Pula: Csikóhal túra

MTBT_logoAz idei évtől kezdődően a Magyar Tengerbiológia Társaság (MTBT) érdeklődő búvárok számára tengerbiológiai szemléletű túrákat szervez, hogy elmélyítse az ember és a tengeri élőlények közötti kapcsolatot. Túráinkon különleges merülések (BioDive, ÖkoDive, Scientific Dive) és elméleti oktatások (előadások, mikroszkópos bemutatók) valamint játékos feladatok segítségével próbáljuk bővíteni a tengeri élőlények életével, ökológiájával, etológiájával, és nem utolsósorban természetvédelmével kapcsolatos ismereteket. Célunk, hogy a  tengeri ökoszisztémák alaposabb megismerése segítségével bővítsük azon búvárok körét, akik nem csak elvenni akarnak a tengerektől, hanem adni is szeretnének valamit annak a csodálatos életközösségnek, ahonnan mi magunk is származunk. (A Magyar Tengerbiológiai Társaság túráin a merülések biztonságát a Neptun Búvárközpont felügyeli.)

Ha szeretnél a Magyar Tengerbiológiai Társaság Egyesület pártoló tagja lenni, kérünk, írj egy e-mailt a tengerbiologia@gmail.com címre.

 

Csikóhal túra (az MTBT szervezésében)

Egy ínyenceknek való hosszú hétvégés, adriai túrát kínálunk búvárok és családtagjaik számára. A víz-alatt és szárazföldön is számos olyan dolgot ajánlunk, melyet sehol máshol nem tudsz megnézni. Érdekel? Akkor gyere velünk! 🙂

Víz-alatti látnivalók

csikohal_2Csikóhalak

 • Sokat merült búvárok szívét is megdobogtatja, ha az Adrián egy csikóhallal találkoznak. Sajnos annyira kevés van ezekből védett halacskákból, hogy szinte lehetetlen dolog rábukkanni egyre. Ám mi ismerünk egy helyet, ahol tavaly egy merülés alatt 8 (nyolc !!!) változatos színű csikóhalat láttunk, sárgát, fehéret, barnát, feketét, zöldet. Idén is nagy eséllyes sikerül megtalálni őket, mert ennél nagyobb állandó populációról még a helyi búvárok sem tudnak! 🙂

Hajóroncsok

 • Medusa_1931A túra egyik célja a Pula közelében elsüllyedt számos roncs némelyikének felfedezése. Az egyik ilyen híres hajó az Adria Titanicjaként emlegetett hatalmas utasszállító, a Baron Gautsch. A másik merülési kuriózum a  második világháborús olasz tengeralattjáró, a Medusa. Ezek mellett vár ránk a Varese, J. Gilmore, H. Schmidt, Josephine, Draga, G.Dezza. Mivel a roncsok nyílt vízen fekszenek, és 40 m körüliek, így ezek a merülések csak min. Advanced minősítésű (min. 30 merüléssel rendelkező) búvároknak ajánlott. A látótávolság határozza meg, hogy melyik roncsra tudunk kimenni, így ez csak a helyszínen dől el.

Adria_PulaBarlangok, falak

 • Pula mellett néhány olyan merülőhely is van, ahol a szokásos fal melletti merülések során gyönyörű barlangokra, aláhajlásokra, víz-alatti boltívekre bukkanhatunk. Ezeken a speciális fényszegény élőhelyeken egészen más flóra és fauna alakul ki, mint a megszokott napfényben gazdag részeken. A merülésekhez nem kell barlangi minősítés, mivel csak olyan helyekre megyünk be, ahol a kijárat(ok) természetes fénye még látszik.

Merülések

 • A Hippocampus Diving Center Pula legnagyobb, igényesen kialakított kempingjében (Camp Stoja) található. Innen indulunk gyorsjáratú, nagy zodiakkal a merüléseinkre, és ide is érkezünk vissza. (Kísérők sajnos nem tudnak a hajóval kijönni.)
 • A roncsok nyílt vízen fekszenek, azaz a roncsmerülések időjárásfüggők. A terv szerint pénteken 1 roncs és egy csikóhalas merülés van, szombaton délelőtt elmegyünk halászni az Aquarium Pula hajójával, délután falmerülés van. Vasárnap akár 1 csikóhalas, akár egy roncs, vagy barlangos merülés, attól függ, hogy mi tetszett a társaságnak a legjobban. Az időjárás függvényében a merülések sorrendje változhat.

pok-fiu-lanyKutató halászat

 • Egyik délelőtt (időjárásfüggő, hogy melyiken, de terv szerint szombaton) reggel elmegyünk gyűjtőútra halászni az Aquarium Pula hajójával. Akinek kedve van segíthet a hálóba akadt élőlények kiszedésében is 🙂 . Rendkívül érdekes program minden búvár számára, hiszen rengeteg olyan élőlénnyel lehet ilyenkor találkozni (sőt kézbe fogni), melyekkel a merülések során sohasem találkozunk. A hajó kapitánya profi halászként kereste a kenyerét, mielőtt elszegődött dolgozni az Aquariumba, így sok olyan információt tud mondani, melyről soha nem hallottunk. A gyűjtőút értékes zsákmánya az Aquarium Pula medencéibe, akváriumaiba kerül, ahol mindenki megcsodálhatja az Adria gyönyörű élővilágát.

Víz-feletti látnivalók

AmphiteatrumPulában található Európa legnagyobb épen maradt római amphiteatruma, mely szépségében vetekedik a Colosseummal. Pula (magyar nevén Póla) újkori történelmében az Osztrák-Magyar Monarchia legjelentősebb hadikikötője, és ennek megfelelően fontos városa volt. Megkeressük az Oszrák-Magyar Monarchia Tengerészeti Temetőjét, ahol sok magyar haditengerész matróz és tiszt alussza örök álmát. Számos hatalmas erődítmény óvta a hadikikötőt. Ezek egyike ma egy nagyon színvonalas, az Adria élővilágát részletesen bemutató akváriumnak ad otthont. A Fort Verudela két szintjén 10-12 szoba, 30-40 kisebb nagyobb akváriummal, medencével várja a tengerek iránt érdeklődőket. Olyan, búvárok számára ritkán látott élőlényekkel is találkozhatunk itt, mint tengeri teknősök, cápák, ráják. Megnézzük, az Aquariumban működő Tengeri Teknős Mentő Központot is, mely egyedüli Horvátországban. Egy Neptunon szocializálódott búvárnak természetesen nem szabad kihagynia a pulai halpiacot sem! :) További programlehetőség, a Pulától egy óra autózásra fekvő, festői Rovinj, bámulatos középkori óvárosával.

Aquarium_Pula_2Utazás

Egyénileg. Budapest – Pula kb. 600 km.

Ár:

 • Búvár 415 EUR
 • Kísérő 150 EUR

Az ár magában foglalja:

 • 3 éjszaka szállás (tenger közeli, erkélyes, 4 fős apartmanok).
 • 4 merülés
 • Roncsokra fizetendő extra búvárengedélyek (kivéve Tito hajója a Vis).
 • 15 literes palack a (mélyebb) roncsmerüléseken és 12 literes palack a barlangi (üregi) merüléseken.
 • Ólom
 • Merülésvezetés
 • Halászat az Aquarium Pula hajójával.
 • Belépő az Aqaurium Pula kiállítására
 • BioDive® merülésekhez Víz-alatti Kommunikációs Rendszer

tengeri teknős PulaKülön fizetendő:

 • Felszerelés bérlés
 • Légkondis apartman felára 80 EUR/fő (a 3 éjszakára)
 • Tito jachtján történő merülés felára (20 EUR)
 • Nitrox felára (15 literes palack estében 11 EUR/palack)
 • Utazás + ellátás
 • Belépő az Amphiteátrumba.

Max. 12 fő búvár!!!

Kezdő és Haladó búvároknak egyaránt. (A mélyen nyugvó roncsokon történő merüléshez Advanced minősítés kell.)

Fizetési határidő:

 • Foglaló 100 EUR – amíg van hely.
 • Teljes maradék összeg – indulás előtt 60 nappal.

Időpontok és szabad helyek száma itt.