Dél-Korea az ultramodern nagyvárosok és az ősi, számunkra ismeretlen keleti kultúra kettősségét egyaránt magán hordozó különleges ország. Itt nemcsak a szárazföld történelmi, vallási és természeti csodái, a fantasztikus gasztronómiai kultúra és a futurisztikus hightech világ, hanem a víz-alatti élőhelyek is magával ragadóak. Egy ismeretlen, titokzatos ország mesés kalandjai várnak az ide látogatóra. Ha szeretsz jókat merülni, ha érdekel más népek kultúrája, ha aktív pihenésre vágysz, akkor gyere velünk Dél-Koreába, mert ezt az országot látni kell!

“Merülés + Kultúra” túránkon természetesen felfedezzük Dél-Korea legdélebbi pontjának, a varázslatos Jeju-sziget legszebb merülőhelyeit, de emellett meglátogatjuk a hipermodern Szöul és (az ősi Koreát megtestesítő) Busan és Gyeongju legérdekesebb, gyakran meghökkentő látnivalóit is. Hogy megérthessük és megélhessük a koreai kultúrát, a programból nem hagyatjuk ki az Észak és Dél-Koreát elválasztó Demilitarizált Zóna meglátogatását sem. Dél-Korea egészen egyedi arcát próbáljuk megmutatni, melyben a merülésen és a kulturális látnivalókon kívül időt szánunk a gasztronómiai kalandozásokra, valamint olyan speciális programokra is, mint például a világ legjobbjának választott élménypark, vagy egy modern autógyártó üzem meglátogatása. Ráadásul az elmélyült kalandot kedvelőknek lehetősége nyílik egy teljes napot eltölteni egy buddhista kolostorban, ahol a szerzetesekkel együtt élhetik meg a kolostor mindennapi rutinját. Mivel utunkon a merülés mellett a koreai kultúra is hangsúlyos szerepet kap, így ez a túra nemcsak búvároknak, hanem kísérőknek is felejthetetlen élményt nyújt!
 

Hipermodern Szöul | Neptun Dive Center
Koreai népviselet | Neptun Dive Center

Víz-alatti látnivalók (Jeju-sziget és környéke)

Jeju, az “Istenek szigete” egyedülálló módon három tenger (Japán-tenger, a Sárga-tenger és Kelet-kínai-tenger) találkozási pontjában fekszik. Dél-Korea lenyűgöző természeti kincse egy vulkanikus sziget, mely az UNESCO világörökség része. Ezen a gyönyörű helyen nemcsak látványos vulkáni képződmények, vízesések, gyönyörű erdők, barlangok, homokos és sziklás part, de türkizkék tenger és remek merülőhelyek is várják az ide érkezőket. Sokak számára újdonság lehet, hogy Dél-Korea legdélebbi szigetének tengere különleges merülőhelynek számít. Ennek legfőbb oka az, hogy érdekes módon egyesíti a trópusi és mérsékelt övi tengerek élővilágát. Egy helyen találjuk meg a trópusi vizekre jellemző gyönyörű lágykorallokat, és a tápanyagdús mediterrán tengerekben honos nagyméretű kelp moszatokat. A lágykorallok néha magányosan pompáznak a vulkanikus sziklákon, néha teljesen belepik azokat. Ezeken kívül számtalan csupaszkopoltyús csigafaj, nagy halrajok, kalmárok, polipok és rákok teszik gyönyörűvé Jeju és a környező kis lakatlan szigetek falait, kanyonjait, barlangjait. A látótávolság 20 m körüli, a víz hőfoka szeptemberben 25-26 °C. Jeju népszerű merülőhelyeit most kezdik el felfedezni a külföldi turisták. A Neptun unikális búvártúráján magyarként elsőként merülheted meg ezeket az érdekes helyeket!

Jeju merülés | Neptun Dive Center
Jeju merülés | Neptun Dive Center

Az ultramodern Dél-Korea (Szöul és környéke)

Szöul nemcsak Dél-Korea fővárosa, hanem egyben az ország legnagyobb városa is, hiszen itt lakik a lakosság egynegyede (kb. 10 millió fő), az elővárosokkal együtt a lakosság csaknem fele (25 millió fő)! Minthogy a világ egyik pénzügyi és kereskedelmi központja, természetesen itt találhatók a legnagyobb koreai világvállalatok, például a Samsung, az LG Group és a Hyundai székhelye is. Szöul a világ egyik legmodernebb metropolisza, manapság, mint a technológiai fejlesztések egyik élenjárója, rendkívül fejlett informatikai infrastruktúrával rendelkezik. A világ leggyorsabb internetsebessége Dél-Koreában, ezen belül is Szöulban található. Túránk során természetesen ellátogatunk a világ egyik vezető elektronikai vállalatának a Samsungnak bemutató központjába (Samsung D’light), ahol nemcsak a jelenlegi legmodernebb eszközöket állítják ki, hanem interaktív kiállítás keretében a jövő elektronikáját is megcsodálhatjuk. Mivel a város történelme több, mint 3.000 évet ölel fel, nemcsak a hightech technikai érdekességeket, épületeket nézzük majd meg, hanem felkeressük a főváros történelmi értékeit is. Ezek közül kiemelkedő a Gyeongbokungk királyi palota, ahol egy nagyon látványos királyi őrségváltást is megnézünk majd. Szöul számtalan szentélyéből kiemeljük a legszebbeket, a Jongmyo-szentélyt és a Bongeunsa templomot. Természetesen nem maradhat ki a szöuli programból a város leglüktetőbb piaci negyede (Insadong), ahol az éttermek és vásárlási lehetőségek végeláthatatlan sokasága vár ránk. Egynapos kirándulás keretében ellátogatunk majd a közeli Suwon városba, ahol bejárjuk majd a szinte tökéletes épségben fennmaradt Hwaesong erődöt, és a belsejében megbúvó Heanggung palotát, majd a napot a Korean Folk Village programoktól nyüzsgő skanzenben fejezzük be. Itt megismerhetjük a Csoszon-kor különböző társadalmi rétegeibe tartozó régi koreaiak életét, házait, szokásait, de többek között részt vehetünk egy hagyományos koreai esküvőn és egy koreai táncelőadáson is. Természetesen Szöulban számtalan színvonalas, fiatalok körében népszerű bár, esti szórakozóhely és kávézó található, ahol egy fárasztó nap után ki lehet kapcsolódni. Szöulban található a világ legjobbjának választott Lotte World Adventure élménypark, melyre időt szakítunk. Egyszóval Szöul és környéke a hipermodern és a régi Korea teljes látképét nyújtja majd nekünk.

Samsung Dlight | Neptun Dive Center
Bondeungsa templom | Neptun Dive Center
Lotte World Tower | Neptun Dive Center
Korean Folk Village | Neptun Dive Center

A kettészakított nép (Demilitarizált Zóna látogatás)

Ezen a programon egy nem mindennapi, izgalmas és elgondolkodtató kirándulásra indulunk az észak-koreai határ mentén húzódó, rendkívül szigorúan őrzött, katonai ellenőrzés alatt álló Demilitarizált Övezetbe. 1953-ban, a koreai háború után az ország kettészakadt, és a határ mentén egy 4 km széles, katonailag rendkívül szigorúan ellenőrzött sávot alakítottak ki, hogy a két ország közötti fegyveres konfliktus esélyét lecsökkentsék. Az egész napos kirándulás során a koreai háborúval és annak utóhatásaival foglalkozó emlékhelyeket tekintünk meg (pl. Imjingak Park), majd ellátogatunk a Dorasan Observatory kilátójába, ahonnan távcsövekkel kémlelhetjük a határ túlsó oldalát és az ott fekvő észak-koreai falucskát, és a híres óriás zászlót. Emellett meglátogatjuk a hírhedt 1,5 km hosszú, 3-as számú alagutat, melyet a háború alatt az észak-koreai katonák ástak titokban, hogy észrevétlenül átjuthassanak Dél Koreába. Meghatározó élményt és megdöbbentő kontrasztot nyújt a színes, vidám, békés Szöul, és a tőle alig egy órányi útra fekvő nyomasztó Demilitarizált Övezet, ahol a határ mindkét oldalán ugyanazt a nyelvet beszélő, de mégis ellenséges katonák néznek egymással farkasszemet.

Demilitarizált Zóna Korea | Neptun Dive Center
Demilitarizált Zóna Korea | Neptun Dive Center

Az ősi koreai kultúra (Busan, Gyeongju és környéke)

A Koreai-félsziget történelmének első királyságát az i.e. 12. századra datálják a történészek. Az azóta eltelt több mint 3.000 évben számos dinasztia emelkedett fel, és tűnt el. Azonban jó néhány emlékük fennmaradt a mai napig. Ezek túlnyomó többsége az ország délkeleti területén található. Ezért látogatunk el Jeju után Busanba és környékére. Busan Dél-Korea legnagyobb kikötővárosa, amely elhelyezkedése folytán több ezer éve az egyik legfontosabb területnek számított az ősi Koreában. Busan mellett található az ország egyetlen olyan buddhista kolostora, mely közvetlenül a tengerpartra épült. A páratlan látványú Haedong Yonggung templomot 1376-ban alapították, s bár az országot sújtó nagy középkori japán invázióban lerombolták, később régi fényében építették újjá. Busantól alig egy óra utazással érjük el Gyeongju várost, mely a Silla királyság (i.e. 57 – i.sz. 935) fővárosa volt. Gyeongjura, sokszor hivatkoznak úgy, mint „falak nélküli múzeumra”. A városhoz számos UNESCO világörökségi terület tartozik. Ilyen például a Bulguska-templomegyüttes és az ahhoz tartozó Seokguram-barlang, mely a koreai buddhista vallás legfontosabb szent helyeként tartják számon. A Dél-Korea nemzeti kincsének számító barlangban láthatjuk a buddhista szobrászat egyik legkifinomultabb alkotását, a 8. században faragott gránit ülő Buddhát. A programból természetesen nem hagyhatjuk ki a festői Woji-tavat és Donggung palotát sem, melyet a Silla királyság idején Korea egyesítésének emlékére emeltek. A koreai kultúra és tudomány fejlettségét mutatja meg a világhírű, 7. században épült Cheomseongdae-obszervatórium, mely a legidősebb épen maradt csillagvizsgáló torony Ázsiában. Gyeongjuban számos ősi (4-5. századból való) királysírt rejtő halmot lehet találni, melyek közül egybe be is tudunk majd lépni. Bár az ősi Korea értékeivel találkozunk Szöulban is, de nem kétséges, hogy a legrégebbi látnivalókat Gyeongju-ban találjuk majd meg.
 

Bulguska Korea| Neptun Dive Center
Donggung Palota Korea | Neptun Dive Center
Bulguska templom | Neptun Dive Center

Természeti szépségek

Jeju-szigeten nemcsak a merülés vár bennünket, hanem számos gyönyörű természeti képződmény is, melyek többsége a sziget vulkanikus eredetével van kapcsolatban. Itt található például Dél-Korea legmagasabb hegye a Halla-san, ami egy a sziget szívében fekvő kialudt vulkán. Az 1.950 m magasan fekvő kalderában egy nagyon szép kráter-tó bújik meg. Hasonlóan látványos a Manjang-barlang, ami egy több mint 8 km hosszú lávajárat, s ezzel a világ leghosszabb lávakéreg-barlangja. Szélessége 5 méter, magassága 5-10 méter között váltakozik. A turisták számára 1 km-es szakasza látogatható. Említésre méltó még a tengerparton 182 méterre magasodó vulkanikus kráter, a Napfelkelte-orom, ahonnan nevének megfelelően legelőször lehet megpillantani a napfelkeltét. Az eredetileg különálló szigetet a tenger mára homok és kavics felhalmozásával összekapcsolta Jeju-szigetével. Pompás vízesésekből is számos található Jejun, melyek közül legszebb a Cheonjiyeon-vízesés, viszont leghíresebb a Jeonbang-vízesés, mivel ez az egyetlen ázsiai vízesés, mely közvetlenül a tengerbe zuhan. Érdemes megemlíteni még a Maze Land szabadtéri labirintusparkot is. Bár szó szoros értelemben nem természeti képződmények, de mivel Jeju egyik szimbólumának számítanak, itt kell megemlítenünk az úgynevezett „nagypapa szobrokat”. Ezek óriási, bazaltból kivésett emberalakok, melyeket az 1700-as évektől kezdődően kezdték el kifaragni, és a sziget számos pontján megtalálhatók. Szerepük még nem teljesen tisztázott, de valószínűleg kultikus védő funkciót láttak el. A merülések utáni szabadidőnkben meglátogatjuk majd a sziget szárazföldi természeti szépségeit is.

Vulkán kaldera Jeju | Neptun Dive Center
Nagypapa kövek Jeju | Neptun Dive Center
Vízesés Jeju | Neptun Dive Center

Gasztronómiai kalandok

A koreai kultúrában az étkezésnek, az ételeknek rendkívül fontos szerepe van, úgy tartják, „az evés maga a mennyország”. Sőt a koreaiak gyógyító erőt is tulajdonítanak az ételeknek, egy közmondás szerint „az orvosság és az étel egy gyökérről fakad”. A koreai gasztronómia változatosnak, sokszínűnek és egészségesnek mondható. Bár hatással volt rá a kínai és a japán konyha is, de számos étele rendkívül különböző ezektől, elkészítési módját, alapanyagait és ízesítését tekintve is. A nyugaton elterjedt szokásoktól eltérően a koreai ételeket általában egyszerre tálalják, nem pedig fogásonként. Emiatt nemcsak gyomornak, hanem a szemnek is rendkívül élvezetes egy hagyományos koreai étkezés. Az utcai ételek (street food) is nagyon változatosak Dél-Koreában. A nagyobb városokban számos úgynevezett „gasztroutca” (food street) található, ahol egymást érik a különféle specialitásokat kínáló ételstandok, koreai nevükön phodzsangmacshák. Gasztronómiai kalandozásra nyitott túrarésztvevőinkkel természetesen ellátogatunk majd néhány különleges étterembe illetve gasztroutcába, ahol ki lehet majd próbálni a helyi specialitásokat is.

Streetfood Korea | Neptun Dive Center

Különleges élmények

Demilitarizált Zóna (Észak és Dél-Korea határvonala): Megdöbbentő és elgondolkodtató élmény meglátogatni a két Koreát elválasztó határvonalat. Libabőrös lesz az ember, ha belegondol, hogy csupán politikai okokból miképpen lehetett kettészakítani egy népet. Milyen mondvacsinált okok miatt áll szemben a világ két (egyébként egy nyelvet beszélő) komoly fegyverzettel bíró hadserege. Szigorú szabályok szerint vezetett túrán nézzük majd meg a határ dél-koreai oldalát, a két ország közötti tárgyalásokon használt épületet és asztalt (melyen vonal jelzi, hogy melyik fele melyik országhoz tartozik), a kettéválasztott hidat, a múzeumot, valamint egy kilátóból távcsövekkel átnézhetünk az észak-koreai oldalra is. Ezzel a teljes napos programmal nem a könnyed szórakozást célozzuk meg, hanem megpróbáljuk megértetni a diktatúrák veszélyét azoknak is, akik még nem éltek ilyenben. Az elgondolkodtató nap után jó lesz majd visszatérni színes, vidám, nyüzsgő Szöulba.

A Világ Egyik Legjobb Élményparkja (Szöul): A Lotte World Adventure egy Szöulban található szórakoztató komplexum, mely egyike Ázsia világszínvonalú vidámparkjainak. A parkban látható a világ legnagyobb beltéri vidámparkja, amely egész évben nyitva tart, valamint egy tó közepén fekvő szigeten felépített szabadtéri vidámpark (Magic Island), melyhez kisvasút viszi a látogatókat. Ezen kívül természetesen bevásárlóközpont, luxushotel, Koreai Néprajzi Múzeum, számos mozi és filmszínház is része a parknak. A Lotte World évente több mint 8 millió látogatót vonz, és Szöulban járva vétek lenne kihagyni. (A program fakultatív.)

Modern autógyár meglátogatása (Busan): Dél-Korea ipari fejlődése és fejlettsége fényévekkel megelőzi nemcsak hazánkat, de nyugodtan mondhatjuk, hogy Európa jelentős részét is. Ennek egyik szép példája a koreai autógyártás rendkívül magas színvonala. A technikai kuriózumok iránt érdeklődők számára bizonyosan nagy élményt jelent majd amikor meglátogatunk egy több millió autót előállító modern gyárat. Itt vezetett túra keretén belül szó szerint testközelből nézhetjük meg egy legújabb technikával felszerelt, modern gyártósor tevékenységét. (A program fakultatív.)

Dél-Korea leghíresebb halpiaca (Busan): A tengerek élővilága iránt érdeklődők számára nemcsak a merülés ajánlott, hanem a célország halpiacainak meglátogatása is. Itt olyan különleges állatokkal is találkozhatunk, melyek a palackos merülés közben nagy ívben elkerülnek bennünket, vagy olyan helyen élnek, mely már kívül esik a szabadidős búvárkodás határain. A halpiacok közül is kiemelkedő színvonalú Busanban a Jalgachi halpiac, ahova vezetett túra keretén belül ellátogatunk. Természetesen a helyi kulináris élvezetekre nyitottak meg is tudják kóstolni a piac közelében lévő éttermek legfrissebb tenger gyümölcsei kínálatát.

Szokatlan múzeumok (Szöul, Jeju): Dél-Korea és a koreai emberek kultúrájának különbözőségét az mutatja legjobban, hogy számos, nekünk szokatlan, néha bizarr múzeum található az országban. Ebből néhányat meg is látogatunk majd. Ilyen például a szöuli Trick Eye múzeum, ahol egy helyben, ingyenesen letölthető applikáció segítségével elképesztő és vicces képeket tudunk magunkról készíteni a múzeum festményei segítségével. Hasonlóan furcsa a suwoni Mr. Toilet múzeum, ami nevének megfelelően a világ (szó szerint) kis és nagydolgaival kapcsolatos különbözőségeket mutatja be érdekes megvilágításban. A sorból nem hagyható ki a Jeju-szigetén található, turisták körében nagyon népszerű Love Land erotikus szoborpark sem, ami szokatlan nyíltsággal állít művészi emléket a humán erotika témájának. (Utóbbi programunk természetesen fakultatív.)

Egy nap egy buddhista kolostorban (Gyengjoun): Közülünk sokan vágynak arra, hogy akár csak egy rövid időre is, de ki tudjanak lépni a modern élet rohanásából. Nekik kínáljuk ezt a különleges programunkat, melynek során lehetőség nyílik egy teljes napot és egy éjszakát eltölteni a civilizációtól távoli, hegyek között épült valódi buddhista kolostorban, és testközelből megtapasztalni a szerzetesek életét. Érkezés után megkapjuk szerzetesi öltözékünket, körbejárjuk és megismerjük a templom részeit, majd miután teljesen átszellemültünk, megszabadultunk „világi javainktól”, elfogyasztjuk buddhista vacsoránkat. Este részt veszünk a szokásos szertartásokon, majd az éjszakát a földre terített matracokon, közösen töltjük. Hajnalban a korai kelést követően ismét a „Yebul” szertartás következik, majd a tradicionális reggeli. Délelőtt még élvezhetjük a bennünket körbevevő harmóniát, és különböző programokon keresztül ismerkedhetünk a buddhizmussal. Az ebédre kínált szerzetesi étkezést elfogyasztva utazunk vissza a hotelbe. (A program fakultatív.)

Demilitarizált Zóna Korea | Neptun Dive Center
Lotte World Adventures Szöul | Neptun Dive Center
Autógyár Korea | Neptun Dive Center
Halpiac Busan | Neptun Dive Center
Trick Eye Museum | Neptun Dive Center
Golgusa buddhista templom | Neptun Dive Center

Utazás:

Budapest – Dubai – Szöul – Jeju – Busan – Szöul – Dubai – Budapest (Emirates + belső járatként Korean Airlines)

Programterv:

 • A túra 15 nap/14 éjszakát foglal magában:
 • 4 nap Szöul – első nap érkezés és esti városnézés + 3 teljes napos program (Szöul, Demilitarizált Zóna, Suwon és környéke)
 • 5 nap Jeju-szigeten – 1 utazós nap + 3 teljes nap búvárkodás + 1 pihenőnap fakultatív kirándulásokkal
 • 1 nap Jeju – Busan repülés + 1 este Busanban szabad programmal
 • 1 nap Gyengjou és környéke
 • 2 nap Busan program (itt van lehetőség a fakultatív Buddhista kolostor napra)
 • 1 nap Szöul – élménypark + indulás haza

A túra ára magában foglalja:

 • Repülőjegyek (nemzetközi és belföldi járat is)
 • Reptéri illetékek
 • Transzfer a repülőtérről a szállodákba és vissza (van ahol tömegközlekedéssel, van ahol bérelt busszal)
 • Szállás: 3*-os hotelek 2 ágyas szobáiban
 • Ellátás: reggeli a szállodákban
 • Merülés: 3 nap (parti és hajós merülés)
 • Palack + ólom
 • Merülésvezetés
 • Belépőjegyek a szárazföldi (nem fakultatív) programoknál
 • Angol nyelvű, profi idegenvezetés (Szöul és környéke + Busan, Gyeongju és környéke)

Külön fizetendő:

 • Felszerelés bérlés
 • Reggelin kívüli étkezések
 • Fakultatív programok költsége (pl. Jeju szárazföldi programok, Buddhista kolostor nap, Szöul élménypark belépő)
 • Buddhista kolostor program min. 10 fő esetén indul (kb. 200 EUR/fő)
 • Autógyár látogatás min. 20 fő esetén indul (kb. 20 EUR/fő)

Búvárbiztosítás kötelező.

Ár:

 • Búvár:
 • Kísérő:

Fizetési határidők:

 • Előleg: 1.000 EUR – amíg van hely.
 • Maradék összeg: indulás előtt 60 nappal

Indulás előtt egy ismerkedési estét szervezünk, ahol találkozhattok a túrán résztvevőkkel. Itt egy előadást is tartunk, ahol a túrával kapcsolatos legfontosabb információkat beszéljük meg, valamint megismerkedhettek Dél-Korea víz-alatti élővilágával, Szöul, Busan, Gyengjon látnivalóival, természeti és kulturális értékeivel.

Reméljük, együtt lehetünk részesei ennek a varázslatos dél-koreai túrának!

 

Hipermodern Szöul | Neptun Dive Center
Kolostor Korea | Neptun Dive Center
Maze Land Jeju | Neptun Dive Center
Jeju strand | Neptun Dive Center