Burma (Mianmar) + Kambodzsa

Burma (mostani nevén Mianmar) egészen a legutóbbi évekig el volt zárva a búvárturizmus elől. Emiatt a merülőhelyek érintetlenek, sőt számos hely még csak most vár felfedezésre! A sokszáz szigetből álló Mergui-szigetvilág legjobb merülőhelyeit egyhetes, felejthetetlen élményeket nyújtó hajós szafari során látogatjuk majd meg. Ha érdekel, hogy milyen a valóban érintetlen trópusi korallszirtek színpompás élővilága, merülnél fantasztikus korallbarlangokban, emellett találkoznál óriási cetcápákkal és mantákkal is, akkor Burmát kihagynod nem szabad!

“Merülés + Kultúra” túránkon természetesen nemcsak az Andamán-tenger burmai részén fekvő gyönyörű szigetvilágot keressük fel, hanem a hajós szafari után ellátogatunk Kambodzsába is. Célunk, hogy meglátogassuk a rég letűnt khmer-kultúra vallási és építészeti értékeit, melyek sokszáz éven keresztül várták a burjánzó őserdőben, hogy újra felfedezzék őket. Természetesen nem hagyjuk ki az ország gyönyörű természeti látnivalóit és gasztronómiai értékeit sem. Mivel a két hetes túra a merülések mellett számos szárazföldi programot is tartalmaz, így nem csak búvároknak, hanem kísérőknek is felejthetetlen élményt nyújt!

Víz-alatti látnivalók (Burma)

Minden tapasztalt búvár tudja, hogy még a legszebb merülőhelyek élvezetét is el tudja rontani, ha sok búvár merül egyszerre egy helyen. Na, ilyen Burmában nem lesz! Mivel a sokszáz kisebb-nagyobb szigetből álló Mergui-szigetvilág a parttól távol esik, és ráadásul nagyon kevés szafarihajó járja a vizeket, a merülőhelyeken szinte biztosan csak mi leszünk. Emellett nagyon sokat nyom a latban, hogy a mianmari katonaság hosszú ideig nem engedélyezett semmilyen búvárturizmust a környéken, ezzel pedig sikerült megőrizniük a víz-alatti élővilág érintetlenségét. A mélybe zuhanó vulkanikus vagy fehér homokos partú kis szigetek korallfalai, látványos korallüregei, barlangjai mellett egészen egyedi élővilágúak a tenger alatti hegyek lapos tetején kialakuló korallzátonyok. A csodálatos kemény és lágykorall telepek tökéletes élőhelyet adnak a színpompás halaknak, rákoknak, tengeri sünöknek és csillagoknak, csupaszkopoltyús csigáknak. A hatalmas makréla és barrakudarajok mellett találkozhatunk fehérfoltos, ezüst és feketefoltos szirticápákkal is. Ám a legnagyobb látnivalót a búvárok bakancslistáján szereplő óriásira (5-6 méterre) megnövő, békés planktonevő ördöráják (Manta birostris) és a világ legnagyobb halai, az akár 15 métert is elérő, cetcápák (Rhincodon typus) adják. Ha valaki érintetlen trópusi tengeri élővilágot szeretne látni, akkor irány Burma!

Mivel úticélunk távol esik a turista helyektől, és partról nem elérhető, így egy kényelmes, 2019 júliusában teljesen felújított szafarihajóval fogjuk bejárni a Mergui-szigetvilágot. Hajónk, a Deep Andaman Queen, 11 db, kétágyas, saját fürdőszobával, légkondival ellátott kabinnal rendelkezik. A szafarin teljes ellátás van, napi háromszori étkezéssel, üdítő, kávé, tea és vízfogyasztással. Helyszínektől függően napi 3-4 merülésre van lehetőség, és a hajón felárért nitrox töltés lehetséges. A merülések további nagy előnye, hogy kiscsoportosak, azaz maximum 4-5 búvár van egy helyi merülésvezetővel. Mivel a merülések néha áramlatosak lehetnek, így némi tapasztalat nem árt (min. 30 merülés).

Mivel a burmai szafari végén Phuketben fogunk kikötni, így a visszaúton lehetőség nyílik a Similan-szigetek legszebb merülőhelyeit is meglátogatni!

Kulturális és természeti látnivalók (Kambodzsa)

A páratlan élményt nyújtó burmai hajós szafari után figyelmünket a szomszédos Kambodzsára irányítjuk. Phuketből 1,5 órás repülőúttal jutunk el Siem Reap városba, ami kambodzsai túránk központi állomása. Szállásunk végig ugyanabban a nagyon színvonalas hotelben lesz, ahonnan minden nap csillagtúraszerűen fogunk kirándulni a titokzatos ország legszebb tájaira, és ugyanoda térünk vissza minden nap.

Egyik legfontosabb úticélunk az UNESCO Világörökség részét képező, az ország jelképének számító Angkor Wat lesz. Angkor a 14-15. században Délkelet-Ázsia egyik legnagyobb és legfejlettebb királyságának (a khmer birodalomnak) fővárosa volt, mely napjainkban is működő vallási (buddhista és hindu) központ. Bejárjuk a rejtélyes Bayon templompiramist, valamint a mesterséges szigeten álló Neak Pean (Tekergőző kígyók) templomát. Egész napos kirándulás keretében látogatunk el egy igazi, Indiana Jones filmbe illő helyre, az óriási fák gyökereinek fogságában megbújó Beng Mealea templomhoz, melyet még csak 10 éve fedeztek fel! Páratlan élmény lesz Koh Ker elsüllyedt városa (az angkori birodalom korábbi fővárosa), melyet sok évszázadra nyomtalanul elnyelt a dzsungel. Az trópusi erdőben csaknem 100 templomrom rejtőzik, melyek közül csak a leggyönyörűbbekre lesz majd időnk, mint például a zöld növényekkel borított, piramis formájú Prasat Thom (Fekete asszony temploma).

Kambodzsában járva kihagyhatatlan a tradicionális Apsara táncelőadás, melyet csaknem 1000 éven át kizárólag a királyi udvarban és az angkori templomok területén táncolták az uralkodó, az ősi szellemek és az istenek tiszteletére. A színpompás selyemruhákat viselő művészek gyerekkoruk óta tanulják a több mint 1500 (!) aprólékos mozdulatot, melyeket egy vacsorával egybekötött táncbemutató keretében nézhetünk meg. Elmegyünk majd az Artisans d’Angkor központba, ahol megismerkedhetünk Kambodzsa büszkeségével, a tradicionális kézműves mesterségekkel, melyeket nemcsak megnézhetünk, hanem ki is próbálhatunk közülük néhányat.

És, hogy ne csak a letűnt múlt értékei kapjanak helyet a túrán, ellátogatunk majd néhány olyan helyre is, ahol a helyiek életét is meg tudjuk figyelni. Így többek között megnézünk egy érdekes lótuszfarmot, aztán elmegyünk egy pálmacukor készítő családhoz, valamint elutazunk a Tonle Sap-tó egyik úszó falujába! Itt megismerkedünk egy számunkra szokatlan életformával, sőt egy úszó étteremben megkóstolhatjuk a napi fogásból készült finomságokat, vagy akár a krokodilhúst is!

A programokat úgy szervezzük, hogy esténként legyen idő és lehetőség akár önállóan is felfedezni a szállás környékének látnivalóit. Barangolhatunk az Éjszakai Piacon, ahol szebbnél szebb kézműves portékák – fafaragások, selyem és kasmír sálak – között válogathatunk. Az úgynevezett Pub Street-en mindig remek a hangulat, itt a khmer konyha remekeit és a helyi sört kínáló éttermek és bárok várnak bennünket. A bátrabbak kipróbálhatják az utcai árusok olyan „ínyencségeit” is, mint a sült-tarantula, -skorpió és –kígyó. Akik ennél kényeztetőbb programra vágynak, azoknak egy kis khmer masszázst ajánlunk!

Hazautazás előtt (repülőgép indulásától függően) még 1 napot (1 éjszakát) pihenésképp eltöltünk Thaiföldön (Phuketben), ahol mindenki saját igényének megfelelően pihenhet a szálloda medencéjénél, vagy elugrik a tengerpartra, esetleg beszerzi a hiányzó vásárfiákat az itthoniaknak.

Utazás:

Budapest – Dubai – Phuket – Siem Reap – Phuket – Dubai – Budapest (Emirates)

 • Indulás (Bp.): 2022. január vége

Programterv: A túra 15 nap/14 éjszakát foglal magában:

 • 8 nap (7 éjszaka) a Deep Andaman Queen szafarihajón
 • 5 nap (4 éjszaka) Kambodzsában (4 *-os medencés szállodában)
 • 1 nap (1 éjszaka) Thaiföld / Phuket (4*-os medencés szállodában)

A túra ára magában foglalja:

 • Repülőjegyek (nemzetközi és kambodzsai járatok)
 • Reptéri illetékek
 • 30 kg-os feladható csomag díja a nemzetközi hosszú járatokon. (A búvárfelszereléseket a szafari után Phuketben hagyjuk, és csak kézipoggyásszal fogunk Kambodzsába repülni.)
 • Transzfer a repülőtérről a hajóra illetve a szállodákba és vissza
 • Szállás: a Deep Andaman Queen hajó kétágyas kabinjaiban, illetve Kambodzsa és Thaiföld 4*-os szállodáinak kétágyas szobáiban
 • Ellátás: Hajón teljes ellátás, melyben az üdítő, kávé, tea és víz benne van + a tahiföldi szállodában reggeli, a kambodzsai szállodában a programtól függően reggeli+ebéd, vagy reggeli+vacsora
 • Merülés: 6 nap (3 hajós merülés/nap + 1 éjszakai ha az éjszakázó hely lehetőséget ad rá)
 • Palack (12 liter) + ólom
 • Éjszakai merülésekhez lámpa
 • Kiscsoportos merülésvezetés
 • Kambodzsai programok belépői
 • Angol nyelvű idegenvezetés Kambodzsában.

Külön fizetendő:

 • Felszerelés bérlés
 • Nitrox töltés: 7,5 EUR/palack
 • Burma vízum + Nemzeti Parki belépő: 200 USD (A mianmari vízumot itthon nem kell intézni, majd a helyszínen intézik a burmai nemzeti parki belépővel együtt.)
 • Similan-szigetek nemzeti parki belépő: 50 EUR
 • Master kabinok (2 db) felára 50 EUR/kabin/éj
 • Borravaló a hajó legénységének 60 EUR
 • Borravaló a merülésvezetőknek (egyénileg)

Búvárbiztosítás kötelező.

Indulás előtt egy ismerkedési estét szervezünk, ahol találkozhattok a túrán résztvevőkkel. Itt egy előadást is tartunk, ahol a túrával kapcsolatos legfontosabb információkat beszéljük meg, valamint megismerkedhettek a Burma víz-alatti élővilágával, Kambodzsa kulturális látnivalóival és természeti értékeivel. Reméljük, együtt lehetünk részesei ennek a páratlan túrának!

Ár:

 • Kb. 4.300-4.500 EUR
 • A pontos ár szervezés alatt.

Fizetési határidők:

 • Előleg: 1.000 EUR a hely foglalásakor.
 • Maradék összeg: indulás előtt 90 nappal

Időpontok és szabad helyek száma itt.