Japán egy nyugati kultúrában élő emberből sokféle érzést válthat ki. Egyszerre vonzó, egzotikus és hívogató, ám gyakran érthetetlen sőt megdöbbentő, de mindenféleképp lenyűgöző! Az ősi és a mai hipermodern kultúra olyan egyvelegét találjuk itt, amit elképzelni sem tudunk. Aki egyszer volt már Japánban az mindenféleképp szeretne visszajutni oda. Mi is így vagyunk ezzel. Jártunk már ott, merültünk már ott, de annyi minden maradt még, amit érdemes megnézni, hogy visszamegyünk. Csak egyet mondhatunk: Japánt látni kell!

Miyajima torii kapu, Japán | Neptun Dive Center

A Neptunnál már jól bevált, igényes “Merülés + Kultúra” túránkon búvárkodunk Japán egyik leghíresebb déli szigetének (Okinawa-nak) trópusi korallszirtjein, és megkeressük a második világháborús sejtelmes roncsokat.A merülés mellett természetesen kiemelt figyelmet (és időt) szentelünk a hipermodern világvárosnak, Tokiónak, a súlyos emlékeket hordozó Hiroshimának, az ősi Japán kultúrát máig Kiotónak, a japán gyógyfürdő-kultúra fellegvárának Nikkonak és a csodálatos japán vidéknek.Felkeressük a legszebb természeti, vallási és építészeti látnivalókat, megmutatjuk Japán egzotikus arcát (pl. japánkertek, tengerparti cölöpszentély, Fuji-túra…), gasztronómiai élményeket gyűjtünk, utazunk a legendás sinkansen-nel. Elmegyünk a világ egyik legnagyobb tengeri akváriumába, ahol cetcápák úszkálnak a medencében, de nem maradhat ki a programból egy híres japán autógyármeglátogatása sem, hogy csak néhány dolgot említsünk a kínálatból. Utunkon a búvárkodás mellett a japán kultúra is rendkívül hangsúlyos szerepet kap, emiatt ez a túra nemcsak búvároknak, hanem kísérőknek is felejthetetlen élményt nyújt!

Kioto Gion gésanegyed, Japán | Neptun Dive Center

Víz-alatti látnivalók (Okinawa-sziget és környéke)

Az embernek Japánról elsőként nem az jut az eszébe, hogy trópusi korallszirtek, fehér homokos tengerpartok, pálmafák és melegvizű óceán vár ott ránk. Pedig ez így van, csak le kell utazni az ország legdélebbi szigeteire. A Tokiótól majdnem 2.000 km-re fekvő szigetek közül mi most Okinawát választottuk célpontul. Ez az elhelyezkedése miatt oly fontos sziget a második világháborúban súlyos harcokat élt át. Ennek emlékeit a víz fölött és a víz alatt is megtalálhatjuk. Merüléseink során felfedezzük az Okinawa partjai mellett elterülő festői korallzátonyok élővilágát. A színpompás csendes-óceáni halak, rákocskák, csupaszkopoltyús csigák, teknősök, cápák és ráják mellett számos hívogató üreg, barlang vagy éppen víz-alatti kanyon vár ránk. Érdekel egy remek természetvédelmi kezdeményezés? Akkor merülj velünk az Okinawa melletti korall-kertészetben, ahol védett helyen nevelik kis korallokat, hogy megnőve kit tudják telepíteni őket a természetes élőhelyükre pótolván a sérült koralltelepeket. A víz-alatti természeti értékek mellett felkutatjuk a partközeli vizekben, kamikaze repülőtámadás miatt elsüllyedt amerikai romboló (USS Emmons) sejtelmes roncsát is. Szép élővilág, remek hajóroncs, meleg víz, kitűnő látótávolság és japán precizitással megszervezett merülés. Kell ennél több? Csak annyi, hogy gyere a Neptunnal merülni Japánba!

Okinawa dive | Neptun Dive Center
Okinawa dive | Neptun Dive Center

Hiroshima és környéke

Szomorú, ám kihagyhatatlan látnivaló Japánban a Hiroshimában található Béke Emlékpark. Ennek központi látványossága az Atombomba-dóm, mely az UNESCO Világörökségi helyszíne. Ez volt az egyetlen szerkezet, ami állva maradt a területen, ahol 1945. augusztus 6-án az első atombomba felrobbant. A bomba pont felette robbant fel, így maradhatott meg az épület szerkezete. Máig sikerült megőrizni a bombázás utáni állapotában. Nem csak az emberiség által készített legpusztítóbb erő szimbóluma, hanem egyben a remény kifejezése a világbékére és a nukleáris fegyverek leszerelésére. Az atombomba történetét és a támadás utóhatásait mutatja be a Hiroshima Béke Emlékmúzeum. Ám nemcsak ilyen szomorú látnivalók várnak ránk Hiroshima környékén. El fogunk látogatni a világhírű Itsuksusima cölöpszentélyhez, aminek része Japán ikonikus Miyajima-tori kapuja, mely az egyetlen tengerben álló tori kapu. Dagály esetén akár kajakkal tehetünk is egy túrát a tori kapu körül! Megnézzük a szigeten álló Daisho-in buddhista templomot, és elmegyünk Kure-ba ahol a Yamamoto Tengerészeti Múzeum előtt egy valódi tengeralattjáró vár ránk! S hogy a természet se maradjon ki a környék látnivalói közül, betérünk egy kis elmélkedésre a Shukkeien-japánkertbe.

Atombomba-dóm | Neptun Dive Center
Yamamoto Tengerészeti Múzeum | Neptun Dive Center

A hipermodern Japán (Tokió)

Japánban járva megkerülhetetlen program az ország fővárosa, a hipermodern Tokió. Ez a külvárosokkal együtt majdnem 30 milliós metropolisz állandó nyüzsgésével és lüktetésével fogad, ám mégis élhetőbbnek tűnik, mint a világ sok más kisebb városa. A levegő tiszta, a közbiztonság kiváló, az emberek udvariasak, a tömegközlekedés pontos és jól szervezett. Számtalan megtekintésre méltó látnivalót találunk a városban, melyeket itt élő idegenvezetőnk segítségével fedezünk majd fel. Vár ránk az extravagáns ruhákba öltözött fiataloktól nyüzsgő Harajuku-negyed, vagy a város szórakoztató centruma a mesterséges Odaiba-sziget. Természetesen a hagyományos értékek sem maradhatnak ki, így teaszertartás, gyönyörű szentélyek, kulinális csodák várnak ránk. Tokióban lehetőség nyílik arra is, hogy esténként saját magunk fedezzük fel a környék számunkra érdekes látnivalóit, éttermeit, furcsa kávézóit. A nyüzsgő metropoliszban sétálva úgy érezzük, mintha egy másik bolygón járnánk. Egy varázslatos túra végén még egy különleges élményt is szeretnénk nyújtani, ezért záróprogramként éjszakai helikopteres városnézést szerveztünk.

Tokió | Neptun Dive Center
Tokió | Neptun Dive Center

Természeti szépségek

Fuji-hegy és környéke. Jobban belegondolva a Fuji, a japánok szent hegye nem akkor szép, amikor rajta van az odalátogató, hanem akkor, amikor körülötte túrázik. Emiatt került bele a programunkba egy Hakone-túranap. Hakone a Fuji közvetlen közelében fekvő város ideális kiindulópont a Fuji és környéke megcsodálására. Rendkívül változatos programot kínálunk itt. Előbb lanovkával felmegyünk a pöfögő kis vulkánokhoz, ahol vulkánban főtt, fekete „sárkánytojásokat” kóstolunk majd meg, aztán hajós körutat teszünk a vulkánok közt fekvő festői tavon, és utunk egy gyönyörű cédruserdőben ér majd véget. A Fuji csúcsát gyakran felhők borítják be, így szerencse kell hozzá, hogy teljes szépségében csodálhassuk majd meg. Túránk október végi időpontjának egyik oka az ideális víz-alatti feltételek (meleg víz, remek látótávolság) a legdélebbi szigeteken. A másik nagyon fontos ok az, hogy ekkor kezdenek el beszínesedni a japán juhar levelei. Az ősz, a vörösen izzó juharfáival (japánul Momiji), az egyik legszebb időszak Japánban. A japánkerteket a japán emberek máig fennmaradt természet-tisztelete, csodálata és belső elmélyülésre való igénye alakította ki sok évszázad során. Ezekben sétálva még egy, a mindennapokban rohanó európai embert megérint a kő, a víz és a növények szigorú szabályokhoz kötött, mégis egyedi, páratlan hangulata. Hiroshimában meglátogatjuk az ország egyik legszebb, ha nem éppen a legszebb japánkertjét a Shukkeien-kertet, melyet 1620-ban kezdtek el kialakítani.

Hakone Ashi tó | Neptun Dive Center
Nikko | Neptun Dive Center

Gasztronómiai kalandok

Hagyományos japán ételek: A világon talán a japán szigeteken találjuk meg a legváltozatosabb, legegészségesebb és legesztétikusabb konyhaművészetet.Szigetenként és évszakonként is változik az asztalra kerülő étel, ezért sok japán csak azért utazik az országon belül, hogy más ízeket kóstoljon meg. A nagyvárosokban számtalan jobbnál jobb étteremre bukkanhatunk, de a hagyományos japán ételeket kínáló helyeket mindig narancsvörös lampionnal jelzik. Gasztronómiai kalandozásra nyitott túrarésztvevőinkkel ellátogatunk majd ilyen különleges helyekre is. Ha valaki egyedi környezetben szeretné napi kávéját meginni, akkor Tokiónál keresve sem találhat jobb helyet. Itt találhatjuk ugyanis a világ legfurcsább kávézóit, vannak, melyekben élő baglyok ülnek a vendégek mellett, másokban meghökkentően színes belső dizájnú helyiségben anime-szereplők szolgálnak ki.

Streetfood túra (Asakusa): Tokió egyik leggyönyörűbb temploma az Asakusa-szentély egy hangulatos, kétoldalt pici boltokkal, étkezőkkel szegélyezett utca végénmagasodik. A lenyűgöző templom  meglátogatása előtt egy vezetett streetfood túrán veszünk részt, ahol a Japánban élő tapasztalt idegenvezetőnk segítségével kóstolhatjuk meg a japán gasztronómia finom ételeit.

Teaszertartás (Tokió): A teakedvelők számára kihagyhatatlan program egy igazi japán teaszertartás. Angolul kiválóan beszélő, gyönyörű kimonóba öltözött hölgy mutatja meg és magyarázza el a szigorú szabályokhoz kötött rituálét. Ezek alapján értjük meg, hogy mennyire a vendég tiszteletén alapul az egész szertartás. Az instrukciók segítségével természetesen saját magunk is elkészítjük majd ízletes matcha teánkat. A teaszertartás az ízletes zöld tea mellett esztétikai élvezetet is nyújt, és sajnálni fogjuk majd, hogy a mi kultúránkban ezt nem honosodott meg. (A program fakultatív, mert vannak, akik már az előző túrán részt vettek rajta. Számukra ebben az időben más programot szervezünk.)

Hagyományos japán ételek | Neptun Dive Center
Streetfood túra (Asakusa) | Neptun Dive Center
Teaszertartás (Tokió) | Neptun Dive Center

Különleges élmények

Helikopteres éjszakai városnézés (Tokió): A hipermodern város még fényes nappal is lebilincselően érdekes dolgokat kínál az idelátogatónak. Ezt az élményt fokozzuk még azzal, hogy egy éjszakai helikopteres városnézésre megyünk, ahol a lüktető nagyváros csodás fényei kápráztatnak majd el bennünket. A légikörút során megmutatják nekünk Tokió legfontosabb látnivalóit madártávlatból. A látvány olyan, mintha egy scifi-be csöppentünk volna, és nem napjainkban, hanem 2200-ban járnánk ott.

Onszen-kultúra (hagyományos japán gyógyfürdő (Nikko): Túránk során ellátogatunk a Tokiótól északra fekvő világhírű fürdővidékre, Nikkoba. Egy éjszakát töltünk el egy különleges onszen hotelben. Rendkívül érdekes egy japán melegvizes-gyógyfürdő (onsen) meglátogatása, azonban a belépés előtt érdemes egy-két dologról tudni. Az egyik az, hogy az autentikus gyógyfürdők nem koedukáltak, nem lehet fürdőruhát használni, és tilos belépni azoknak, akiknek tetoválásuk van. (Utóbbi oka az, hogy Japánban a tetoválást a szervezett alvilággal – yakuzákkal – kötik össze.) Ezek miatt mi egy olyan onszent választottunk szállásnak, mely a vendégek miatt figyelembe veszi az európai szokásokat is, azaz koedukált, és szabad a fürdőruha használata. Természetesen itt nemcsak a melegvizes pihenésben lesz részünk, hanem kirándulást teszünk a festői hegyvidéki környéken is. Vízesések, pompás erdei szentélyek várnak ránk.

Kapszula Hotel (Tokió): A furcsa tapasztalatok begyűjtésétől nem riadó és nem klausztrofóbiás emberek egy éjszakára ki tudják próbálni a világ egyik legbizarrabb szállását, a kapszulahotelt. Az egyszemélyes ”szoba” annyira kicsiny, hogy a poggyászunk nem fér el benne, így azt a normál hotelünkben hagyjuk. Kapszulalakásunk minden kényelemmel felszerelt, és nagyon csendes. Aki nem próbálta még ki el sem tudja képzelni, hogy mennyire kellemes meglepetés lesz. Egy kicsit olyan, mintha egy óriási, ám csendes, tiszta és komfortos méhkaptárban laknánk. A kapszulahotelek nem koedukáltak, a férfi és női rész külön bejáratú. Ajánljuk mindenkinek, hogy próbálja ki. Nekünk nagyon tetszett. (A program fakultatív, természetesen arra az éjszakára is mindenkinek megvan a normál szállása.)

Mazda autógyár és múzeum (Hiroshima): A japán autók megbízhatósága legendás. Sokan nemcsak használni szeretnék azokat, de kíváncsiak arra is, hogy miképpen készítik őket. Ezért foguk ellátogatni az egyik legnagyobb japán autógyárba, a Mazda egyik hiroshimai üzemébe. Itt nemcsak a rendkívül látványos Mazda múzeumot tekintjük meg, ahol minden eddig (1931-től napjainkig) gyártott Mazda modell szerepel, hanem vezetett túra keretén belül a tényleges gyártási folyamatot is megnézhetjük. A gyártási technológia miatt még az autók iránt kevéssé érdeklődők számára is nagy élmény ez a program.

Földrengés felkészítés (Tokió): Japán földrengésveszélyes hely, mert a Csendes-óceánt körülvevő, úgynevezett „Tűzgyűrű” peremén fekszik. Itt az óceáni tektonikus lemezek a szárazföldet hordozó kéreglemezek alá csúsznak, és egy-egy ilyen elmozdulásnál földrengést váltanak ki. Kisebb erejű rengések havi gyakoriságúak, emiatt a helyiek megtanultak ezzel együtt élni. Már az óvodákban oktatják, hogy miképpen kell viselkedni ilyen helyzetben. Tokióban el fogunk menni egy oktatóközpontba, ahol a helyi katasztrófavédelem tart oktatásokat főleg külföldieknek (mert a helyiek ezt már az anyatejjel szívják magukba) egy mozgó berendezett szoba segítségével. Nemcsak érdekes, de nagyon hasznos is a program, így a túra részét képezi. (A program fakultatív, mert vannak, akik már az előző túrán részt vettek rajta. Számukra ebben az időben más programot szervezünk.)

Churaumi Aquarium (Okinawa): A világ sok országában vannak tengerparti bemutató akváriumok. Ezek között számos olyan is van, ami valóban figyelemreméltó. Azonban mind közül a leglátványosabb valószínűleg az okinawai Churaumi Aquarium. Elképzelhetetlenül óriási méretű medencéjében nem csak szép trópusi korallszirti halakat, teknősöket, lamantinokat láthatunk, hanem cetcápák úszkálnak sőt manták szaporodnak! A világ legnagyobb halaiban gyönyörködhetünk a 35 m széles és 10 m magas, egybefüggő „üvegfal” mögül. Egy kis ízelítő videó itt.

Shinkansen (gyorsvasút): Japán nemzeti büszkesége a nagysebességű vasúthálózat, melyen több mint 300 km/órasebességű, földrengés és tájfunbiztos vonatok közlekednek. A tesztek során a vonatok sebessége a hagyományos vasúti kocsiknál 443 km/óra, a mágnesvasút vasúti kocsijainál pedig 580 km/óra volt, de a sebességet korlátozták a zajterhelés miatt. Az alagutakból kilépő vonatok ugyanis robbanásszerű zajt okoznak, mely a környéken élők számára rendkívül megterhelő. A nagyobb városok között, ezzel a szuperexpresszel fogunk majd utazni! A shinkansenre három dolog jellemző: gyorsaság, tisztaság, pontosság.

Szamurájok, ninják és a középkori japán élet (Edo Wonderland / Nikko): Mi jut mindenki eszébe a középkori Japánról? Félelmetes páncélzatú szamurájok, titokzatos nindzsavárak, gyönyörű kimonóba öltözött gésák, pompás faragású színes faszentélyek. Ezeket mind egy helyen találod meg az Edo Wonderland-ben, melyet leginkább egy interaktív skanzennek lehetne mondani. Nikkoban ellátogatunk ide is, ahol többek között kipróbálhatod a szamurájkard használatát, elrejtőzhetsz egy nindzsavárban, megnézhetsz egy hagyományos középkori japán esküvőt. Olyannyira igényesre építették meg ezt a helyet, hogy a japán kosztümös filmeket is itt rendezik meg. Felhőtlen szórakozás egy középkori japán városban. Ez az Edo Wonderland.

Helikopteres éjszakai városnézés (Tokió) | Neptun Dive Center
 Onszen-kultúra (hagyományos japán gyógyfürdő (Nikko)| Neptun Dive Center
 Kapszula Hotel (Tokió)| Neptun Dive Center
 Mazda autógyár és múzeum (Hiroshima)| Neptun Dive Center
Földrengés felkészítés (Tokió) | Neptun Dive Center
Churaumi Aquarium (Okinawa) | Neptun Dive Center
 Shinkansen (gyorsvasút)| Neptun Dive Center
Szamurájok, ninják és a középkori japán élet (Edo Wonderland / Nikko) | Neptun Dive Center

Utazás

Budapest – Dubai – Oszaka – Okinawa – Tokió – Dubai – Budapest (Emirates + belső járatként Nippon Airways)

 • 2022. október 17-31.

Programterv: A túra 15 nap/14 éjszakát foglal magában:

 • 4 nap Oszaka/Hiroshima és környéke
 • 5 nap Okinawa-szigeten – 1 utazós nap + 3 teljes nap búvárkodás + 1 utazás vissza
 • 1 nap Okinawa–Tokió repülés + 1 este Tokióban szabad programmal
 • 2 nap Fuji /Hakone túrázás
 • 2 nap Tokió – programok + indulás haza

A túra ára magában foglalja:

 • Repülőjegyek (nemzetközi és belföldi járat is)
 • Reptéri illetékek
 • Transzfer a repülőtérről a szállodákba és vissza (van ahol tömegközlekedéssel, van ahol bérelt busszal)
 • Szállás: 3* és 4*-os hotelek 2 ágyas szobáiban
 • Ellátás: reggeli a szállodákban
 • Merülés: 3 nap – 8 hajós merülés
 • Palack + ólom
 • Merülésvezetés
 • Belépőjegyek a szárazföldi programoknál
 • Belépőjegy Okinawán a Churaumi Aquariumba
 • Helikopteres éjszakai városnézés Tokióban
 • Földrengés-szimulációs gyakorlat költsége
 • Helyi utazások költsége (a látnivalók elhelyezkedése és a városok adottságai határozzák meg, hogy mikor csináljuk tömegközlekedéssel és mikor bérelt buszokkal a túráinkat).
 • Shinkanszen jegyek
 • Magyar nyelvű, profi idegenvezetés Oszakában, Hiroshimában és környékén valamint Tokióban

Külön fizetendő:

 • Felszerelés bérlés
 • Reggelin kívüli étkezések
 • Fakultatív programok költségei (pl. kapszulahotel, teaszertartás)

Búvárbiztosítás kötelező.

Indulás előtt egy ismerkedési estét szervezünk, ahol találkozhattok a túrán résztvevőkkel. Itt egy előadást is tartunk, ahol a túrával kapcsolatos legfontosabb információkat beszéljük meg, valamint megismerkedhettek Japán víz-alatti élővilágával, Hiroshima, Kioto, Nikko valamint Tokió és környéke látnivalóival, természeti és kulturális értékeivel. Reméljük, együtt lehetünk részesei ennek a varázslatos túrának!

Ár:

 • Búvár: 5.600 EUR
 • Kísérő: 5.100 EUR
 • (Egyágyas felár: 980 EUR)

Fizetési határidők:

 • Előleg: 1.000 EUR – amíg van hely
 • Maradék összeg: augusztus 20-ig
Okinawa, Japán | Neptun Dive Center
Harajaku | Neptun Dive Center
Hiroshima vár | Neptun Dive Center
Fuji | Neptun Dive Center