Mexikót bejárni olyan érzés, mintha egy sokfogásos ínycsiklandó ebédet fogyasztanánk el egy remek étteremben. Az előételtől a desszertig egyszerűen minden fogás ízlik! A lélegzetelállítóan szép merülések, a lenyűgöző közép-amerikai indián kultúrák piramisai és romvárosai, a gasztronómiai élmények a hangulatos óvárosok remek éttermeiben, a természeti látnivalók, a fehér homokos tengerpart hogy csak néhányat említsünk a sok közül. Evés közben jön meg az étvágy, hát, még ha ilyen remek fogásokat kínálnak nekünk. Nem kétséges, Mexikót látni kell!

Chichen Itza, Mexikó | Neptun Dive Center
Mexikó | Neptun Dive Center

“Merülés + Kultúra” túránk egyedülálló, mert értékét nem csak az adja, hogy egy túrán belül búvárkodunk két, egymástól teljesen eltérő élővilágú óceánban, hanem az is, hogy elegendő időt szánunk az ország természeti, kulturális és kulináris értékeinek felfedezésére is. Várnak ránk a sokszáz éve letűnt közép-amerikai indián civilizációk lenyűgöző piramisai, templomai és romvárosai, melyek mellett szinte karnyújtásnyira káprázatos cseppkőbarlangokban tudunk majd merülni. A Karib-tenger tiszteletet parancsoló bikacápái és a Csendes-óceán gyermekien játékos oroszlánfókái teszik majd felejthetetlenné a merüléseinket. S hogy a nem búvárok is jól érezzék magukat a maja és azték letűnt kultúra megcsodálásán kívül részt vehetünk egy mangrove-erdei csónakázáson, ahol rózsaszín flamingók ezreit lehet megcsodálni. Természetesen nem hagyhatjuk ki a világhírű Nap és Hold piramist, Merida és Puebla középkori hangulatú óvárosait, egy tequila-ültetvényt és gyárat, egy obszidián-eszköz készítő manufaktúrát, és a világhírű festőnő, Frida Khalo múzeumát sem. Mivel utunkon a merülés mellett a természeti értékek, a kultúra és a gasztronómia kalandozás is rendkívül hangsúlyos szerepet kap, emiatt ez a túra nemcsak búvároknak, hanem kísérőknek is felejthetetlen élményt nyújt! Ha valaki Mexikó egészét szeretné látni, tartson velünk! Várunk a csapatban!

Xcaret maya táncosok | Neptun Dive Center

Víz-alatti látnivalók (Atlanti-óceán és Csendes-óceán)

Mexikói búvárkodásunk során négy teljesen különböző típusú merülésben lesz majd részünk. Lesz négy gyönyörű, amitől leesik az állunk (cenote), egy fenséges, tiszteletet parancsoló (bikacápák), egy különleges élővilágú (karibi korallszirtek) és néhány mókás, önfeledten szórakoztató (fókák). Egy kicsit bővebben ezekről:

Víz-alatti cseppkőbarlangok (Yucatán-félszigeti cenoték): A víz-alatti természeti képződmények közül kétséget kizárónak leggyönyörűbbek a vízzel borított cseppkőbarlangok a cenoték. A látótávolság gyakorlatilag korlátlan, a víz meleg, a cseppkövekkel zsúfolásig borított hatalmas barlangok olyan élményt nyújtanak, melyet sehol máshol nem érezhet a búvár. A cenoték további különlegessége, hogy a barlangok felső vízrétege édesvíz, az alsó pedig tengervíz. Oszlopméretű cseppkövek között úszkálni a kristálytiszta vízben pontosan olyan érzés, mintha szabadon lebegnénk az űrben.

Víz-alatti cseppkőbarlangok (Yucatán-félszigeti cenoték) | Neptun Dive Center

Bikacápás-merülés (Playa del Carmen): A Karib-tenger egyik legérdekesebb jelensége a bikacápák (Carcharhinus leucas) szezonális vonulása. Túránk időpontjában ezek a fenséges ragadozók éppen a Yucatán-félsziget partmenti vizeiben tartózkodnak. Sekély, alig 20 méter mélységben várakozva hamarosan feltűnnek a kíváncsi állatok, és kis szerencsével a merülés teljes ideje alatt láthatjuk őket. A bikacápák édes és sós vízben egyaránt előfordulnak, de ilyen közelről, ilyen sekély vízben csak itt láthatók. A merülés könnyű és rendkívül emlékezetes!

Bikacápás-merülés (Playa del Carmen) | Neptun Dive Center

Korallszirti-merülés (Playa del Carmen): A Karib-tenger több tízmillió éve különült el a mai Csendes-óceán víztömegétől, így teljesen egyedi módon fejlődött az élővilága. A színpompás korallszirtek mellett meglepően nagy számban találhatunk óriási langusztákat és tengeri-teknősöket. Tengerbiológiai szemléletű merüléseinken bemutatjuk azokat a különlegességeket, melyeket nem láthatsz még egy remek vörös-tengeri merülésen se! Meleg víz, remek látótávolság, színes korallélet, mi kell ennél több? Csak annyi, hogy gyere velünk merülni a Karib-tengerbe.

Korallszirti-merülés (Playa del Carmen) | Neptun Dive Center

Fókás-merülés (Csendes-óceán – La Paz): Ha már merültél fókákkal, akkor érted miért nevezik őket az egyik legszórakoztatóbb tengeri állatoknak. Ha még nem búvárkodtál velük, akkor semmiféleképp ne hagyd ki ezt a lehetőséget! Fókák között merülni olyan érzés, mintha belépnél egy kertbe, ahol csupa kölyökkutya rohangál, rángatja a nadrágod szárát és megmosolyogtató támadásokat intéz a cipőd ellen. Cipő híján a fókák az uszonyodat rángatják majd, és mindenáron megpróbálnak bevonni szemkápráztatóan gyors víz-alatti játékukba. Egészen elbűvölő a vidám fókabanda, aki ilyen könnyedén, fenntartások nélkül bevesz a mókába!

Fókás-merülés (Csendes-óceán – La Paz) | Neptun Dive Center

Ősi közép-amerikai indián civilizációk

Túránkon három, időben és térben jól elkülönülő, megdöbbentően fejlett, közép-amerikai indián civilizáció páratlan emlékeit látogatjuk majd meg. A maja, teotihuacan és azték birodalom legszebb építészeti, szobrászati és festészeti emlékei elrepítenek bennünket egy olyan világba, amit elképzelni is nehezen tudunk.

Maja-kultúra (Yucatán-félsziget): A maja civilizáció egy spanyol hódítás előtti, magasan fejlett kultúra, amely főleg a fejlett írásmódjáról, művészetéről, monumentális építészetéről, valamint a matematikai és asztronómiai ismereteiről híres. A legjelentősebb ősi amerikai civilizáció volt. Még napjainkban is találnak növényzettel benőtt új piramisokat a dzsungelben, és az új kutatások alapján az egykori civilizáció nagyobb és fejlettebb volt, mint eddig gondolták róla. A maják Yucatán-félszigeti építészeti emlékei közül kiemelkedik Chichen Itza, mely a maja-tolték birodalom fővárosává vált Kr. u. 500 körül. A romváros, benne a páratlanul szép lépcsős piramissal 1998 óta az UNESCO világörökségi helyszíne. Túránkon természetesen bejárjuk az ősi romvárost, mely 2007-től a világ hét új csodájának egyike.

Maja-kultúra (Chichen Itza, Yucatán-félsziget) | Neptun Dive Center

Teotihuacan-kultúra (Mexikóváros környéke): Teotihuacan volt a Kolumbuszt megelőző idők legnagyobb városa Közép-Amerikában. A romváros területén találjuk a páratlan Nap és Hold piramisokat, melyeket a „Holtak-útja” köt össze. A város már akkor néptelen volt, amikor az aztékok felfedezték, és ők nevezeték el az „Istenek-városának”, mert úgy hitték ilyen pompás és hatalmas építményeket csak istenek emelhettek. A vállalkozó kedvűek meg is mászhatják ezeket a hatalmas lépcsős piramisokat, melyeknek tetejéről teljes pompájában csodálható meg ez az egykor hatalmas város.

Teotihuacan-kultúra (Mexikóváros környéke) | Neptun Dive Center

Azték-kultúra (Mexikóváros és környéke): Az amerikai kontinens egyik legkiterjedtebb területű civilizációjának, az aztékoknak fővárosa a mai Mexikóváros területén helyezkedett el. Ennek okán a mai modern város számtalan azték kincset rejtett, melyeket összegyűjtötték és látványos múzeumokat töltöttek meg velük. A harcos azték birodalomban gyakori volt az emberáldozat, és társadalmuk legfelsőbb rétegét a harcosok kasztja alkotta. A rendkívül fejlett és szervezett hatalmas azték birodalom a spanyol hódítás áldozatává vált. Mexikóvárosban megtekintjük majd a legjelentősebb azték kiállítással rendelkező múzeumot, hogy átfogó képet alkothassunk e harcos nép teljes kultúrájáról.

Azték-kultúra (Mexikóváros és környéke) | Neptun Dive Center

Spanyol hódításkori kultúra

A rég eltűnt indián civilizációk emlékei mellett érdemes felkeresni a spanyolokhoz köthető látványosságokat is. Ezek között mindenféleképp szót érdemelnek az alábbiak:

Merida és Puebla óvárosa: A középkori és barokk spanyol építészet számos emléke maradt fenn Mexikóban, melyek közül hangulatában kiemelkedik Merida és Puebla óvárosi része. A hangulatos utcák számos remek étteremnek adnak otthont, de Pueblában találhatjuk a világ legkisebb vulkánját is, melynek belsejébe csigalépcső viszi le a látogatót!

Merida és Puebla óvárosa | Neptun Dive Center

Tonantzintla indián barokk temploma: A spanyol hódítás korának egyik legfurcsább építészeti emléke a 16. századi keresztény barokk Santa María Tonantzintla templom. Ennek építését a spanyol szerzetesek kezdeményezték, de belső díszítését azték mesteremberek végezték a saját kultúrájuknak,ízlésviláguknak megfelelően. Ennek okán egy egészen egyedi belső jött létre, melyet indián barokknak neveznek. Meghökkentő látvány, még a túldíszített európai barokk templomokhoz szokott látogatónak is! Kihagyhatatlan élmény.

Tonantzintla indián barokk temploma | Neptun Dive Center

Természeti szépségek

Mangrove erdők és flamingók: Celestun város mellett egy a tengerrel összeköttetésben álló, brakkvizes nagy öböl partján lebilincselően szép mangrove erdő fekszik. Motorcsónakokkal járjuk majd be a félsós vízben gyökerező erdőben húzódó titokzatos vízi ösvényeket, de ahol lehet ki is szállunk a kiépített tanösvényre, és gyalogosan fedezzük fel az ottani állatvilágot. Érdekesek a fák gyökerei között megbújó krokodilok, a légzőgyökerekre kikapaszkodó kúszógébek, de kétségkívül leglátványosabb jelenség a sekélyvizű öböl nagy nyílt vízfelszínen táplálkozó több ezer flamingó! Elragadóan kecsesek ezek a rózsaszínű madarak, melyek tollának páratlan színét a táplálékul szolgáló apró rákok adják.

Mangrove erdők és flamingók, Celestun | Neptun Dive Center

Vulkánok: Mexikóváros 2.300 m magasságban fekvő fennsíkra épült, s a várost vulkanikus hegyvonulat öleli körül. Nem messze tőle fekszik a híres Popocatépetl-vulkán, mely máig aktív, és Mexikó második legnagyobb hegycsúcsa (5.636 m). Pueblába való kirándulásunkkor megcsodálhatjuk majd a hatalmas hófödte vulkánt, mely mai napság is pöfékelve emlékeztet arra, hogy milyen hatalmas erők szunnyadnak a mélyben.

Vulkánok, Puebla | Neptun Dive Center

Szürkebálna-túra: A Csendes-óceánhoz nemcsak azért utazunk el, mert itt találhatók a remek fókás merülőhelyek, hanem azért is, mivel a téli időszakban itt találkozhatunk a nagyon ritka, híres szürkebálnákkal (Eschrichtius robustus). Ezeknek a 15 m nagyságúra megnövő szilásceteknek érdekessége, hogy más bálnafajoktól eltérően nem a nyílt vízben élő rákokkal, halakkal táplálkoznak, hanem a lágy, iszapos aljzatból harapnak ki hatalmas darabokat, és az abban rejtőző élőlényeket szűrik ki sziláikkal. Hatalmas, akár 10.000 km hosszú vándorutakat tesznek meg egy évben. Egyik túranapunkon ezeket a fenséges tengeri emlősöket keressük majd meg egy csónaktúra keretében. Merülni velük nem lehetséges, de nagyon közel tudunk menni hozzájuk, akár karnyújtásnyi távolságból tudjuk majd megcsodálni őket!

Szürkebálna-túra | Neptun Dive Center

Gasztronómiai kalandok

Túránkból természetesen nem maradhatnak ki a hagyományos azték/spanyol/mexikói ételek sem. Bármerre járunk az országban, megkeressük a lehetőséget arra, hogy megízleljük az igazi mexikói konyha ínyencségeit. Tortilla, nachos, taco, fajitas, csirkével, marhával, vagy csak zöldséggel, az elmaradhatatlan chili és a különböző szószok, mind-mind arra várnak, hogy megkóstoljuk őket. Tengerparti részeken járva a remek tenger gyümölcsei fogások is az ínyencek asztalára kerülhetnek. Egyszóval kulináris kalandokra fel!

Gasztronómiai kalandok, Mexikó | Neptun Dive Center

Különleges élmények

Obszidián-műhely (Mexikóváros környéke): A közép amerikai indián kultúrák, mint például az aztékok előszeretettel használták fel eszközeikhez a nagyon kemény obszidiánt. Ez lényegében egy vulkanikus tevékenység következtében létrejött természetes üveg. Fémek híján fegyvereket, vágó és szúróeszközöket éppúgy készítettek belőle, mint ékszereket, dísztárgyakat. Ellátogatunk majd egy ilyen kézműves műhelybe, ahol még a hagyományos, sok ezer éves technikával pattintják az obszidián eszközöket, ékszereket a bámulatosan ügyes mesterek.

Obszidián-műhely (Mexikóváros környéke) | Neptun Dive Center

Tequila ültetvény és gyár (Yucatan-félsziget): A tequila egy mexikói eredetű égetett szesz, melyet a kék agávé cukorban gazdag tövéből erjesztenek és párolnak már évszázadok óta. A tequila Mexikó egyik legismertebb nemzeti itala. Nevét származási helyéről, a Jalisco állambeli Tequila településről kapta. Utunk során meglátogatunk egy tequila ültetvényt és gyárat, ahol bemutatják számunkra az agávé ültetvényeket, az ital készítésének eszközeit és folyamatát, sőt meg is kóstolhatunk jónéhány különböző tequilafélét.

Tequila ültetvény és gyár (Yucatan-félsziget) | Neptun Dive Center

Frida Kahlo múzeum (Mexikóváros): Mexikóban járva kihagyhatatlan az ország egyik legemblematikusabb festőjének, Frida Kahlónak (1907-1954) szentelt múzeum. Kahlo úttörő munkásságú festőnő volt, akinek művészetére, színvilágára, jelképrendszerére a mexikói népművészet, a hagyományok és a prekolumbián kultúra hatott igen erősen. Szinte minden festménye önéletrajzi ihletésű.

Frida Kahlo múzeum (Mexikóváros) | Neptun Dive Center

Xcaret-park (Playa del Carmen): Fakultatív program. S hogy a merülések, kulturális és természeti értékek megtekintésén túl legyen valami önfeledt szórakozás is, az érdeklődőkkel elmegyünk az Xcaret-parkba. Ez egy hatalmas területen elterülő, tengerparti öko-élménypark, ahol mindenki megtalálja a neki érdekes részt. Akit a természet érdekel, a parkban sziréneket (tengeri teheneket), pompás madarakat, tengeri teknősöket és delfineket láthat; akit a kaland csigáz fel, csónak vagy kanyoning túrán vehet részt; akit a kultúra köt le, az indián oszloptáncot nézhet, vagy meglátogathatja a népművészek skanzen jellegű bemutatóit. A nap végén egy kétórás, zenés táncos, káprázatosan látványos előadás keretében mutatják be Mexikó történetét a majáktól kezdve napjainkig.

Xcaret-park (Playa del Carmen) | Neptun Dive Center

Utazás

Budapest – Párizs – Cancun – Mexikóváros – La Paz – Mexikóváros – Amszterdam – Budapest (AirFrance/KLM + belső járatként Volaris)

Programterv

A túra 15 nap/14 éjszakát foglal magában:

 • 6 nap Yucatan-félsziget (Cancun, Playa del Carmen és környéke, maya építészet és kultúra – Chichen Itza, bikacápás és reef merülés cenote merülések, Merida és környéke – középkori spanyol építészet és kultúra, mangrove csónaktúra flamingókkal, tequila-gyár látogatás…)
 • 3 nap Mexikóváros és környéke (korai közép-amerikai és azték kultúra értékei, Nap és Hold piramis, indián-barokk művészet, obszidián műhely, spanyol hódítás nevezetességei…)
 • 3 nap La Paz és környéke (szürkebálna-túra, fókás merülések…)
 • 1 nap Mexikóváros (Frida Kahlo múzeum, azték kultúra múzeum, városnézés és szabadprogram) + indulás haza
Mangrove csónakázás, Mexikó | Neptun Dive Center

A túra ára magában foglalja

 • Repülőjegyek (nemzetközi és belföldi járatokra is)
 • Reptéri illetékek
 • Transzfer a repülőterekről a szállodákba és vissza
 • Szállás: 3* és 4*-os hotelek 2 ágyas szobáiban
 • Ellátás: reggeli a szállodákban
 • Merülés: 4 nap/8 merülés (1 nap Karib-tenger + 2 nap cenote + 1 nap Csendes-óceán)
  Palack + ólom
 • Merülésvezetés
 • Belépőjegyek a szárazföldi programoknál
 • Borravalók a transzfereknél és programoknál
 • Magyar nyelvű, profi idegenvezetés végig a túrán
Cenote | Neptun Dive Center

Külön fizetendő

 • Felszerelés bérlés
 • Reggelin kívüli étkezések
 • Borravaló a szállodákban
 • Fakultatív program (Xcaret) belépőjegy (100 USD)
 • Egyágyas felár

Búvárbiztosítás kötelező.

Indulás előtt egy ismerkedési estét szervezünk, ahol találkozhattok a túrán résztvevőkkel. Egy előadást is tartunk, ahol a túrával kapcsolatos legfontosabb információkat beszéljük meg. Itt megismerkedhettek az Atlanti- és Csendes-óceán víz-alatti élővilágával, a cenotékba való merülés szabályaival, valamint a maja, azték és spanyol kultúra legfontosabb történelmi látnivalóival. Reméljük, együtt lehetünk részesei ennek a varázslatos túrának!

Mexikó | Neptun Dive Center
Szürkebálna, Mexikó | Neptun Dive Center