neptun Belize + Guatemala túrájára!

Blue Hole | Neptun Dive Center

“Merülés + Kultúra” túránk üde színfolt a búvártúrák néha egyhangú palettáján, mert ötvözi a csodás merüléseket a számunkra ismeretlen közép-amerikai országok természeti, kulturális és gasztronómiai értékeinek felfedezésével. Két természeti adottságaiban ennyire különböző szomszédos országot nehéz találni a világon. Utunk során sorra vesszük Belize világhírű merülőhelyeit, beleértve a világ Top 10 merülőhelye közé számított Great Blue Hole-t is. A Karib-tengerben találkozhatunk cápákkal és kis szerencsével szirénekkel (lamantinokkal) is.  Fürödhetünk a tiszta vízű Hétszínű-lagúnában, sőt a különleges izgalmakat kedvelők Cave Tubing túrán vehetnek részt egy cenote-rendszerben. Guatemalában a trópusi őserdők furcsa hangú bőgőmajmai kísérnek el bennünket a legszebb maja romváros, Tikal meglátogatása során. Megnézhetjük a világhírű Quirigua gyönyörű faragott sztéléit (melyek az UFO hívők által az idegenek idelátogatásának egyértelmű bizonyítékai!). Ha a kempingbiciklis ET-vel mégsem találkoznánk ott, ne keseredjetek el, mert mangrove erdei motorcsónakos kirándulás, lamantinokkal való szabadtüdős merülés, kávéültetvény és természetesen a Pacaya-vulkán megmászása bőségesen kárpótol majd. Régi vágyad az, hogy szeretnél szalonnát sütni egy vulkán láváján? Megoldjuk. Hozz magaddal szalonnát, a vulkánt és a lávát mi adjuk! Mivel utunkon a merülés mellett a természeti értékek, a kultúra és a gasztronómia kalandozás is rendkívül hangsúlyos szerepet kap, emiatt ez a túra nemcsak búvároknak, hanem kísérőknek is felejthetetlen élményt nyújt! Ha Belize és Guatemala is érdekel, tarts velünk! Várunk a csapatban!

Húsvét Guatemala-ban | Neptun Dive Center
Pacaya vulkán | Neptun Dive Center
Esőerdő | Neptun Dive Center

Víz-alatti látnivalók (Belize és Guatemala)

Túránkon három, egymástól teljesen különböző látnivalót kínáló merüléstípust csinálunk majd. Bár a palackos búvárkodást csak Belize-ben tervezünk, de szabadtüdős merülésre Guatemalában is lehetőségünk lesz. Különleges korallképződmények, cápák, tengeri szirének várnak ránk. Egy kicsit bővebben ezekről:

Korallzátonyok (Belize): A Belize Barrier Reef (Belize Korall-gát) a legszebb része a világ második legnagyobb összefüggő korallzátonyának (mely Cancuntól Hondurasig ér). Ennél csak az Ausztrál Nagy Korallgát (Great Barrier Reef) nagyobb. A Belize Barrier Reef gyönyörű élővilága miatt jön az országba érkező turisták fele! A korallzátony jelentős része a Belize Korallzátony Természetvédelmi Terület védelme alatt áll, melynek része 7 tengeri rezervátum, valamint 3 atoll is. Kőkorallok, óriási languszták, cápák, ráják, tengeri teknősök mellett kis szerencsével a hatalmasra növő szirénekkel (más néven lamantinokkal) is összefuthatunk víz-alatti barangolásaink során.

Great Blue Hole (Belize): A „Nagy Kék Lyuk” (Belize, sőt talán az egész Karib-tenger leghíresebb merülőhelye) egy hatalmas korábbi víznyelő, mely a Lighthouse Reef (Világítótorony-zátony) közepén található. A jégkorszak idején, amikor a tengerek vízszintje 150 méterrel alacsonyabb volt, a szárazföldön alakult ki, mint a mexikói cenotek. Ahogyan az óceán vízszintje emelkedett, a tengervíz elárasztotta, és a teteje beomlott. Saját nemének legnagyobbjaként tartják számon ezt a jelenséget. A Great Blue Hole gyakorlatilag egy tenger közepén lévő cenote! A helyet Jacques-Yves Cousteau tette ismertté, aki szerint a Nagy Kék Lyuk a világ tíz legjobb merülőhelyeinek egyike.

Lamantinok/szirének (Guatemala): Bár Belize-ben a korallszirtek mellett lévő tengeri füves területeken a lamantinokkal való találkozásnak jelentős esélye van, de biztosra ígérni sajnos nem lehet. Szerencsére ezeket békés növényevő tengeri sziréneket (melyek a Vörös-tengerben is élő dugong közeli rokonai, csak sokkal nagyobbra nőnek meg) a tengerrel összeköttetésben álló folyókban, tavakban is meg lehet találni. Épp ezért látogatunk majd el Guatemala egy nagyon különleges élővilágú helyére. A Lago Isabal (Izabal-tó) Guatemala legnagyobb tava mely a tengerrel a Rio Dulce folyón keresztül tart kapcsolatot. Ebben a Balaton méretű tóban kialakult egy állandó lamantin populáció, melyeket motorcsónakos kirándulás és szabadtüdős merülés révén meg is tudunk csodálni természetes életterükben! 

Korallzátonyok (Belize) | Neptun Dive Center
Great Blue Hole (Belize) | Neptun Dive Center
Lamantinok/szirének (Guatemala) | Neptun Dive Center

Ősi maja civilizáció legszebb emlékei

A maja civilizáció a legjelentősebb ősi közép-amerikai civilizáció volt. A hatalmas maja birodalom egykori területe magába foglalta a mai Hondurast, Guatemalát, Belizet és Mexikó Yukatán-félszigetét. Főleg fejlett írásmódjáról, művészetéről, monumentális építészetéről, valamint matematikai és asztronómiai ismereteiről híres. 2016-os felfedezés alapján az egykori civilizáció városai a csillagképek legfényesebb pontjai szerint jöttek létre. Még napjainkban is találnak növényzettel benőtt új piramisokat a dzsungelben, és a kutatók alapján az egykori civilizáció nagyobb és fejlettebb volt, mint eddig gondolták róla.

Túránkon a magasan fejlett ősi maja civilizáció sokak szerint legszebb értékeit látogatjuk majd meg. Bár Mexikóban is lehet szép maja romvárosokat találni, de a Guatemalában lévők még ezek közül is kiemelkedők. Két nagyon fontos és különleges helyre fogunk ellátogatni.

Tikal: A legnagyobb a maja civilizáció által alapított városok közül! Fénykorában 200.000 lakosa is lehetett. A romváros a Tikal Nemzeti Parkban fekszik, és az UNESCO Világörökség része. A titokzatos romok mélyen a buja esőerdőben találhatók, ahol többek között pókmajmok, bőgőmajmok, tukánok, zöld papagájok és levélvágó hangyák is láthatók, de előfordulnak jaguárok is! A város jelentős épületek százainak ad otthont és csak töredékét tárták fel az évtizedes régészeti munkák során. A legkimagaslóbb, szinte épen fennmaradt épületei, a hat hatalmas lépcsős piramis, melyek tetején templom található. Ezek közül néhány meghaladja a 60 méteres magasságot is! Döbbenetes látvány az érintetlen esőerdő hatalmas fái közül kimagasló piramisok képe. Aki egyszer látta, soha nem felejti el, és talán megérti, hogy még a ma hatalmas civilizációk is eltűnhetnek egyszer.

Quirigua: Guatemala hondurasi határa közelében elhelyezkedő romvárosban láthatók a maja civilizáció leggyönyörűbb sztéléi (faragott kőoszlopai). A kőbe vésett feliratok fontos információkat hordoznak a maja történelemmel, benne politikai és katonai eseményekkel, valamint az időszámítással kapcsolatban. Ezek a feliratok olyan magas művészi színvonalat képviselnek, hogy önálló műalkotásoknak is tekinthetők. Megdöbbentő, de elkészítésükhöz nem használtak fémszerszámokat, egyetlen eszközük a kővéső volt! A legnagyobbjuk, az úgynevezett „E sztélé”, a maja kor legnagyobb fejtett kőtömbje, magassága több mint tíz méter, súlya eléri a hatvan tonnát. Itt Quiriguában találhatók azok a híres vésett domborművek is, melyeket az UFO hívők kétségbevonhatatlan bizonyítéknak tekintenek a fejlett földönkívüli civilizációk látogatására. Szóval elő a fényképezőkkel, hátha elcsípünk egy harmadik típusú találkozást Quiriguában!

Tikal | Neptun Dive Center
Tikal | Neptun Dive Center
Quirigua | Neptun Dive Center

Spanyol hódításkori kultúra értékei

Antigua Guatemala: A rendkívül hangulatos város nevének jelentése: „régi Guatemala”. Ez volt a spanyol hódítók által kijelölt új főváros, mely a környék vulkáni aktivitásának és földrengésveszélyes voltának köszönhetően többször romba dőlt, majd újjáépült. Az újjáépítés időnként reneszánsz, időnként barokk stílusban történt, így a város nagyon hangulatos képet kapott. Számos építészeti emlékének köszönhetően a várost az UNESCO 1979-ben a Világörökség részévé nyilvánította. A magával ragadó hangulatú óváros számtalan kisebb-nagyobb éttermével igazi turista-csalogató látványosság. Innen indul majd utunk egy kávéültetvényhez és a közeli Pacaya-vulkánhoz is.

Antigua Guatemala

Természeti szépségek

Trópusi esőerdők: Guatemala világhírű gyönyörű trópusi esőerdeiről. Az ország északi részén található meg a Maja Bioszféra Rezervátum (Maya Biosphere Reserve), mely több mint 2 millió hektárt (!) ölel magába, és része a világ legnagyobb összefüggő trópusi esőerdőjének, mely az Amazonastól északra terül el. Ide fogunk ellátogatni, hiszen Tikal ősi romjai mélyen az esőerdőben (a Tikal Nemzeti Parkban) találhatók meg. A buja növényzetű őserdőben számtalan érdekes növény és állat él. A növények közül méretében kiemelkedik a hatalmasra (60-90 m magasra) megnövő gyapotfa (Ceiba pentandra), amely a maják szent fája volt. További érdekessége, hogy gyümölcsének gyapotszerű rostjába tekerik az amazonasi indián törzsek a kurare méregbe mártott fúvónyilaikat. A számtalan kúszónövénnyel borított buja esőerdő olyan ritka állatoknak ad otthont, mint a jaguár vagy a puma. A fákon bőgőmajmok és pókmajmok ugrálnak, a levegőben arapapagájok, tukánok repkednek, és a lombok között szorgos levélvágó hangya-seregek gyűjtik gombakertjükbe a levéldarabokat. A gyönyörű korallszirtek után mesés trópusi esőerdők várnak ránk!

Vulkánok: Bár számos vulkán található Antigua Guatemala városának környékén, az elsődleges úticélunk mégis a Pacaya-vulkán lesz. Ez a ma is aktív vulkán lehetőséget nyújt arra, hogy megmásszuk, mivel két engedélyezett útvonal is vezet felfelé. A bátor (és tűzálló lábú) vállalkozó szelleműek egészen közel kerülhetnek aforró lávához. Egy kis hazai szalonnát kicsempészve, remek, egzotikus szalonnasütésben vehetünk részt, mely garantáltan irigységet ébreszt itthon maradt barátaink, rokonaink és üzletfeleink népes táborában! Mottó: Hozz szalonnát, a vulkánt mi adjuk!

Mangrove erdei motorcsónakos túra: Lago Izabal (Izabal-tó) nemcsak a lamantinok (Manatee National Park) miatt lesz érdekes számunkra, hanem mert partjait gyönyörű mangroveerdő szegélyezi. Ide teszünk egy gyorsjáratú motorcsónakos kirándulást. A félsós vízben gyökerező mangrove fákból álló erdő egyedülálló élővilággal bír. A vízből kimászó halak (kúszógébek), az extrém nagy ollóval rendelkező és vicces viselkedésű integetőrákok, a számtalan vízimadár mellett megtalálhatjuk a kajmánokat, sőt esetleg a tapírt is, bár utóbbi óvatos állat révén inkább éjszaka aktív. A vízben óriási tarponok (a világ leghíresebb horgászhalai) mozognak, sőt a tengerből a félsós vizet toleráló bikacápák is felúszhatnak ide. Egyszóval a Lago Izabal élővilága megérdemel egy misét.

Trópusi esőerdők, jaguár | Neptun Dive Center
Pacaya-vulkán | Neptun Dive Center
Mangrove erdei motorcsónakos túra | Neptun Dive Center

Gasztronómiai kalandok

Belize Közép-Amerika egyetlen angol nyelvterületű országa, de szerencsére nem az angol konyha remekei jellemzők rá! Inkább a spanyol területek ínyencségei, mint a tortilla, nachos, taco, fajitas, csirkével, marhával, vagy egyszerűen csak zöldséggel. A tengerparti részeken természetesen a tenger gyümölcsei fogások (kagylók, polipok, rákok, halak)is asztalunkra kerülhetnek. Az már csak hab a tortán, hogy Guatemala pompás gyümölcseivel kápráztat el majd bennünket. Egyszóval gasztronómiai kalandokra fel!

Guatemala-i ételek | Neptun Dive Center

Különleges élmények

Csörlős kompozás (Belize): Az európai folyami vagy tavi közlekedéshez szokott átlag borivó búvár részére egészen jópofa élményt jelent, amikor szembesül a helyi szállítmányozás kreatív megoldásaival. Ilyen meghatározó élmény lesz, amikor Belizeből Guatemalába való utazásunk során egy kis folyót csörlős komppal szelünk át. Az átkelésben biztosan lesz egy nagyon jó dolog, mégpedig az, hogy nem nekünk kell áthúznunk a kompot a másik oldalra!

Cave Tubing (Belize): Ha barlangásztál már, akkor tudhatod, hogy ennek a kalandnak dupla ára van, mégpedig a kosz és a fáradtság. Mi lenne, ha kipróbálnád egyszer az utóbbi kettő nélkül, és csak az élvezetet hagynád meg? Ezt kínálja neked Beliezben a Cave Tubing! A program során egy vezető segítségével, hatalmas „úszógumikon” heverve végigsiklunk egy 8-10 km hosszú föld-alatti folyón, mely egyik cenoteból a másikba visz el bennünket. Gyönyörű cseppkövek, hatalmas barlangok, háborítatlan természet, meleg víz. Mi kell még több?

Kávéültetvény (Guatemala): Az ország híres a prémium minőségű kávéjáról. A legjobb aromájú kávét adó ültetvények a nyugati magasföldön vannak. Ezek egyikére látogatunk majd el, ahol meg lehet ismerkedni a kávécserje ültetésétől kezdve a nevelésen át a szüretig minden tevékenységgel. Sőt a legkiválóbb minőségű kávékat meg is lehet kóstolni majd!

Csörlős kompozás (Belize) | Neptun Dive Center
Cave Tubing (Belize) | Neptun Dive Center
Kávéültetvény (Guatemala) | Neptun Dive Center

Utazás:

Budapest – Párizs – Cancun – Guatemala City – Cancun – Párizs – Budapest (Air France / belső járat Volaris)

Programterv: A túra 15 nap/14 éjszakát foglal magában:

 • Érkezés Mexikó (Cancun)
 • 1 nap Mexikó (útban Belize felé Hétszínű Lagúna, hajós kirándulás, víz-alatti cenote)
 • 5 nap Belize (merülések – beleértve Great Blue Hole-t, tengerparti pihenés, Cave Tubing, Xunantunich maja romváros, csörlős kompozás…)
 • 6 nap Guatemala (Tikal maja romváros, Qurigua maja sztélék, lamantinos merülés, mangrove erdei motorcsónakos túra, kávéültetvény, esőerdők, Antigua városnézés, Pacaya-vulkán túra…
 • 1 nap Mexikó (A túra levezetéseképp egy napot eltöltünk még Cancunban, ahol a pihenés, fehér homokos tengerparti strandolás és a nyüzsgő éjszakai élet vár ránk. Egy aktív pihenés a hazautazás előtt.)
 • Indulás haza
Arapapagáj | Neptun Dive Center

A túra ára magában foglalja: 

 • Repülőjegyek (nemzetközi és belföldi járatokra is)
 • Reptéri illetékek
 • Transzfer a repülőterekről a szállodákba és vissza
 • Szállás: 3* és 4*-os hotelek 2 ágyas szobáiban
 • Ellátás: reggeli a szállodákban
 • Merülés: 3 nap/7 merülés (Belize) + lamantinos szabadtüdős merülés (Guatemala)
 • Palack + ólom
 • Merülésvezetés
 • Belépőjegyek a szárazföldi programoknál
 • Borravalók a transzfereknél és programoknál
 • Magyar nyelvű, profi idegenvezetés végig a túrán

Külön fizetendő:

 • Felszerelés bérlés
 • Reggelin kívüli étkezések
 • Borravaló a szállodákban
 • Egyágyas felár (770 USD)

Búvárbiztosítás kötelező.

Indulás előtt egy ismerkedési estét szervezünk, ahol találkozhattok a túrán résztvevőkkel. Egy előadást is tartunk, ahol a túrával kapcsolatos legfontosabb információkat beszéljük meg. Reméljük, együtt lehetünk részesei ennek az igazán különleges túrának!

Ár:

 • Búvár: 5.350 USD
 • Kísérő: 4.900 USD

Fizetési határidők:

 • Előleg: 1.500 USD – amíg van hely
 • Maradék összeg: indulás előtt 3 hónappal
Belize, merülés | Neptun Dive Center
Cancun | Neptun Dive Center
Lamantin | Neptun Dive Center