Amennyiben érdekel a túra, és nem szeretnél lemaradni, akkor jelentkezz most!

MÁR KÉTSZER VOLTUNK DE HARMADSZORRA IS VISSZAMEGYÜNK!!!

Norvégia a világ egyik legvarázslatosabb országa, a lélegzetelállító szépségű fjordok, a mesebeli trollok és a harcias vikingek hazája. E csodálatos természeti szépségű ország nemcsak szárazföldi látnivalókban bővelkedik, hanem a kalandkedvelő búvárok számára is tartogat meglepetést. A világon csak itt szabad a vízben úszva akár karnyújtásnyi távolságba megközelíteni a kardszányú delfineket és a hosszúszárnyú bálnákat!!! Éppen ezért megyünk oda.

Rengeteg olyan búvár van, aki merülései során már találkozott cápákkal, mantákkal, delfinekkel, esetleg dugonggal, de csak egy maroknyian, akik természetes közegükben, a tengerben úsztak együtt bálnákkal, és még sokkal kevesebben akik orkákat láttak a vízben!

Elbűvölő ezeknek a sok tonnás állatoknak a fenséges eleganciája, a harmonikus mozgása. Ha egyszer belenéztél a víz alatt egy bálna vagy orka szemébe, akkor érted meg igazán, hogy rajtunk kívül a Földön más nagyon intelligens élőlények is élnek még.

Egy igazi kalandtúrát kínálunk neked! Ne hagyd ki ezt az életre szóló élményt!

Norvégia fjord | Neptun Dive Center

Víz-alatti látnivalók

A norvég partokon, az év utolsó hónapjaiban jelennek meg a heringek. Az óriási halrajokat 30 cm-en felüli, tejjel és ikrával telt nagy példányok alkotják, mivel ívási idejük a téli és a tavaszi hónapokra esik. Az októbertől márciusig tartó időszakban a heringek a fjordok vonalát követve vonulnak magukhoz vonzva az olyan nagy testű ragadózókat, mint a kardszárnyú delfinek, és hogy az igazi óriások se maradjanak ki a terített asztal kínálatából, a halrajok mellett feltűnnek a hosszúszárnyú bálnák is.  Néhány szó a túránk fő célpontját adó tengeri emlősökről:

Kardszárnyú delfinek (Orcinus orca): A fogascetek közé tartozó hatalmasra megnövő orkák nemcsak gyönyörű fekete-fehér mintázatuk, hanem fejlett intelligenciájuk miatt is általános népszerűségnek örvendenek az emberek körében. A hímek 9-10 méteresek, és 10 tonnások is lehetnek, a nőstények valamivel kisebbre nőnek meg. A nagy testméret nagy mennyiségű táplálékot is igényel, így a csapatban vadászó állatok szinte minden nagyobb méretű zsákmányt elejtenek. Valóban a tápláléklánc csúcsán állnak, mivel az összes többi fogascet fajtól eltérően nemcsak kisebb halakat, hanem nagy cápákat, sőt emlősállatokat (fókákat, delfineket, bálnákat) is elfogyasztanak! Táplálékukat mindig a helyi viszonyok határozzák meg, azaz egyes populációk szinte kizárólag csak fókát fogyasztanak, míg mások csak halakat zsákmányolnak. A sokféle táplálék és környezet sokféle vadászati technikát is igényel, így az egyes csoportok hihetetlenül változatos módszereket találtak ki a préda megszerzésére. Norvégia vizeiben az orkák pontosan tudják, mikor vonulnak a heringek, és remekük ki is használják ezt a bőséges kínálatot. A kardszárnyú delfinek nem kiváló merülők, 30 m alá ritkán merülnek, és átlagosan csak 1-4 percet tartózkodnak a víz alatt, de nagyon gyorsak, akár 50 km/óra sebességre is képesek. Színezetük csak első pillanatra feltűnő, valójában azonban rejtőszín, hiszen ha felülről nézzük, akkor a fekete hát a sötét vízbe, ha alulról nézzük, akkor a fehér has a világos égboltban olvad bele. Fehér foltjaik, hátúszójuk alakja egyedi, azaz remekül fel lehet ismerni az egyes egyedeket. Fejlett szociális élettel rendelkező társas lények, 5-20 tagú családokban élnek. Egy-egy ilyen család többnyire egy idősebb nőstényből és utódaiból áll. A család nőstény tagjai egész életükön át együtt maradnak, a kifejlett hímek viszont másik családba vándorolnak. Orkákkal merülni, természetes környezetükben, a tengerben megfigyelni csak keveseknek adatott meg, és életre szóló élményt jelent!

Orka | Neptun Dive Center

Hosszúszárnyú bálnák (Megaptera novaeangliae): A hosszúszárnyú bálnák a sziláscetek, ezen belül is a barázdásbálna-félék közé tartoznak, melyek nevüket a torokrészen lévő barázdákról kapták. Ezek szerepe az, hogy táplálkozáskor harmonikaszerűen engedik kitágulni a torokrészt, így az állat nagy mennyiségű vizet (és a benne lévő rákokat, halakat) tud egyszerre bekapni. Egy kifejlett hím egyed hossza 13–14 méter, míg a nőstényeké a 15-16 métert is eléri, testtömegük pedig 30-40 tonna is lehet. A hosszúszárnyú bálnát nehéz összetéveszteni más bálnafajjal, mivel feltűnően hosszú mellúszói vannak, innen ered a magyar neve is. A mellúszók és a farokúszó mintázata egyedi, így jól meg lehet különböztetni az egyes egyedeket egymástól. Fején jól látható bőrdudorok és bütykök találhatók. Ez a bálnafaj a többi bálnához képest elég gyakran ugrik ki a vízből. A hímek hangja bonyolult „énekekből” áll, melyek 6–35 percig tartanak, alkalmanként egyéb hangokat is kiadnak. A hangok frekvenciája 40–50 Hz (emberi füllel még hallható), és az ének, melyet néhány órán keresztül folyamatosan ismétel, akár 30 kilométer távolságra is elhallatszik. Az éneklés szerepe még nem ismert pontosan, de a párkeresésben lehet jelentősége, hiszen a nőstény egyedek (bár hangokat adnak ki, de) nem énekelnek. Óriási vándorutakat tesznek meg a sarkok környéki táplálkozó és trópusi, szubtrópusi szaporodó helyek között. Egy példány évente akár 25.000 kilométert is képes megtenni. A hímek testén számos sebhely van, melyeket a nőstényekért való csatározás során szereznek. Több zsákmányszerzési technikájuk is van, de a legérdekesebb, amikor néhány egyed összeverődik, és összehangoltan, buborékfüggöny kifújásával egy helyre terelik a halakat, rákokat, majd a „sűrű levesből” a lehető legnagyobbat „harapják”. Ekkor a torok harmonikaszerűen kitágul, majd a szájüregből nyelvükkel kipréselik a vizet, és a felső állkapocsról lelógó, seprűre emlékeztető szilákkal kiszűrik a zsákmányt. Nyugodtan kijelenthetjük, felejthetetlen élmény ezeket a fenséges óriásokat közvetlen közelről megfigyelni!

Hosszúszárnyú bálna | Neptun Dive Center

Víz feletti látnivalók

Fjordok: A norvég fjordoknál tagoltabb és szebb tengerpartot nehéz elképzelni. Magával ragadó, amint a hajó besiklik egy fjord csendes vizébe, és mint egy óriási keskeny katlanban, fölénk magasodnak a hófödte hegyek. Ezek a meredek, akár 1.000 méter magas sziklafalakkal övezett, a szárazföldbe mélyen benyúló keskeny tengeröblök a jégkorszakban keletkeztek. Gleccserek vájták ki őket a hegyekből, majd ezeket a völgyeket később a tenger elárasztotta. A fjordokra tipikusan jellemző, hogy a meredek sziklafalak a tenger alatt is folytatódnak, így mindig nagyon mélyek, akár több száz méteres mélységet is elérhetik.

Norvégia fjord | Neptun Dive Center

Sarki fény (aurora borealis = északi fény): Ez az égbolton feltűnő lélegzetelállítónak szép természeti fényjelenséget a Föld északi sarkánál a légkörbe behatoló, a Napból származó töltött részecskék hozzák létre. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg az északi sarkkörtől északra. Nevét a római hajnalistennő Aurora nevéből alkották. (A déli sarkon is van egy ilyen fényjelenség, melyet aurora australisnak neveznek. A borealis jelentése északi, az australis pedig déli). A töltött részecskéket a földi magnetoszféra nagyrészt eltéríti, a mágneses pólusok körüli tartományban azonban bejutnak a légkörbe. A részecskék ütköznek a légkör atomjaival, gerjesztik azokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba. A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára jellemző színű. A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmolekulák kékes-ibolya vonalai jelentkeznek. A jelenség leggyakrabban 100 km magasságban figyelhető meg. A sarki fény formái változatosak, állandóan változnak, gyakran függönyre, ívelt szalagokra emlékeztetnek vagy sugaras szerkezetűek. Műholdról készült felvételek tanúsága szerint a jelenség fénygyűrűként, mintegy glóriaként veszi körül a mágneses pólust. Érdekesség, hogy sarki fényt a Naprendszer más mágneses bolygóinál (Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz) is megfigyeltek már.

Sarki fény - Aurora borealis | Neptun Dive Center

Tromsø: A város központja a Tromsøya nevű szigeten található, az északi sarkkörön túl 400 km távolságra! Norvégia nyolcadik legnagyobb városa, mely saját repülőtérrel rendelkezik. Itt található a világ legészakibb sörfőzdéje, botanikus kertje és planetáriuma, emellett a város a világ legészakabbi püspökségének is székhelye. A tromsøi katedrális, mely 1861-ben épült az egyetlen fából épült katedrális Norvégiában. Tromsø híres az éjszakai életéről, egyszerre 20.000 embernek nyújt szórakozási lehetőséget, ami a város teljes népességének a harmadát jelenti! A város környékén számos különleges program várja az oda látogatókat. Kiemelkedően érdekes a Polar Museum (Sarkvidék múzeum), mely a sarkvidékek felfedezésének és kutatásának megannyi tárgyi emlékét őrzi.

Tromso | Neptun Dive Center

Kutyaszán túra, motorosszán túra: Tromsø környékén a téli szezonban számos fantasztikus élményt nyújtó havas program vár bennünket. Kutyaszánnal suhanni az érintetlen havas tájon, a festői szépségű fenyőfák között egy életre szóló élményt jelent! A huskyk rendkívül aranyosak, és életük a rohanás. Nehéz elhinni, de valójában, azért tiltakoznak mert a szánvezető megáll. A program részeként mi magunk vezethetjük a huskyk által vontatott szánt. Aki egyszer kipróbálta egy életre beleszeret ebbe a sportba. Hasonlóképpen izgalmas a motorosszán túra is. A hóborította hegyek között kanyarogva robogunk ott, ahol rajunk kívül senki sem jár. Bízvást mondhatjuk, hogy az orkákkal való találkozás mellett ez a két havas program is felkerül a legnagyobb élményt nyújtó programjaink listájára.

Kutyaszán túra | Neptun Dive Center

Merülések

 • A merülések leírása: nagy hajóval keressük meg az orkákat és a bálnákat. Ha rájuk találtunk, akkor zodiakba szállva közelítjük meg őket. Bár közvetlen közel is lehet menni hozzájuk, de 4-5 m biztonságos távolságot érdemes tartani. Egész egyszerűen azért, mert hozzánk képest túl nagyok és túl gyorsak, azaz egy hirtelen irányváltást, farokuszony-csapást mi nem tudunk követni. A merülések szabadtüdősek lesznek. Bár nem tiltott palackkal merülni az orkákkal, bálnákkal, csak nincs sok értelme, mert ne feledjük, az állatok táplálkozni mennek oda, azaz ahogy a halak vonulnak, úgy a ragadozóiknak is vonulniuk kell. Mire az ember a zodiakból palackkal bemenne a vízbe, és lemerülne addigra az állatok már tovább is álltak. Szabadtüdősként sokkal mozgékonyabbak vagyunk, és így sokkal többet is látunk.
 • A merülés technikája: A zodiak az orkák, bálnák közelébe visz, ott beugrunk, 5-10 percig követjük őket, majd ahogy távolabb vonultak, visszaszállunk a zodiakba, és utánuk megyünk. Ismét vízbe szállunk, megint 5-10 perc ámulás, aztán vissza a zodiakba, és így tovább. Egy-egy ilyen „túra” 2-2,5 óra. Természetesen, ha valaki hamarabb be szeretné fejezni, akkor vissza tud menni a hajóra.
  Mivel nem palackkal merülünk, búvároknak és nem búvároknak egyaránt élménydús a túra.
 • Látótávolság: várhatóan 10-15 m
 • Vízhőfok: 5-6 ºC, ezért a szárazruha kötelező! A túra árában a szárazruha benne van. Saját aláöltözetet lehet használni. Akinek nincs saját aláöltözete, az tud bérelni a hajón. Azoknak, akik még nem használtak szárazruhát, a túra előtt néhány uszodai alkalom során megtanítjuk a szárazruha kezelését, és az abban való úszást. Praktikus az élénk színű uszony, melynek segítségével a zodiak vezető könnyen szemmel tudja tartani a vízben lévőket.
Orka + búvár | Neptun Dive Center
Orkalesen Norvégiában | Neptun Dive Center

Mekkora a valószínűsége, hogy orkákkal, bálnákkal merülünk?

 • Mivel természetes életterükben szeretnénk megfigyelni vadon élő állatokat, ezért 100 % garanciát nem lehet vállalni arra, hogy találkozunk velük.
 • De nem zsákbamacskára megyünk! A Covid előtti utolsó öt szezonban (2014-2018) minden túrán találkoztak orkákkal, bálnákkal. Ennek ellenére az utazást lebonyolító cég 80 % találkozási eséllyel kínálja a túrákat.
 • Az Északi-tengeren leszünk, ahol az időjárás néha nagyon zord tud lenni. A hajó kifejezetten ilyen körülményekre lett tervezve, ezért nagyon biztonságos, azonban ha az időjárás nem engedi meg, akkor nem tud kifutni. Ebben az esetben a teljes túra összegét visszaadják.
 • Amennyiben az időjárás megengedi a hajó kifutását, de a hét folyamán nem találkozunk a keresett állatokkal, akkor nincs pénzvisszatérítés.
Orka + hosszúszárnyú bálna | Neptun Dive Center

Tengerbiológia oktatás a hajón !!!

Túránk külön értéke, hogy hajón esténként Dr. Németh Szabolcs Ph.D. tengerbiológus érdekes, ám mégis tudományos alaposságú, fényképes, videós előadásai segítségével megismerheted a kardszárnyú delfineket és a hosszúszárnyú bálnákat. Témáink között szerepel ezen tengeri emlősök evolúciója, rendszertana és rokonsági kapcsolataik, anatómiájuk, különleges érzékszerveik, változatos vadászati technikáik, intelligenciájuk, etológiájuk, szaporodásuk, utódnevelésük, és még sok egyéb érdekes téma. Időt szánunk a heringvonulás okaira és környezeti feltételeire, valamint az ember által okozott változások mértékére és hatására is. Az előadások természetesen “kérdezz-felelek” párbeszéddel érnek majd véget, ahol felteheted a téged leginkább érdeklő kérdéseidet is.

Biztosak vagyunk benne, hogy mindenki számára érdekes témákat tárgyalunk, és az így megszerzett elméleti tudás segítségével még érdekesebbnek találod majd az orkákat és a hosszúszárnyú bálnákat, amikor természetes életterükben találkozol velük! 

Cetek | Neptun Dive Center

Szállás + ellátás

 • Egy Orka + Bálna megfigyelő szafarik céljára átalakított, most felújított északi-tengeri jégtörő-kutató hajón lesz a szállásunk.
 • Kabinok: 3 db kétágyas és 6 db egyágyas kabin. Saját fürdő + WC van mindenhol.
 • Ellátás: Napi háromszori étkezés (reggeli + ebéd + vacsora) és alkoholmentes italok.
 • Alkoholos italok felárasak.
MS Virgo | Neptun Dive Center

Időjárás

 • Vízhőfok: 5-6 ºC, ezért a vízben a szárazruha kötelező! Ha valaki nem merülne, csak kijönne a zodiakkal néhány remek felszíni fotó kedvéért, a felfröccsenő víz miatt a szárazruha akkor is ajánlott.
 • Levegő-hőmérséklet: novemberben átlagosan -5 és +3 ºC között lehet, emiatt meleg ruha kell.
 • Nappal/éjszaka hosszúsága: mivel jóval az északi sarkkör felett leszünk, a nappalok hossza sokkal rövidebb, mint a nálunk megszokott. Kb. 10-16 óra között van világos, ez idő alatt van lehetőség az orkák/bálnák keresésére.
 • Hullámzás: főleg a fjordokon belül mozgunk majd, mert az állatok is ott találhatók. A fjordokban a víz csendesebb, de kis hullámzás előfordulhat. A fjordokon kívül a nyílt vízen nagyobb hullámok lehetnek. Aki érzékeny rá, tengeribetegség elleni tabletta ajánlott. A fjordok közötti út 1-1,5 óra hajózást jelent.
Bálna Norvégia | Neptun Dive Center

Utazás

Budapest – Oslo – Tromso - Oslo - Budapest (Norwegian)

 • Indulás (Bp.): 2024.11.27. (szerda) 13:25
 • Visszaérkezés (Bp.): 2024.12.06. (péntek) 12:40

Programterv:

 • Érkezés Tromsobe a hajóra szállás előtti nap este. 11.27. (szerda)
 • Hajóra szállás 11.28. (csütörtök) 16 órakor. 
 • Hajó elhagyása 12.04. (szerda) 9 óráig.
 • Orka/bálna napok = 5 teljes nap a tengeren (péntek, szombat, vasárnap, hétfő, kedd)
 • Kutyaszánozás: 12.04. (szerda)
 • Motorosszánozás: 12.05. (csütörtök)
 • Hazaindulás: 12.06. (péntek)

A túra ára magában foglalja:

 • Repülőjegy + reptéri illeték
 • Különbuszos transzfer a repülőtérről a hajóra és vissza
 • 1 nap szállás Tromsoben a hajó indulása előtti napon
 • 6 nap a hajón (1 felkészülési nap + 5 orka/bálna nap)
 • Szárazruha + rockboots + uszony + kesztyű bérlése
 • Teljes ellátás (reggeli + ebéd + vacsora + szénsavmentes italok)
 • Tengerbiológiai oktatás oklevéllel

Külön fizetendő:

 • Alkoholos + szénsavas italok a hajón.
 • Szárazruha aláöltözet: 80 EUR/hét.
 • Fakultatív szárazföldi programok (fél napos kutyaszán és fél napos motorosszán túra) + 2 éjszaka szállás Tromsoben: 770 EUR
 • A hosszabbítás két napján a reggelin kívüli étkezés költségei.
 • Egyágyas szoba felár a 3 éjszakára Tromsoben: 375 EUR
 • Búvárbiztosítás.
 • Igény esetén a túra előtt egy szárazruhás gyakorló merülést tartunk uszodában. A szárazruha bérlés és az uszodabelépő külön fizetendő.

Utazási biztosítás kötelező.

Indulás előtt egy ismerkedési estét szervezünk, ahol találkozhattok a túrán résztvevőkkel, és megbeszéljük a túrával kapcsolatos legfontosabb információkat.

Ár

 • Orka + Bálna szafari: 5.950 EUR (első napi hotellel együtt)
 • Szárazruha aláöltözet: 80 EUR
 • 2 nap hosszabbítás (programok + szállás): 770 EUR

A repülőjegyek miatt a jelentkezéskor el kell dönteni, hogy az alapprogramon, vagy a hosszabbításos programon vesztek e rész.

Fizetési határidők:

 • Előleg: 1.500 EUR – amíg van hely
 • Teljes maradék összeg – 2024. augusztus 01-ig.

Élménydús merüléseket és remek havas programokat kívánunk Norvégiában!

Aurora borealis | Neptun Dive Center
MS Virgo kabin | Neptun Dive Center
Orka + búvár Norvégia | Neptun Dive Center
Orka Norvégia | Neptun Dive Center
Amennyiben érdekel a túra, és nem szeretnél lemaradni, akkor jelentkezz most!