Florida + Mexikó egy túrán belül? Hmm, jónak tűnik! Sőt, nem csak jónak, hanem egyenesen kiválónak! Különleges programok, egyedülálló élmények képei villannak be. Egy túra keretén belül két teljesen különböző ország, két teljesen különböző kultúra és számtalan bakancslistás program. Az elvárásokban pedig nem is csalódunk, mert Florida és Mexikó mindkét óceáni partja végeláthatatlan lehetőséget kínál az élmények gyűjtésére. Egy különleges túra, amit vétek lenne kihagyni!

Ez a „Merülés + Kultúra” túránk egyedülálló, mert nemcsak a már jó bevált receptet követjük, azaz egy túrán belül remek merüléseket és igényes szárazföldi programokat kínálunk a két ország természeti, kulturális és gasztronómiai értékeinek felfedezésére, hanem bevezetjük a „Rakd össze a saját túrádat” lehetőséget is. Ennek lényege az, hogy két teljes napot hagyunk szabadon a Yucatán-félszigeten, hogy mindenki eldönthesse, mit szeretne. Még többet merülni a cenotékban? Megszervezzük. Meglátogatni a sokszáz éve letűnt közép-amerikai maja civilizáció lenyűgöző piramisait, templomait és romvárosait? Megszervezzük. Aktív programként adrenalinnövelő kalandparkokba látogatni?Megszervezzük. Egyszerűen csak pihenni a fehér homokos, pálmafás tengerparton? Megszervezzük. Amit a programban mindenkinek kínálunk: merülés lamantinokkal és fókákkal, valamint búvárkodás a világon egyedülálló, vízzel elöntött cseppkőbarlangokban, a cenotekban. Florida mocsárvidékének felfedezése Airboat (légcsavar által hajtott) csónakokkal, alligátorok, sivatagi quadtúra a csendes-óceán kaktuszokkal borított száraz partvidékén, és még sok egyéb program. Mivel túránkon az igényes merülések mellett a természeti értékek, a kultúra és a gasztronómia kalandozás is rendkívül hangsúlyos szerepet kap, emiatt ez a túra nemcsak búvároknak, hanem kísérőknek is felejthetetlen élményt nyújt! Ha valaki Floridát és Mexikó mindkét óceáni partját szeretné látni, tartson velünk! Várunk a csapatban!

Lamantin, Florida

Víz-alatti látnivalók (Florida, Cenotek és a Csendes-óceán)

Floridai és mexikói búvárkodásunk során három teljesen különböző típusú merülésben lesz majd részünk. Az óriási, békés szirénekkel (lamantinokkal) kezdünk Floridában a Crystal Riverben, majd meglátogatjuk a lélegzetelállítóan gyönyörű víz-alatti cseppkőbarlangokat a Yucatán-félszigeten, és végül a Csendes-óceánban merülünk a mókás, önfeledten játszó kaliforniai oroszlánfóka kölykökkel. Bővebben ezekről a programokról.

Canotek, Yucatán-félsziget

Lamantinos-merülés (Florida – Crystal River): Mindenki szívét megdobogtatja, ha lehetősége nyílik szirénekkel merülni. Még akkor is, ha nem gyönyörű sellőfarkú hölgyekről van szó, hanem a világ egyetlen növényevő tengeri emlőseiről a tengeri tehenekről. Téli időszakban ezek az óriási, békés lamantinok összegyűlnek egy hévforrások által melegített, kristálytiszta vizű folyóban a Crystal Riverben. Akár 100-150 fős csoport is összegyűlhetegy helyen a Seven Sister Springs hőforrásainál! Békésen pihengetnek a sekély (1-3 m mély) vízben, mialatt az érdeklődők a közelükbe úszhatnak szabadtüdős felszereléssel. A lamantinok (más néven manátuszok) pedig gyakran odajönnek az emberekhez, és megengedik, hogy megsimogassák őket. Sőt kifejezetten szeretik, ha megvakargatják moszatokkal benőtt vastag bőrüket. Kis szerencsével borját nevelő anyaállatot is láthatunkkarnyújtásnyi távolságból. Fantasztikus élményt nyújtó program, melyhez nem kell semmilyen búvárminősítés, így kísérők számára is felejthetetlen a szirénekkel való találkozás!

Lamantinos-merülés (Florida – Crystal River) | Neptun Dive Center

Víz-alatti cseppkőbarlangok (Yucatán-félszigeti cenoték): A víz-alatti természeti képződmények közül kétséget kizárónak leggyönyörűbbek a vízzel borított cseppkőbarlangok a cenoték. A látótávolság gyakorlatilag korlátlan, a víz meleg, a cseppkövekkel zsúfolásig borított hatalmas barlangok olyan élményt nyújtanak, melyet sehol máshol nem érezhet a búvár. A cenoték további különlegessége, hogy a barlangok felső vízrétege édesvíz, az alsó pedig tengervíz. Álló és függő, gyakran oszlopméretű cseppkövek százai között úszkálni a kristálytiszta vízben pontosan olyan érzés, mintha szabadon lebegnénk az űrben. Aki egyszer kipróbálta, egészen biztosan rabja lesz a cenoteknak. A merüléshez nem kell barlangi búvár minősítés, mivel a cenotek olyan részébe visznek bennünket, melyek legtávolabbi pontján is látszik az óriási bejáraton bejutó napfény. A bejárathoz legközelebbi részeken a fentről beszűrődő napfénypászták festővászonra illő képpel kápráztatnak el bennünket!

Víz-alatti cseppkőbarlangok (Yucatán-félszigeti cenoték) | Neptun Dive Center

Fókás-merülések (Csendes-óceán – La Paz): Ha már merültél fókákkal, akkor érted miért nevezik őket az egyik legszórakoztatóbb tengeri állatoknak. Ha még nem búvárkodtál velük, akkor semmiféleképp ne hagyd ki ezt a lehetőséget! Fókák között merülni olyan érzés, mintha belépnél egy kertbe, ahol csupa kölyökkutya rohangál, rángatja a nadrágod szárát és megmosolyogtató támadásokat intéz a cipőd ellen. Cipő híján a fókák az uszonyodat, vagy a nyomásmérődet, esetleg az oktopusz reduktorodat rángatják majd, és mindenáron megpróbálnak bevonni szemkápráztatóan gyors víz-alatti játékukba. A merülés kezdetén a nagy hímfókák komótosan körbejárják a terepet, megnézik, hogy biztonságos e a helyzet, aztán megadják a jelet, „mehet a móka”. Erre a vízbe vetik magukat a kölyökfókák, majd átölelik a lábadat, uszonyaikkal csapkodják a fejedet, gyengéden megharapdálják a kezedet, és nem eresztenek amíg a levegőjük tart. Egészen elbűvölő a vidám fókabanda, aki ilyen könnyedén, fenntartások nélkül bevesz a játékba!

Fókás-merülések (Csendes-óceán – La Paz) | Neptun Dive Center

Kulturális értékek

Salvador Dali múzeum (Florida – St. Petersburg): A lamantinokhoz való utazásunk során meg tudunk állni Szentpéterváron is. Na persze nem a hazánkhoz közelebb esőben, hanem a távolabbiban, mely Floridában fekszik. A város nevezetessége a szürrealista spanyol festőművész, az extravagáns Salvador Dali alkotásait bemutató múzeum. Önmagában a furcsa épület is megérne egy misét, de a benne rejlő zseniális festmények mindenféleképp. Dalit lehet szeretni, nem szeretni, de elvitatni semmiféleképp nem lehet korszakalkotó géniuszát. A Dali múzeum applikációt itt lehet letölteni. (A program fakultatív). 

Salvador Dali múzeum (Florida – St. Petersburg) | Neptun Dive Center

 

Természeti szépségek

Everglades mocsárvidék: A Florida déli részén található Everglades Nemzeti Park kb 5.000 éves szövevényes, édesvízi mocsárvilág, mely 6.100 km2-es területet foglal el, így az USA második legnagyobb nemzeti parkja. A világ egyik legnagyobb mocsara sokáig rejtély volt, fehér ember megközelíteni sem merte. Rettegtek az alligátoroktól és féltek a moszkitók által terjesztett betegségektől. Dél-Florida őslakói, a szeminol indiánok lakták a vidéket, a tájat pedig „füves víznek” hívták az 1800-as évek végéig. Számtalan ritka trópusi növény- és állatfaj él itt. A mississippi alligátor 1961 óta teljes védelem alatt állt, mivel majdnem kipusztult. Mára az állomány annyira felszaporodott, hogy habár még védett, de újra vadászható. A mocsárvidék az UNESCO Világörökség része, egyike a világ legfontosabb élőhelyeinek és 1993-tól a Veszélyeztetett Világörökségi Helyszínek közé tartozik.

Everglades mocsárvidék | Neptun Dive Center

Különleges csónaktúra a mocsárvidéken: Egy nagyszerű privát „airboat” túrára indulunk a mocsárvilágban. Airboat-nak nevezik azokat a sekély merülésű, óriás „ventillátor” által hajtott csónakokat,melyekkel biztonságban lehet közlekedni a mocsárban is. Ezekkel a speciális csónakokkal egészen a mocsárvidék sűrűjébe utazunk, ahol testközelből láthatjuk a vidék madár és hüllővilágát. Vízben pihenő, vagy éppen sütkérező alligátorokat fotózhatunk. Nemcsak a mocsárvidék, hanem már maga az airboat hajózás is egy különleges élmény, ahogy a hajót vezető kapitányok ügyesen manővereznek a vizeken.

Különleges csónaktúra az Everglades mocsárvidéken | Neptun Dive Center

Kajaktúra a lamantionokkal: Nemcsak a vízben találkozhatunk ezekkel a békés manátuszokkal, hanem egy érdekes kajaktúrán is részt veszünk a Crystal River folyón.Hazánkban rengeteg szebbnél szebb folyóvíz és tó van, ahol a kajakozás természetközeli élményét átélhetjük. Ezért lesz olyan furcsa egy ivóvíz tisztaságú folyón kajakozni, hiszen eddig táplálékban gazdag zöld folyóvizekhez szokott a szemünk. Kajakozás egy gyönyörű környezetben, ahol a vízben könnyű lesz észrevenni a hatalmas, békés, növényevő tengeri emlősöket. Kajakra fel! (A program fakultatív.)

Kajaktúra a lamantionokkal, Crystal River | Neptun Dive Center

Sivatagi quadtúra: Túránk legnagyobb részében szinte minden a vízről szólt (titokzatos mocsárvidék, tiszta vizű folyó, még tisztább vizű cenotek), de utazásunk végén a Kaliforniai-félsziget sivatagjait is meglátogatjuk. Quadokkal járjuk be előbb a Csendes-óceán száraz partvidékének kaktuszokkal tarkított sivatagi területét, aztán utunk során eljutunk az óceán homokos tengerpartjára is. Quadozni a végeláthatatlan óceán partján, versenyt száguldani a folyamatosan hömpölygő hullámokkal igazi adrenalinnövelő program, így az aktív kikapcsolódást kedvelők számára bakancslistás helyen van.

Sivatagi quadtúra, Kaliforniai-félsziget | Neptun Dive Center

Maja civilizáció emlékei (Yucatán-félsziget): A maja civilizáció egy spanyol hódítás előtti, magasan fejlett kultúra, amely főleg a fejlett írásmódjáról, művészetéről, monumentális építészetéről, valamint a matematikai és asztronómiai ismereteiről híres. A legjelentősebb ősi közép-amerikai civilizáció volt. Még napjainkban is találnak növényzettel benőtt új piramisokat a dzsungelben, és az új kutatások alapján az egykori civilizáció nagyobb és fejlettebb volt, mint eddig gondolták róla. A maják Yucatán-félszigeti építészeti emlékei közül kiemelkedik Chichen Itza, mely a maja-tolték birodalom fővárosává vált Kr. u. 500 körül. A romváros, benne a páratlanul szép lépcsős piramissal 1998 óta az UNESCO világörökségi helyszíne, és 2007-től a világ hét új csodájának egyike. Tulum az egyetlen tengerparti maja város, mely csodás elhelyezkedése miatt méltán a legnépszerűbb történelmi emlék a félszigeten. Coba egy hatalmas területen elterülő erdőben megbújó, piramisokkal, labdajáték pályákkal, szakrális épületekkel tarkított terület, melyet mérete miatt csak kerékpárral lehet bejárni. Egy kis bátorsággal a kobai nagy lépcsős-piramist is meg lehet mászni, hogy fentről gyönyörködjünk a páratlan kilátásban.

Maja civilizáció emlékei, Chichen Itza (Yucatán-félsziget) | Neptun Dive Center

„Rakd össze a saját túrádat” fakultatív programlehetőségei

Xplor-kalandpark (Palya del Carmen): Dzsungeles kalandpark drótkötélpályával, kétéltű járművekkel, vadvízi evezéssel és föld-alatti folyókkal. Minden perc egy újabb adrenalinfröccs. Igazi aktív kikapcsolódás a megnyugtató merülések után. Jelige: „Szívbajosak kíméljenek!”

Xcaret-park (Playa del Carmen): Ez egy hatalmas területen elterülő, tengerparti öko-élménypark, ahol mindenki megtalálja a neki érdekes részt. Akit a természet érdekel, a parkban sziréneket (tengeri teheneket), pompás madarakat, tengeri teknősöket és delfineket láthat; akit a kaland csigáz fel, csónak vagy kanyoning túrán vehet részt; akit a kultúra köt le, az indián oszloptáncot nézhet, vagy meglátogathatja a népművészek skanzen jellegű bemutatóit. A nap végén egy kétórás, zenés táncos, káprázatosan látványos előadás keretében mutatják be Mexikó történetét a majáktól kezdve napjainkig.

Xplor-kalandpark (Palya del Carmen) | Neptun Dive Center

Tengerparti pihenés (Playa del Carmen): Néha kell egy kis lazítás is. Szállodánktól 10 perc kényelmes sétával elérhető a Karib-tenger gyönyörű, fehér homokos tengerpartja. Ideális helyszín a pihenésre, napfürdőzésre és a trópusi koralltengerben való úszkálásra. Páratlan környezetben várnak a tengerparti bárok, koktélokkal és kacskaringós szívószálakkal!

Tengerparti pihenés (Playa del Carmen) | Neptun Dive Center

Gasztronómiai kalandok

Túránkból természetesen nem maradhatnak ki a hagyományos azték/spanyol/mexikói ételek sem. Bármerre járunk az országban, megkeressük a lehetőséget arra, hogy megízleljük az igazi mexikói konyha ínyencségeit. Tortilla, nachos, taco, fajitas, csirkével, marhával, vagy csak zöldséggel, az elmaradhatatlan chili és a különböző szószok, mind-mind arra várnak, hogy megkóstoljuk őket. Tengerparti részeken járva a remek tenger gyümölcsei fogások is az ínyencek asztalára kerülhetnek. Egyszóval kulináris kalandokra fel!

Hagyományos azték / spanyol / mexikói ételek | Neptun Dive Center

Utazás

Budapest – Párizs – Miami – Orlando – Cancun – Mexikóváros – La Paz – Mexikóváros – Párizs – Budapest (AirFrance + belső járatként Volaris)

Programterv: A túra 14 nap/13 éjszakát foglal magában:

 • 4 nap Florida: Everglades mocsárvidéken Airboat hajós-túra, szabadtüdős merülés és kajakozás lamantinokkal, alligátorok…
 • 4 nap Yucatan-félsziget (Cancun, Playa del Carmen és környéke): cenote merülések, fakultatív 2 nap, melyen további merülések vagy az ősi maya építészet és kultúra látnivalói (Chichen Itza, Tulum, Coba), mangrove csónaktúra…
 • 4 nap La Paz és környéke (fókás merülések, sivatagi quadtúra…)

A túra ára magában foglalja:

 • Repülőjegyek (nemzetközi és belföldi járatokra is)
 • Reptéri illetékek
 • Transzfer a repülőterekről a szállodákba és vissza
 • Szállás: 3* és 4*-os hotelek 2 ágyas szobáiban
 • Ellátás: reggeli a szállodákban
 • Merülés: 4 nap/8 merülés (2 nap cenote + 2 nap Csendes-óceán)
 • Palack + ólom
 • Merülésvezetés
 • Belépőjegyek a nem fakultatív szárazföldi programoknál
 • Borravalók a transzfereknél és programoknál
 • Magyar nyelvű, profi idegenvezetés végig a túrán

Külön fizetendő:

 • Felszerelés bérlés
 • Reggelin kívüli étkezések
 • Borravaló a szállodákban
 • Egyágyas felár
 • "Üvegkajak" túra a lamantinokkal: 85 USD + 7 USD nemzeti parki belépő
 • Dali-múzeum belépő: 29 USD
 • Fókás szabadtüdőzés (kísérőknek): 110 USD/nap
 • Cetcápás sznorkelezés (La Paz): 120 USD
 • „Rakd össze a saját túrádat” fakultatív programjai:
  • Cenote merülés (1 nap/2 db): 150 USD/fő
  • Maja kultúra nap (A) Chichen Itza + tequila gyár: 130 USD
  • Maja kultúra nap (B) Tulum+Kobe+cenote fürdőzés: 125 USD/fő
  • Cancun városnézés + mangrove csónakázás: 140 USD/fő
  • Xcaret-park (transzferrel): 140 USD/fő
  • Xplore-kalandpark (transzferrel) 165 USD/fő

Búvárbiztosítás kötelező.

Indulás előtt egy ismerkedési estét szervezünk, ahol találkozhattok a túrán résztvevőkkel. Egy előadást is tartunk, ahol a túrával kapcsolatos legfontosabb információkat beszéljük meg. Itt megismerkedhettek Florida és a Csendes-óceán víz-alatti élővilágával, a cenotékba való merülés szabályaival, valamint a maja civilizáció legfontosabb történelmi látnivalóival. Reméljük, együtt lehetünk részesei ennek a varázslatos túrának!

Ár

 • Búvár: 5.700 USD
 • Kísérő: 5.100 USD

Fizetési határidők:

 • Előleg: 2.000 USD – amíg van hely
 • Maradék összeg: 90 nappal az indulás előtt.
Everglades
Fókák
Cenote
Táncos

Vízum

USA-ba való belépéshez vízum vagy ESTA (Elektronikus Beutazási Engedély) szükséges! Ezt mindenkinek egyénileg kell elintéznie, de tanácsokkal tudunk segíteni ebben.

 • Magyarországon született magyar állampolgár egyszerűsített ESTA elektronikus beutazási engedélyt igényelhet elektronikus úton. Ez nem vízum, és legfeljebb 90 napos tartózkodásra jogosít fel. Fontos, hogy csak a biometrikus azonosító tárolására alkalmas (bordó) magánútlevéllel (e-passports) rendelkezők igényelhetnek ESTA-t (régi kék útlevél esetén vízumot kell igényelni).
 • Nem Magyarországon született magyar állampolgár nem intézhet ESTA beutazási engedélyt! A hosszadalmasabb normál ügyintézés során kaphat csak vízumot. Ebben az esetben az USA nagykövetségének honlapján egy kérdőív kitöltése, és a vízumdíj befizetése után a követségtől kap időpontot. Ez az időpont akár 3-4 hónappal később is lehet! Sürgősségi kérelem is lehetséges, de csak nagyon korlátozott esetben adják meg. Nagyon fontos, hogy időben kell elkezdni a vízum intézését!!!
 • Azon állampolgárok esetében, akik 2011. március 1-jén vagy az után utaztak Iránba, Irakba, Szudánba, Líbiába, Szomáliába, Jemenbe vagy Szíriába, nem elegendő az ESTA kiváltása, a beutazáshoz előzetes vízumkérelmet kell benyújtani.
 • Hivatalos tájékoztató az USA-ba beutazás feltételeiről itt
USA vízum | Neptun Dive Center