Belize - merülések

Merülések a Karib-tenger legszebb korallszirtjein, amelyek részei a világ második legnagyobb összefüggő korallzátonyának Belizeben.

Óriási természetvédelmi gondot okoznak a Karib-tengerbe betelepített, nem őshonos, invazív tűzhalak. Megtizedelik az ott élő kis méretű korallszirti halakat, és természetes ellenség híján hihetetlenül elszaporodtak. Belizeben minden guide szigonypuskát visz magával, és a merülés alatt kilövi az eléje kerülő tűzhalakat. Ezt a cápák is megtanulták, és úgy leveszik a szigony hegyéről a tűzhalat, mint kézből a jutalomfalatot a kutyák.
Belizeben minden merülésen ott voltak körülöttünk a cápák. Szépen, nyugodtan úsztak velünk, mellettünk. Kicsit olyan érzés volt mint amikor egy kíváncsi kutya követni kezd, hátha finom kolbász rejtőzik a táskád mélyén.
Belize korallszirtjei a Karib-tenger legszebb helyei közé tartoznak. Különleges, az indopacifikus trópusi óceánoktól teljesen eltérő életközössége lenyűgözően érdekes.
A Great Blue Hole mellett, velünk együtt úszkáló cápák felejthetetlenné tették a belizi merüléseinket. "Nyugi, csak megnézem van e valami érdekes nálatok." - gondolta szürke szirticápa.